maanantai 8. huhtikuuta 2013

Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pils

(tekstiä muokattu 22.4.2013!)


Tuossa jokin aika sitten tuli näistä kotimaan uutuuksista sanailtua ja pikkuhiljaa maitokauppavahvuisten pienpanimotuotteiden kevättulva alkaa konkretisoitua. Seinäjokelaisen Mallaskosken Panimon Valioluokaksi nimetyn uuden tuotesarjan ensimmäisenä oluena sain hankittua ”Suomen parhaaksi pilsiksi” markkinoitua Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pilsiä. Tätä löytyi jo viime viikon lopulla Jyväskylässä ainakin Seppälän Citymarketista, levinnee muuallekin ihan näillä näppäimillä ellei ole jo. Sain muuten kyseenalaisen kunnian olla todennäköisesti Suomen ainoa olutbloggaaja, joka ei ilmaista näytettä panimolta Iteljoonin toimittamana saanut (*!). Ei se mitään, kaupastahan näitä löytää. Toivotaan, että osa tästä katkeruudesta on tarttunut myös tähän Valioyksilöön, sillä hyvin humaloidulle pilsille on aina käyttöä. Panimon puolella katkeroita on lisätty juomaan jo Perle- ja Saphir-humaloiden muodossa, IBUja on kertynyt 36:n mittayksikön verran. Potentiaalinen vaihtoehto kesähelteille siis tarjolla.

Pilsin lisäksi samainen panimo lanseeraa myös ennakkotietoon suklaisen stout-oluen, joka niinikään asettuu Valioluokka-brändin alaisuuteen. Stoutteja ei maitokauppavalikoimista turhan paljon tällä hetkellä löydykään eikä kotimainen lisä tuohon kategoriaan pahaksi ole. Tuota odotan myös mielenkiinnolla, vielä sitä en hyllyssä ole nähnyt esiintyvän, mutta huhujen mukaan tuokin olisi jo mahdollista jostain päin käsiinsä saada. Tuotepäällikkö Henrik Larkio kommentoi tiedonannossa Valioluokka-oluita seuraavasti:

”Liian usein olutuutuuksien osalta mennään siitä missä aita on matalin. Me Mallaskoskella halusimme luoda oluenystäville mieltä järisyttävän olutnautinnon, ilman mitään mutinoita. Mielestämme olemme onnistuneet siinä upeasti”.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. On aika korkata Valioluokka-perheen ensimmäinen yksilö. Toivotaan, että tuosta tulee laadukas ja pitkäikäinen tuoteperhe, joka saisi jatkossa myös lisäystä muidenkin tuotteiden muodossa.

(* Tuotetta olisi sittenkin ollut tarjolla minullekin, mutta yhteystietojani ei ollut mistään saatavilla. Pilkka kalahti siis omaan nilkkaan. Onneksi panimolla riitti huumoria ja Stouttia lupasivat laittaa tulemaan jahka uusi erä valmistuu!)

Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pils
Oljenkeltainen, kirkas pils suhteellisen kivalla vaahdolla. Tuoksusta nenäni poimii ensimmäisen kesäsateen kasteleman ruohikon ja niityn mukaista humalointia. Mukana on myös vaaleaa, hitusen makeuttakin vilauttavaa maltaisuutta sekä voita. Hyvällä tapaa maanläheinen ja rehti kaiken kaikkiaan. Maultaan varsin toimiva pils. Ruohoista, hitusen sitrushedelmäisellä kompilla tahditettua humalan puraisua on ihan mukavasti oikeastaan läpi maun. Hieman makea, leipäinen maltaisuus piipahtaa esillä maun puoli välissä, poistuen taka-alalle katkeroiden palatessa viimeiseen tanssiinsa. Jälkimausta olen aistivinani jonkin asteista yrttisyyttä ruohoisen raikkauden joukosta. Sitrushedelmäinen happamuus jää suuhun pyörimään suht pitkäksikin aikaa oluen jo jatkettua matkaa. Ihan napsakka tuote Mallaskoskelta, mielestäni mukavaa vaihtelua maitokaupoissa pyörivien, hieman särmättömien pilssien sekaan. Makua löytyy ihan kivasti humalointia unohtamatta. Ei nyt aivan oppikirjaversio, mutta maistuu varmasti kesän mittaan. Hyvään suuntaan ollaan menossa. Löytää varmasti paikkansa kesän mökkisaunan lauteilta ja grillin äärestä.

Pisteet: 31/50
 

2 kommenttia:

 1. Tervehdys Bier Baron,
  Pahoitteluni että et saanut näytettä. Blogisi oli kyllä listallamme, mutta emme löytäneet valitettavasti mistään yhteystietojasi, joten emme voineet tiedustella osoitettasi. Mieluusti olisimme siis näytteen sinulle laittanut... :)
  Jos olet mahdollisesti kiinnostunut saamaan näytteen Valioluokka Stoutista, laita minulle yhteystietosi sähköpostiini (katariina.jokinen@captolinvest.fi), niin laitamme sinulle näytteen tulemaan kunhan erä on valmis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve!
   Näytteen otan vastaan mielelläni. Tajusinkin, ettei tuossa profiilissa näy mikään yhteystieto kellekään, eli omia mokia siis. Pieni pilke silmäkulmassa tuosta tosin piti kuitata, ei se niin vakavaa. Laitan s-postia!

   Poista