maanantai 15. syyskuuta 2014

Ovet auki Eurooppaan - Olutta ulkomailta?!

Suomalainenkin osaa vaatia laatua määrän sijaan, vaikkei tätä tosiasiaa haluta päättävällä taholla myöntääkään. Viinapirun myytti on ajettu maahamme syvälle ja tämä kansanuskomus etsiytyykin vähän väliä faktaksi painettuun sanaan ja jopa perusteeksi lainsäädännön tiukentamisen puolestapuhujien argumentteihin. Olut näyttää tietylle aatteelliselle jaostolle olevan kaiken pahuuden tiivistymä ja siksipä sitä vastaan ristiretkeilläänkin varsin mittavalla taajuudella. Tarina on tuttu: valikoimaa halutaan rajoittaa, maistuvia makuja tarjoilevia toimijoita täytyy varjostaa ja kansaa pitää holhota… Oluenystävän tilanne onkin tukala – tarjonta ei tyydytä, hinnat karkaavat käsistä ja paikallispanimon olutta on lähes mahdotonta ostaa. Tämä kismittää myös yrittäjiä. Valoa ei näy tunnelin päässä, sillä alkoholilain kokonaisuudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle – ehkä ihan hyvä näin, sillä keppiähän sieltä todennäköisemmin olisi ollut tulossa. Jossain vaiheessa puhuttiin jopa yleisistä, lainsäädännön turhia koukkuja poistavista norminpurkutalkoista, mutta peruspalveluministerimme kanta kaikkien elämää hankaloittavien, turhien säädösten purkuun alkoholiasioissa on selvä: notta myö mithään niille voira…

Epäjohdonmukaiset lausunnot, tahallinen harhaan johtaminen ja tulkinnanvaraisuus sumentavat totuutta.
Mutta onneksi on EU – tuo tavaran vapaan liikkuvuuden takaava instituutio, rajat Eurooppaan avannut kolhoosi. Viro on viinanhakureissujen suhteen edelleen pop, mutta laadun suhteen valveutunut kuluttaja on löytänyt nettikauppojen tarjonnan runsauden ja kukkarolle sopivan hintatason. Tavara liikkuu, kusti polkee ja valtiovalta pohtii uusia, ihan pieniä veronkorotuksia… Tuontiin on hiljalleen Arkadianmäelläkin herätty, mutta lääkkeeksi tarjotaan lisää sääntelyä ja valvontaa kotimaan markkinoiden kilpailukyvyn palauttamisen sijaan. Viron tuliaisten ja nettimarkkinoiden etämyynnin ohjeistuksen kanssa näperrellään ja kansalaista hämmennetään tarkoituksella – kukaan ei oikeastaan taida todellisuudessa tietää kuinka homman tulisi sääntöjen mukaan mennä (Josko näin... vai miten päin?). Sellainen kuva touhusta ainakin jää. Tosiasia kuitenkin on se, ettei Suomi voi enää pelata tätä peliä omilla säännöillään pohjolan kaukaisuudessa, sillä Eurooppa on kotiovella ja siihen kannattaa hiljalleen hyväksyä. Tätähän me halusimme?

Paljon puhutaan tuontikiintiöistä ja satunnaiset oluen nettitilaajat ovat löytäneet olutpakettiensa sisältä tullin uhkaterveiset verolippulappusten muodossa. Käsittääkseni määrään kohdistuvat rajoitukset rikkovat EU-lainsäädännön vapaan liikkuvuuden ajatusta, eli toimiin johtavia otteita ei näihinkään vedoten voida esitellä? Silti määrärajoituksia väläytellään, viimeksi reilu viikko sitten radion puolella EHYT ry:n Anki Sirolan toimesta. Ollaanko vahvasti aatteellisessa, päivänvaloa taustoiltaan kestämättömän raittiusliikkeen taholla pudottu ajan hermoilta vai ajaako sokea ideologia eteenpäin globaalista maailmantilanteesta huolimatta? Jostain syystä EHYT on liimauttanut itsensä valtion ”viralliseksi” äänitorveksi taistossa kieltolain puolesta… Tsop, tsop...

Kansan suivaantuminen ja turhautuminen näkyy rajantakaisten varantojen hyödyntämisen lisäksi myös rehtinä kansalaisaktiivisuutena, hyväksi esimerkiksi voidaan nostaa raumalaisen Reittausblogin taisto tuulimyllyjä vastaan. Maaliskuussa blogin pitäjä Harri Metsäjoki teki sen, mitä moni ei ole rohjennut: kirjoitti ohjeet alkoholin nettitilaamiseen ulkomailta – Laatuoluiden tilaaminen internetistä. Blogijuttu on poikinut kiitoksia mutta myös keskustelua, jonka tiimoilta saimme kenties ensimmäisen kommentin, jossa nostetaan kissa pöydälle lähdeviittausten ja faktojen tukemina: Vapauden manifesti - Alkoholinnettitilaamisen laillisuus. Täysin aukoton näkemys ei välttämättä ole, mutta varsin pätevää taustatyötä asiansuhteen on tehty, mikä entisestään vahvistaa vapaan liikkuvuuden periaatteen pätemistä myös alkoholituotteiden nettikauppaan. Nykytodisteiden valossa tilaamisessa ei siis pitäisi olla mitään väärää ja eiköhän aiheeseen olisi jo tosissaan puututtu, mikäli rahkeita siihen olisi. Näpertely virkamiesjaostossa jatkukoon, olut liikkuu silti edelleen!

Tähän on vihdoin tultu, oli jo aikakin! (kuva: Sori Beer Store)
Aihettahan vatvotaan varmasti vielä hamaan tulevaisuuteen, sillä perusta vapauden kauhistelulle on valettu syvälle virkamiesyhteiskunnan holveihin ja toisaalta lypsettävää lehmää halutaan suitsia ja lypsää rankasti jatkossakin. Kaikki keinot käytetään ennen kuin omia päätöksiä ja näkemyksiä eduskunnassa lähdetään muuttamaan - "Kuka pesee ja kenen selän?" lienee yleinen kysymys saunailloissa. Kuten aiemmin mainitsin, on poukkoilu kyllästyttänyt myös alan toimijoita. ”Tamperelainen” Sori Brewing suuntasi katseet suosiolla lahden taakse Viroon, jossa panimolla on paremmat ja kansainvälisemmät edellytykset toimintaan. Esimerkiksi nettikaupan perustamisen mahdollisuus takaa esteettömämmän reitin myös Euroopan markkinoille – Suomestahan verkkomyynnin mahdollisuus luonnollisesti puuttuu… Sorin verkkokauppa aukenee lähiaikoina, joskaan tarkkaa päivää ei vielä tiedossa olekaan. Pelkkää panimopuotia ei Tallinnaan ole tarkoitus perustaa, vaan tarjolle tulee myös muiden panimoiden tuotoksia ja todennäköistä onkin, että alkuvaiheessa myyntiartikkelit koostuvatkin vierailevasta tuotannosta omien oluiden seuratessa perästä päin – kauppa onkin tarkoitus saada rullaamaan jo ennen kuin omalta panimolta myyntiartikkeleita on hyllyyn asettaa... Kuluttujan odotusaikaa saadaan näin lyhennettyä. Tavoitteena onkin olla Alkoa edullisempi ja houkuttelevampi vaihtoehto, mikä kieltämättä kuulostaa oikein mieluisalta. Anytime soon, anytime soon...

Sorin pojat eivät suinkaan ole ainoita etelään karanneita tamperelaisia, sillä ensi kuun puolella Viron matkailua harrastavat muutkin maamme pienpanimot – tai ainakin niiden oluet. Pyynikin Käsityöläispanimon isähahmo Tuomas Pere nimittäin kyllästyi valmistamiensa tuotteiden myynnin mahdottomuuteen ja näin sai alkunsa Papabeers-nettikauppa, jonka tiedotteen julkaisin heinäkuussa: Pienpanimo-oluita kotiovelle? - Papabeersin virallinen tiedote! Kotimainen pienpanimo-olut siis joudutaan kierrättämään Viron kautta, jotta asiakas tai edes panimon osakas saa sitä ostettua kotiinsa nautittavaksi – elämä on, mutta tarvitseeko sen oikeasti olla? Launchi on kuitenkin lähellä ja viime perjantain Facebook-uutinen enteilee hyvää:
Vettä aloitetaan lyömään Ismon myllyyn lokakuun alusta. Toiminta alkaa mahtavalla ennakkomyyntitarjouskampanjalla.

Voit kasata (24×0.33L) oman paketin Pyynikin vahvoista oluista. Kamppishinta koko paketista yksityisille suomalaispostitusasiakkaille tulee olemaan 59 euroa (norm. 69eur.) sisältäen Suomen alkoholiveron, Suomen astiaveron ja Viron arvonlisäveron 20%. Kuljetus hoidetaan kympillä. Mikäli haet Tallinnasta hinnasta poistetaan Suomen verot. Suomalaisille Y-tunnusasiakkaille paketin kampanjahinta on 45 euroa.

Voit tilata siis vaikka koko paketin Vahvaportteria 7.5% tai miksata sitä muilla Pyynikin tuotteilla, joita tulee aluksi olemaan ainakin Vehnäolut 5.2%, Tumma vehnäolut 6.5%, IPA 6.66%, Talviale 7%, Stout 6.8%, Sahti 9.5% ja Bitter 5.8%.

Aloitamme myös omaolutkampanjan, jossa voit valmistuttaa vaikka oman reseptisi mukaisesti myös yli 4.7% tuotteita. Tämä siis myös yksityisille. Minimimäärä 330 litraa.

Ennakkomyynti alkaa 1.10.2014 samalla julkaistaan tuotekuvaukset. Kampanjahinnat voimassa ensimmäiset kuusi viikkoa.

Myöhemmin alkaa 'Pyynikillä vieraissa' projekti. Siinä oluentekijät ympäri maailmaa toteuttavat papabeersille myyntiin herkullisimmat innovointinsa.
Luvassa siis mielenkiintoisia aikoja.
(Lähde: Papabeersin Facebook-sivu 13.9.2014)
Miltä kuulostaisi maailmanmestari kotiovelle kannettuna?
Eli esimerkiksi vastikään maailmanmestaruuden voittanutta Pyynikin Käsityöläispanimon Vahvaportteria saisi laatikollisen Viron kautta kotia kannettuna kohtuullisesti alle seitsemällä kympillä, kun Alkon tilausvalikoiman hintalappu samalle, A-Marketista itse noudetulle paketille olisi hurjat 121,92€! Muutoinhan muut mainitut pyynikkiläiset ovat kotikuluttajan saavuttamattomissa ja tarjolla ainoastaan rajatussa ravintolamyynnissä. Tälle on siis vahvaa tilausta!

Nyt ikkunat ja ovet auki Eurooppaan!

Klik-klik ja kippis!
J-P

(Juttua päivitetty Sorin osalta 17.9.2014 klo 18.30)

5 kommenttia:

  1. Kuka uskoo noihin Sorin ja Papabeersin aikatauluihin?
    Kunhan Sori Tallinnassa aloittaa, menee heidän oluihinsa toista kuukautta.
    Pyynikilläkään ei tietääkseni ole tuotettu huhtikuun jälkeen mitään. Onko kyseessä vanhojen varastojen myynti?
    Toivottavasti Pyynikillä vielä tullaan panemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pessimisti ei toki pety, mutta juttukin perustuu saatavilla olevaan tietoon. Siihen nojaamme kunnes olemme taas viisaampia. Sori muuten mainitseekin sivuillaan myöhennysten mahdollisuuden ja samalla toteaa ettei se kenenkään maailmaa kuitenkaan kaada - juuri näin. Papabeersin tapauksessa taasen on vasta annettu ennakkomarkkinoinnin aloittamispäivämäärä - olut sitten liikkuu marraskuun puolella kun toiminta on saatu tosissaan käyntiin.

      Ja toinen Anonyymi tuossa alla jo vastailikin, että johan Pyynikillä on kattilat porisseet hyvän aikaa, käsittääkseni entistä tilavammilla vehkeillä vieläpä. Hyvä tästä vielä tulee, malttia vain ;)

      Poista
  2. Tulipalo on Pyynikillä taakse jäänyttä elämää. Jo kolmatta viikkoa ovat pannut laulaneet. Savustouttia odotellessa.

    VastaaPoista
  3. Terve!

    Täällä Tallinnassa täydessä touhussa ollaan järjestelyiden kanssa. Aikataulujen paikkansapitävyys jää nähtäväksi, se on oma deadlinemme. Lupaprosessi ja käytännön järjestelyt kun ovat suurimmaksi osaksi muiden kuin meidän käsissä. Pyrimme ilmoittelemaan heti kanavistamme kunhan uutta tietoa tulee.

    Sori Beer Storea kehitetään omana kauppanaan ja niin myös olutvalikoimaakin, Sori Brewingin oluet tulevat kauppaan myöhemmin. Eli Sori Beer Store ei ole suinkaan pelkkä panimopuoti. Tavoite on, että olemme Alkoa houkuttelevampi niin hintojen kuin valikoimankin puolesta. Vaikkakaan meillä ei ikävä kyllä myydä sitä kuuluisaa Coors Lightia, jota Alkosta saa.

    Parhain terveisin,
    Pyry of Sori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia infosta, muokkailen tekstiä hieman tuoreemmaksi :) Mielenkiinnolla odotetaan!

      Poista