torstai 11. kesäkuuta 2015

Kotiolutta Palokasta: Slightly Mad IPAPalokasta tuntuu muodostuneen jonkinmoinen jyväskyläläisen olutkulttuurin kehto. Hiisin tarina alkoi pari vuotta sitten Heinämäen verstaalta ja useamman oluen voimin blogin sivuilla esiintynyt Ukonmaljakin ponnistaa niiltä samoilta kulmilta – hieman pohjoisemmasta tosin. Eikä kahta ilman kolmatta: pari viikkoa sitten olikin taas aika uuden palokkalaisen tuttavuuden.  Mystinen J.L. lähestyi minua viestillä, josko hänen tekemänsä IPA ja stoutti maistuisivat. Vastasin myöntävästi ja sain pari pulloa kotiinkuljetettuna.

Näistä IPA valikoitui ensimmäisenä maistoon. J.L.:n kuudes keitto rakentuu Columbuksen, Simcoen, Nelson Sauvinin ja Amarillon tanssahtelulle Pale ale-, Wheat- ja Crystal 100-maltaiden petaaman pohjan päällä. Olut on valmistettu pussimäskäyksellä ja se on kuivahumaloitu. Vahvuutta löytyy noin 6,5% ja laskennalliseksi katkeropitoisuudeksi kerrotaan muikeat 170 IBUa, joskin maistettaessa aromaattisuus oli mielestäni katkeroa runsaammin esillä. Olut on pullotettu 4.5.2015 – hiivana käytetty Safale US-05:ttä.

Slightly Mad IPA
Tummahkon oranssi, komean vaahdon luova IPA. Tuoksu tursuaa etelän hedelmiä, mutta matkassa on myös vienoa mäntyä ja ehkä aavistus pihkaakin. Greippisävytteisen tropiikin tuulahduksen alta löytyy myös hieman karamellista maltaisuutta, paketti on hyvin kasassa ja runsaus puhuttelee syvästi.

Maussa jatkuu sama meno. Tuoreus on valttia ja trooppinen hedelmämuuri on voimissaan tässäkin. Papaijaa, aprikoosia ja passionia… Melko ronskia greippiä, mäntyistä tunnelmaa sekä taustalla vaanivaa, karamellista maltaisuutta. Makumaailma on runsas, varsin syvä ja monipuolinen. Ei virhemakuja, rehtiä tekemistä ja ipamaista tyylipuhtautta.

Tuomio: Todella onnistunut IPA. Makeus on hyvin vienoa, mutta sitä juuri sen verran, mitä IPAan humaloinnin rynnistyksen lisäksi toivon. Katkeruutta voisi olla asteen pari lisää, aromipuoli on kyllä enemmän kuin kohdillaan. Hyvä IPA!

Pisteet:

  • Tuoksu: 8/10 
  • Ulkonäkö: 4/5 
  • Maku: 8/10 
  • Suutuntuma: 4/5 
  • Yleiskuva: 15/20

Yhteensä: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti