torstai 14. toukokuuta 2015

Nøgne Ø #100 ja #500

Täysiä satasia Norjasta...


Tulipa pitkästä aikaa haalittua käsiin norjalaisia pyöreiden lukujen oluita… Grimstadilaisen Nøgne Ø:n #100 ja #500 ovat meille suomalaisillekin tuttuja muutamien vuosien takaisten Alkon valloitusten jäljiltä, mutta onpa kaksikkoa näkynyt mukavasti myös ravintolatarjonnassa. Tällä kertaa kotiutin omani Ranskan suunnalta, Saveur Bièren laadukkaasta verkkokaupasta. Kumpainenkin olut on suuria, ikääntyessään barley winemaisia piirteitä saavia imperial IPOja, joissa luotetaan tuhtiin mallaspohjaan runsaan humaloinnin lisäksi. Kaatelin oluet lasiin peräkkäisinä viikonloppuina, joten varsinaista vertailua en niille lähtenyt tekemään. Ajattelin kuitenkin säästää intternettiä ja yhdistää molempien arviot samaan julkaisuun…

Nøgne Ø #100
Tyyli: Imperial / Double IPA
Alk.%: 10,0
Batch: 1311 (bottled 19/11/14)

Alkujaan panimon sadanneksi oluteräksi valmistettu, runsas ja vahva double IPA kuuluu nykyisin Nøgnen vakiovalikoimaan. Yleisö otti oluen hyvin vastaan ja loppu onkin historiaa. Vahvuutta oluella on pyöreät 10,0% ja sen IBU-lukemakin kohoaa kahdeksaankymmeneen. Se on humaloitu Columbus-, Chinook- ja Centennial –lajikkein mallaspuolen nojatessa Maris Otter-, vehnä- ja suklaamaltaiden varaan. Tuoreena runsas, syvä ja puhutteleva, jykevällä alustalla seisova humalapommi, joka ajan mittaan nostattaa rusinahedelmäistä, syvän maltaista arvokkuuttaan kohti barley winemaisia viettelyksiä.

Nøgne Ø #100
Kuparinruskea ronskisti vaahtoava olut joka lopulta nousee lasin reunojen yli. Tuoksu on voimakas, runsas ja tuhti. Keskitummaa, karamellista maltaisuutta löytyy isolla kauhalla annosteltuna, mutta samalla mitalla vastaava, havuisen greippinen humalointi tasapainottaa peliä. Kevyemmin suklaista paahdetta, trooppista hedelmäisyyttä ja ehkä tiivistä siirappisuuttakin – nämä kuitenkin vain hennompina vivahteina.

Maku myötäilee tuoksun tunnelmia joskin havuinen humalointi on ottanut tiukemman otteen hallinnasta. Karamellinen, hieman tiiviin siirappinenkin maltaisuus on kuitenkin edelleen voimissaan ja tuo mukavaa syvyyttä tunnelmaan – selvää jyhkeyttä myös suutuntuman puolelle. Humaloinnista löytyy myös terävää greippiä, maltaan seasta suklaisia ja kypsänä kuivatun hedelmäisiä piirteitä, mutta myös selkeää havuisuutta ja pihkaa. Pyöreä, runsasmakuinen ja tuhdisti pureva olut on jyhkeää nautittavaa. Omiaan hitaaseen pohdintaan.

Tuomio: Runsaan maltainen, vieläkin ronskimmin humaloitu olutnautinto havuisin termein, karamellisin sävyin. Luonteikas, runsas, sopivan ärhäkkä ja mahtipontinen. Hieno olut!

Pisteet: 43/50

---

Nøgne Ø #500
Tyyli: Imperial / Double IPA
Alk.%: 10,0
Batch: 1357 (28/01/15)

Nøgnen viidessadas oluterä oli niin ikään oman oluensa arvoinen. ”Satasen” tavoin lopputuloksena oli jyhkeä, reilulla kädellä humaloitu double IPA tutulla 10,0%:n vahvuudella. Eroja kuitenkin löytyy, joskin kaunis kypsyminen barley winen teesein kuuluu myös #500:n tunnuspiirteisiin.

Maris Otterin ja vehnämaltaiden seuraksi on laitettu Münchner,- ruis- ja kauramaltaita suklaamaltaiden sijasta. Humalointiakin on viilattu katkeruuden puolesta ylöspäin, täyteen sataan eli 100 IBUun… Chinook-, Simcoe-, Centennial-, Pacific Gem- ja kuivahumalointiin käytetty Nelson Sauvin-lajike täydentävätkin juhlaoluen lupauksia henkivän reseptiikan. Viisi eri mallasta, viisi humalalajiketta, 100 IBU ja 10,0%...

Siinä missä sadatta erää ei sen suuremmin ajateltu maailmanlaajuiseen levitykseen, oli puku päällä pantua viidettäsadatta erää ihmettelemässä porukkaa aina TV-ryhmästä lähtien.

Nøgne Ø #500
Sameahko, punertavanoranssi norjalainen, jonka vaahto karkaa salakavalasti yli lasin reunojen. Tuoksu valloittaa. Pihkaista mäntyisyyttä, grepinsävyistä sitrushedelmää sekä runsasta, karamellisen rusinaista maltaisuutta sekä auringossa seissyttä tropiikin hedelmäisyyttä… Runsas, syvä, lupauksia antava.

Ja nuo lupaukset lunastetaan ensisiemauksella! Maultaan olut on tuoksun toisinto. Havuja, pihkaa, purevaa greippiä… Vastapainona runsasta, tummahkon karamellista maltaisuutta – rusinaa, ylikypsää hedelmää sekä vienoa, tummaa leipäisyyttä. Soljuva, hieman tahmaava, yleisesti syvä ja pehmeä, mutta lopussa leikkaavan katkera.

Tuomio: Syvä, runsas, monipuolinen, jylhä. Sanoja, joilla tätä runsaan maltaista, humaloinniltaan aromaattista ja terävän katkeraa jalo-olutta voi kuvailla.

Pisteet: 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti