perjantai 8. toukokuuta 2015

Ei kuukautta ilman uutta pienpanimoa..!Uusia panimoita, uusia ideoita ja näyttäviä toteutuksia... (Kuva: MiLa Brew)
Panimoyrittäjyys ei ainakaan lainsäädännön tai yleisen byrokratian valossa ole se antoisin leivän lähde täällä pohjolassa, mutta silti kuluva kevät on näyttäytynyt oluen ystäville varsin antoisana ja toiveita herättävänä. Kaikkiaan seitsemän uutta pienpanimoa on saanut tuotteensa kevään aikana markkinoille, vaikka eletään vasta toukokuun alkua. Näistä viimeisimpänä torstaina kahden oluen voimin esittäytynyt Sonnisaari, joka täyttää Oulun kokoisen aukon maamme pienpanimokartalla. Viime vuoteen verrattuna tahti on ollut hurja, sillä edellisvuonna uusia panimoita tuli markkinoille yhteensä viisi (kuusi jos Pihamaan Panimo lasketaan uudeksi toimijaksi).

Vastapainoa Etelä-Suomen dominoimaan skeneen toi myös tästä näkökulmasta katsottuna toinen ”pohjoisen” panimo, vaasalainen Bock's Corner Brewery. Muutoinhan uudet tulijat sijoittuvat eteläisemmän rannikko –ja pääkaupunkiseudun tuntumaan… Uusi panimo per kuukausi –tahtia on edetty, maaliskuussa vähän reippaamminkin ja hiljalleen alamme tässä noususuhdanteessa lähentelemään Ruotsin tahtia, jossa vastaavaa pöhinää on pidetty yllä jo useamman vuoden ajan.

Vuoden 2015 aikana tuotteita on saanut markkinoille jo:


Näiden lisäksi jyväskyläläinen Hiisi on sekä muuttanut suurempiin tiloihin että tehnyt investointeja kapasiteetin laajennus mielessään. Olutta on valmistettu uudella panimolla jo viime kuun puolivälistä lähtien. Toimintaansa käynnistelevät myös Helsingissä ruoka-tarjoilun jo aloittanut Il Birrificio, etikettejä myöten valmis Paloaseman Panimo, kollabo-oluita eri panimoiden kanssa jo jonkin aikaa tehtaillut Maistila sekä kourallinen muita toimijoita kuten siidereistään tunnettu Paksuniemen Juomatehdas* ja italialaiskollaboja tehnyt Kallio Artisan Brewery. Näitä nimiä kannattaa seurailla tuleviksi:


*Paksuniemen panimo-hanke näyttäisi tosin olevan toistaiseksi jäissä - Karjalainen: Oluen valmistaminen Rääkkylässä viivästyy

Vaasakin saatiin takaisin panimokartalle. (Kuva: Bock's Corner Brewery)
Ruukkipanimot tekivät yhteistyötä jo viime vuoden puolella. Täksi kevääksi tehtiin Rölssiä...
(Kuva: Mathildedalin Kyläpanimo)
Fat Lizard ponnistaa jenkkihekuman voimin. (Kuva: Fat Lizard Brewing Co.)
Ruukkimiljöössä tiedetään, että kylässä on voimaa. Mathildedalin Kyläpanimo aloitti tämän kevään rynnistyksen, jolle ei loppua näy! (Kuva: Mathildedalin Kyläpanimo)
Tuoreimman tulija ensimmäiset oluet tulivat myyntiin torstaina. Juntunen ja Roisto, ei Roisto-Juntunen...
(Kuva: Sonnisaari)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti