torstai 20. maaliskuuta 2014

Jatkoa Malmgårdin kokeellisemmalle hanasarjalle: Malmgård Proto#4


Proto-sarja sai kuin saikin jatkoa!
Näin orastavan kevään korvilla oluen ystävät saivat kuulla ilouutisia Malmgårdin kartanon kabineteista – kokeellisempien hanaoluiden Proto-sarja saa tänä vuonna jatkoa! Alunperinhän kolmen oluen sarjaksi julistettu kokeilu saa siis vahvistusta ainakin kolmen oluen voimin, joista ensimmäinen on jo par’aikaa melko laajassa jakelussa. Proto#4 on tyyliltään india pale ale, josta löytyy katkeroita hanalätkän mukaan ”riittävästi”. Vahvuutta oluella on vajaat seitsemän prosenttia (6,9%), mutta humalalajikkeista saati muista spekseistä ei tuoreeltaan tietoa ollut saatavilla. Myöskään IPAa seuraavasta kaksikosta ei vielä tällä hetkellä tietoa ole – viime kesäisen Proto-hefeweizenin yhteydessä haaveilin saisonista, joten sellaisen toiveen voisin alkukesäksi panimolle esittää… Alta löytyy Proto-oluiden lyhyet luonnehdinnat tähän asti saatavilla olleista kokeiluista:
  • Proto#1 – American Pale Ale, jopa IPAmaisia piirteitä sisältävä, ei-niin-trooppinen APA 
  • Proto#2 – Hefeweizen, rapean humaloitu  vehnäolut 
  • Proto#3 – Amber Ale, rukiinen, mukavasti humaloitu, punertava ale 
  • Proto#4 – India Pale Ale, ks. kommentit jutun loppupuolelta

Jonkin verran on kulisseissa käyty keskustelua suomalaisten pienpanimoiden halukkuudesta viedä oluitaan myös maamme rajojen ulkopuolelle. Kovinkaan suurta tunkua vientiin ei tunnu olevan, mutta jokin aika sitten Olutoppaan-forumilla panimon edustaja Markku Pulliainen ilmoitti (vielä epävirallisesti tosin), että vientiä Malmgårdin kohdalla olisi noin seitsemän prosenttia koko tuotannosta – eihän tuokaan hassummalta kuulosta, lisäksi vientiä ollaan ilmeisesti kasvattamassa entisestään hanatuotteiden voimalla. Nyt julkaistu neljäs Protokin lähti maailmaa valloittamaan ja kahdenkymmenenkahdeksan kotimaisen olutravintolan lisäksi sitä on tarjolla myös kolmessa virolaisravintolassa (Tallinna ja Tartto) sekä kaikkiaan neljässätoista ruotsalaiskaupungissa aina Malmöstä Skellefteåån! Ravintoloita ruotsalaisvahvuudessakin on kaikkiaan parikymmentä, joten melko hyvin on kansankodin olutverkko saatu ruokittua… Panimon vientiä kuvataan forumilla edelleen näin:

Aloitimme viennin Yhdysvaltoihin jo Savonlinnan ja Huvilan aikaan, ja pieniä määriä meidän oluitamme menee edelleen sinne. Viron vientiä olemme harjoittaneet nyt pari kolme vuotta, Tanskaan pari vuotta, Norja ja Ruotsi reilun vuoden ja Saksa ja Kanada alkavat tänä vuonna. Määrät eivät ole isoja, mutta joka litra lasketaan.”

Jyväskylään uusi IPA saapui jo eilen Old Bricksin hanikoihin ja myös Harry’s tulee sitä Suomen Ateenassa tarjoilemaan. Kokonaisuudessaan Proton kattavan saatavuuden voit tarkastaa panimon Facebook-sivulta.

Malmgård Proto#4
Hennon samea, haalean oranssin ja kullankeltaisen sekoituksesta värinsä ammentava, melko märänlaista vaahtoa muodostava olut on kyseessä. Tuoksun ensivaikutelma on melko maanläheinen, maalaismaisemaan johdatteleva ja vaalea. Suoraviivaisen greippinen humalointi saa toki pientä tukea tuoreen mäntyisestä sivalluksesta, mutta melko kuivan happamasta purennasta tuoksussa puhutaan. Humalointi ei olekaan tällä kertaa kaikki kaikessa, vaan yleisilme on kokonaisuudessaan hieman pidättäytyvä ja näin ollen heinäinen, vaalea ja ohuen leipäinen mallas saa jalansijaa - hiljalleen myös kevyttä karamellista puolta alkaa löytymään. Tunnelmaa nousee täydentämään myös hieman kukkea hedelmäinen makeus - ananasta, kevyttä marjaisuuttakin.

Mausta löytyykin sitten asteen, parikin jyhkeämpää menoa. Tuoreen greippinen, happaman havuinen humalointi vetää kokonaisuutta vahvasti eteenpäin ja olkinen, kuivahkon vaalea mallasrunko jää hieman jalkoihin niin maussa kuin tuntumassakin. Katkerot kyllä purevat kauniisti etenkin pitkässä jälkimaussa - eksoottisten hedelmien lähes täysi puuttuminen yhdessä mainitun mallaspuolen kanssa petaavat humaloinnin maalailuille suht tyhjän kanvaasin. Hedelmäinen puoli esiintyykin kevyen ananaksen ja muutoinkin vaalealihaisten hedelmien voimin, ehkäpä jotain villiyrttistäkin potkua heinikon seasta taaempaa löytyy - mausteista aromia on hieman runsaammin. Suutuntuma keskitäyteläinen, voisi olla hieman tukevampikin mikäli mallaspuolelle saataisiin edes ripaus karamellista pehmeyttä.

Tuomio: Rapean rapsakka, makumaailmaltaan happamahkon kuiva ja vaalea IPA, josta löytyy luonnetta melko selkeästä suoraviivaisuudesta huolimatta. Greippi, hapan havukko ja loppukesän kuiva heinikko - siinä mielikuvat pääpiirteissään. Ei hassumpi!


Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti