keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Hiisi Kyyttö Milk Stout

Raivoava Rakki pitää Kyytön kurissa laitumella...
  • Tyyli: Sweet Stout
  • Alk.%: 5,3
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
Puhekielessä kotoisaan maatiaislajiin, Itäsuomenkarjaan viittaava Kyyttö on kierrellyt minua oikeastaan koko Hiisin toiminnassaoloajan. Panimon Milk Stout on ollut valikoimissa enemmän tai vähemmän säännöllisesti läpi kohta parivuotisen historian mutta tiemme eivät vain ole kohdanneet. Sen prototyyppiä pääsin tosin maistamaan ennen panimotoiminnan virallista käynnistymistä ja lukemani perusteella tuolloisen laatutason pitäisi nyky-Kyytössä olla mukavasti tuon proton tasolla.

Alko otti pienen, mutta syvästi vaaditun askeleen kohti eurooppalaisuutta avaamalla pientuottajille kapean kanavan tuoda omia tuotteitaan markkinoille. Kyyttö iski kuitenkin periaatteessa laajemman levikin mahdollistavaan Tilausvalikoima-kanavaan eli sitä on mahdollista tilata mihin tahansa Alkon liikkeeseen Suomessa. Jyväskylässä olut etsiytyi useammankin liikkeen hyllyyn ja hyvä niin. Itsekin kipaisin ostoksille.

Kyyttö on tyyliltään sweet stout, tarkemmin sanottuna laktoosilla makeutettu milk stout. Se lienee ainoa poikkeus panimon muutoin vegaanisesta linjasta – laktoosi kun sattuu tulemaan lehmästä. Etiketissä komeileekin osuvasti kolmisilmäinen lehmäeläin, jonka sekä vatsa että selkä näyttäisivät olevan vaaleita – viittaako Kyyttö nyt sitten alussa mainittuun rotuun vaiko eläimen kuviointiin? Joka tapauksessa vahvuutta sopivan maltilliset 5,3% ja mausteena laktoosin lisäksi lakritsijuurta.
Huoli pois. Kyyttö on lempeän lauhkea Hiisin laidunmaiden asukki. Suklaisen paahtomaltainen, lakritsijuurella ja laktoosilla liennytetty Milk Stout.
Kyyttö ulkoilmassa...
Hiisi Kyyttö Milk Stout
Musta, syvä ja rauhallinen olut vaaleanruskealla vaahdolla koristeltuna. Tuoksu on mieluisa. Kahvista paahdetta, nahkaa ja suklaata sekä vienoa sivukaikua – kenties lakritsi kuvaa tuota parhaiten. Pyöreähköä hedelmää, espressomaista makeuttakin.

Maultaan mainio! Kahvista, lopussa hieman kitkeryyttä kevyen katkeron myötä nostavaa paahteisuutta, maitokahvista tuntua. Soljuvaa lakritsia, hennompaa salmiakin suolaisuutta, myös levysuklaista aromia. Laktoosinen makeus yllättävän vienoa. Makumaailma on syvä, hieman kuiva mutta reunoilta tummaa makeutta viestivä. Ajoittain melko tiivis ja intensiivinenkin suhteutettuna vahvuuteen. Tuntumaltaan melko runsas, jämäkkä ja tasapainoinen. Suuhun jäävä kahvin henkäys on mukava lisä.

Tuomio: Toimiva kokonaisuus, miellyttävä makukirjo ja komea ulkomuoto. Paahteinen milk stout, joka jää hieman odotettua kuivemmaksi tunnelmaltaan. Hyvä olut!

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti