torstai 4. kesäkuuta 2015

Maku Saison

Kesäisiä makuja mökin rauhassa...
  • Tyyli: Saison
  • Alk.%: 6,0
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi

Saison on kesäsesongin olut ja viime aikoina sen suosio on tuntunut kasvaneen tasaisesti. Erityisesti pienpanimot näyttävät innostuneen tästä Belgian ranskalaispuoliskon perinteikkäästä kesäoluesta ja ajoittain tuntuunkin, että jokaisella panimolla pitää sen pakollisen IPAn (tai parin) lisäksi olla oma saisoninsa. Ja tämähän kyllä kelpaa!

Pienpanimobuumi on tosiaan nostanut perinteikkään, 2000-luvulle tultaessa vähän jo hiipumaan päin olleen oluttyylin uuteen kukoistukseen ja näin alkukesän korvilla netin verkkokaupat pursuavat mitä moninaisempia vaihtoehtoja lajista pitäville. Myös olutravintolat heräilevät hiljalleen talven jäljiltä, joten kantapaikan tarjontaa kannattaa käydä tarkastelemassa.

Perinteisemmän linjan taidonnäytteiden kilpailijoiksi on noussut myös monista muista oluttyyleistä tutut, jenkkihumaloidut versioinnit, jotka saisoninkin kohdalla tapaavat olla ihan toimivia oivalluksia – itse kuitenkin liputtelen enemmän perinteisemmän, ”tavallisen” saisonin puolesta. Oluttyylinä se on pitkän historian omaava, sesonkiin sidottu kesäjuoma, jonka juuret ovat Belgian ranskalaisella maaseudulla. Perinteisesti saisonia on valmistettu kevätaikaan kesän ollessa korkean lämpötilansa vuoksi epäedullista oluen valmistukselle. Oluesta tehtiin riittävän vahva ja humaloitu, jotta se kestäisi säilytyksen läpi helteiden. Hedelmäinen, sopivasti humaloitu ja mausteinen, kirpeä olut sopiikin kesään mitä parhaiten!

Myös kotimaiset pienpanimot ovat innostuneet saisonien teosta ja Maku Brewing toikin omansa jo Alkonkin hyllyyn. Valitettavasti vain kymmenen myymälän laajuiseksi jäänyt valloitus tuottaa päänvaivaa hieman pohjoisemman seudun asukeille, sillä Tamperetta korkeammalta olutta ei tällä hetkellä löydy – paitsi ravintolamyynnistä, tottakai. Hyödynsin kuitenkin tehokkaasti Pirkanmaalle suuntautuneen pikavisiitin ja nappasin ohimennen pari pulloa matkaan Kalevan Prisman Alkosta.

Maku Saison
Samea, tasaisen läpitunkematon, oranssisen keltainen olut valkealla, kestoisalla vaahdolla. Tuoksu on mainio! Hefemäistä, happaman hedelmäistä, banaanisenkin sävyistä tunnelmaa. Mausteita, hiivaa, vehnäistä maltaisuutta… Melko jyhkeä, runsas ja toimiva!

Myös maku toimii moitteettomasti. Hapanta, mausteisen hiivaista otetta, tuoreen hedelmäistä, tuoksua hennomman banaanista menoa. Pippurista mausteisuutta, vehnää, vienoa marjaa. Keskirunsas, ajoittain paksu, nautinnollinen ja soljuva.

Tuomio: Runsas, oivallinen saison, joka puhuttelee monella tasolla. Runsaudestaan huolimatta hyvin kesäinen. 

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti