lauantai 2. toukokuuta 2015

Mikkeller Sfäär Pale Ale

Sfäär myytiin Tallinnan Stockmannilla virolaisena, vaikka Mikkellerin tuotoksia onkin...
  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 5,5
  • Panimo: Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
  • Pantu: De Proefbrouwerij, Hijfte, Belgia
  • Muuta: Tallinnalaisen Sfäär-ravintolan nimikko-olut

Mustavalkoiseen, vessaraapustuksin koristeltuun etikettiin sonnustautunut Sfäär Pale Ale tuli TANKERin Kyte Pealen tapaan tuliaisena maistettavaksi Tallinnan Stockmannin valikoimista. Valintaperusteena jälleen silmää miellyttänyt etiketti sekä maamäärityksen hämäävä Viro-leima. Olut on kuitenkin tanskalaisen Mikkellerin käsialaa ja se on valmistettu tallinnalaisen Sfäär-ravintolan tilauksesta. Ainakin Ratebeer ehdottaa, että olut olisi oikeastaan etikettialias Mikkelerin K:rlek Forårin 2013-painokselle – kovinkaan suuresta reseptimuunnoksesta ei ainakaan pitäisi olla kysymys. Etiketti muuten kertoo vahvuuden olevan maireat 55%, mutta kyse lienee taiteellisesta ”pilkkuvirheestä”.

No Mikkellerhän kelpaa aina, eikä (oletettavasti) Centennial-Simcoe-Amarillo-Nugget-kattauksella humaloitu american pale ale kuulosta ollenkaan hassummalta. Tiettävästi luottopanimo De Proeffilta on tämäkin erä lähtöisin, kuten niin monet muutkin Mikkellerin oluet. Oikein miellyttävä valinta. Itse Sfäär kuuluu ravintolana olevan varsin suosittu, sillä matkalaiset oli käännytetty ovelta ihmetellen ”eikö teillä tosiaan ole pöytävarausta?”.  Sfäärin olutvalikoimista näyttää löytyvän myös toinen nimikko-olut, niinikään Mikkellerin käsialaa oleva Sfäär Schwarzbier, joka on ilmeisesti etikettiversio Mikkeller Schwarzbierille (pelkkä arvaus…). Mikäli moderni pohjolan ruokatarjonta, riisutun kaunis ympäristö ja ihan näppärältä vaikuttava juomavalikoima kiehtoo, voisi Sfäär olla mukava paikka illastaa – suosittelen tekemään varauksen hyvissä ajoin.

Mikkeller Sfäär Pale Ale
Tummankeltainen, hieman oranssinen olut kuohkealla, vaalealla vaahdolla. Tuoksu on miellyttävä, aromaattinen, tuore. Sitrusta, kevyttä ruohoa, melonia ja yleisesti trooppista hedelmäisyyttä. Vieno, tiivis, tuntua reunustava karamellin henkäys löytyy, ehkä hieman pihkaista havuisuuttakin on havaittavissa. On hyvä.

Maultaan edelleen mainio, mukavan pureva ja runsas. Rehtiä greippiä löytyy alusta alkaen ja loppuliuku onkin mieluisan katkera havuisen tuoreella pedillä. Hieman ruohoa, samoin tropiikin hedelmää. Makeaa karamellisuutta löytyy mallaspuolelta jonkin verran, mutta lähinnä tuntumaa pönkittävänä lisänä. Hyvin aisoissa, tasapaino on muutoinkin hyvin hallussa.

Tuomio: Hyvänlaatuinen APA panimolta, jolta sellaista sopii odottaakin. Tropiikin kaikua aromaattisen hedelmän ja greippisen potkun kanssa tarjoiltuna – homma toimii!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti