sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Maredsous 8 Brune

Benediktiiniläislisensöityä Abbey Dubbelia Belgiasta...
  • Tyyli: Abbey Dubbel
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: Duvel Moortgat, Breendonk-Puurs, Belgia

Jokin hetki sitten kaivelin kaapin perältä pari vuotta siellä lojuneen belgioluen, paholaispanimo Duvel Moortgatin valmistaman Maredsous 8 Brunen. Osa suurikokoisen pullon sisällöstä oli tarkoitus kaataa lihapadan liemeksi, mutta lasillinen liikeni myös kokille maistettavaksi. Ja hyvä niin, sillä parin vuoden ikään ehtinyt dubbeli esiintyi edukseen laadukkaana ja maistuvana belgiedustajana.

Duvel Moortgat on vuonna 1871 perustettu belgipanimo, jonka tunnetuin tuote lienee luonnollisesti vaalea ja vahva Duvel. Perustaja Jan-Leonard Moortgatin suku on toiminut yhtiön ohjaksissa jo hyvän tovin ja taloudellisesti haastavan 70-luvun jälkeen suunta onkin taas ollut ylöspäin. Aseman kohentuminen näkyy mm. muutamina mielenkiintoisina panimo-ostoksina sekä markkinalaajennuksena Atlantin taakse. 2006 Duvel Moortgat hankki omistukseensa Brasserie d’Achouffen ja oli muutamaa vuotta myöhemmin kärkkäänä De Koninckin hankinnassa, minkä myötä myös panimon ”erikoisolutvalikoima” lähti laajentumaan vauhdilla.

Amerikkaan sen sijaan haviteltiin jo 90-luvun alkupuolella Cooperstowniin rahoitetun Brewery Ommegangin myötä. Nykyisin panimo onkin kokonaisuudessaan belgialaisten hallinnassa, mikä edesauttaa tuotannon jakelua myös USAn ja Kanadan laajoille markkinoille. Vuosi sitten haaviin tarttui arvostettu Boulevard Brewing Company, eli jalansijaa Atlantin takaa alkaa hiljalleen löytymään sitäkin kautta.

Maredsous-brändi taasen astui kuvioihin jo vuonna 1963 kun panimo hankki Maredsousin benediktiiniläisluostarilta lisenssioikeudet sen nimen käyttämiseen erillisen luostariolutsarjan valmistuksessa. Oluita ei käsittääkseni valmisteta munkkien valvovan silmän alla, mutta nimen käytön hyvityksenä luostari vastaanottaa oman osuutensa oluen tuotoista ja käyttää tulonlähdettä luostarin ylläpitoon sekä hyväntekeväisyyteen. Itse luostarin taival alkaa vuodesta 1872 ja se on tunnettu upeasta ulkomuodostaan, joka on arkkitehti Jean-Baptiste de Béthunen aivoitusten tuloksia. Olutlisensoinnin lisäksi Maredsousin nimeä kantaa myös seitsemän juuston sarja, joka oluesta poiketen on luostarin omaa käsialaa… Nyt maistelussa oleva, tummanpuhuva belgialainen oli alkujaan vain joulunaikaan ajoitettu kausituote, joka kysynnän vuoksi on nykyisin tarjolla ympärivuotisesti.

Maredsous 8 Brune
Kevyesti punertava, melko samean ruskea olut kuohkealla, pitsiävällä vaahdolla. Tuoksu toimii, joskin se on odotettua kuivempi. Tummaa, rusinaista hedelmää, tiivistä, hieman paahtunutta siirappisuutta hennosti ylikypsää banaania, enemmän luumuisia piirteitä. Tummahkoa, limppuista mallasta, jossa orastavaa makeutta alkoholin lämpöä.

Maultaan varsin toimiva, jämäkkä ja perusvarma – ei lajinsa kärkeä kuitenkaan. Ylikypsää, kuivattua hedelmäisyyttä rusinan, luumun, aprikoosin ja jopa mainitun banaanin voimin. Kohtalaisesti yrttistä katkeruutta, hienoisen simamaista tuntuakin. Mausteisuudesta nousee kevyttä pähkinää, ehkä orastavaa anista tai salmiakkiakin. Yleisesti varsin paahtunut taustakaiku henkii pinttynyttä, tummaa karamellia, runsaampaa, pehmeää maltaisuutta. Alkoholi on läsnä lämpönä ja arvokkaana tuntuna. Hidas, runsasmakuinen joskin aavistuksen kärkäs hiilihapoiltaan. Hento tahmaavuus, kaunis syvyys.

Tuomio: Maistuva, vahvahko belgiale tummine sävyineen. Matkassa on paljon hedelmäisiä viitteitä ja tumman makeuden lähteitäkin, mutta kuivuus pitää kokonaisuuden hienosti tasapainossa. Ehkä paahteiset viitteet lyövät hieman yli, eikä hedelmäpuoli äidy riittävän pehmeäksi – jotain puuttuu, mutta hyväähän tämä on näinkin. 

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti