keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Hiisi McMurphy

Kahvista kulttuuriolutta Hiisiltä...
Yllättävä, tummasävyinen, kahvisen paahteinen ja vivahteikas.
Yksi lensi yli käenpesän –näytelmän päähenkilön nimikko-olut on kuin päähenkilö McMurphy itse: kaavoihin kangistumaton, reilusti itsepäinen, intohimoinen ja silti helposti lähestyttävä. Kahvisen vivahteen olut on saanut jyväskyläläisen Paahtimo Papun guatemalalaisesta luomukahvista.
Teatteriväki näyttää pitävän paikallispanimon kiireisenä. Viime kesäksi Teatteri Eurooppa Neljä teetti 25-vuotisjuhlansa kunniaksi nimikko-oluen Synnyimme lähtemään –kesänäytännölleen ja täksi kevääksi kaupunginteatteri lähestyi Hiisiä kaksi teemaolutta mielessään. Päällikkö Bromden sekä nyt maistettavana oleva McMurphy ovat kumpikin tammikuusta alkaen ohjelmassa olleen, Ken Keseyn 60-luvulla kirjoittaman One Flew Over the Cuckoo's Nest -romaanin näytelmätulkinnan päähenkilöiden mukaan nimettyjä oluita. McMurphyn kylkeen on kasvonsa lainannut tarinan päähenkilön, R.P. Murphyn, roolin omaksunut Jukka-Pekka Mikkonen.

Näyttämön valot ovat jo tältä erää näytelmän osalta sammuneet, mutta oluet ovat ja pysyvät - ainakin niin pitkään kuin niitä riittää. Teatterin kanttiinin lisäksi levikki tuntuisi olevan melko hyvä, joten omansa löytänee hyvällä tuurilla vielä olutravintoloiden kylmäkaapeista. Itse näytelmästä voi lukea ajatuksia esimerkiksi Risto Hakolan tulkintana. Hiisin näkemys McMurphyn hahmosta on kahvinen, kauralla ja palmusokerilla ryyditetty stout...

McMurphy, R.P. McMurphy...
Hiisi McMurphy
Todella tummanruskea, vaaleahkolla vaahdolla kuorrutettu olut. Tuoksu on varsin kahvinen – kuin vastajauhettuja papuja tuoksuttelisi. Hentoa suklaata, mielikuvallista pähkinää.

Myös maussa kahvi on vahvassa roolissa – paljon yhteneväisyyksiä hekumallisen kahvipommin, Boheemi Papun kanssa. Kuivahkoa, tummapaahtoista kahvisuutta,cappucinomaista, maitokahvista makeutta. Ehkä jopa vienoa savunkatkua.

Vaikka makumieltymykset osuvatkin paketin kanssa hyvin yhteen, jään silti kaipaamaan pientä syvyyttä ja vivahteikkuutta keitokseen. Tuntumaltaan keskirunsas, hienoisen makea ja lopulta kuivahko.

Tuomio: Kahvia, kahvia, kahvia. Toimii aina!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti