tiistai 1. syyskuuta 2015

Kotiolutta Raumalta: Reittausblogin Katajainen Ruis Ale ja Kesäpils


Kippistä vaan Mikollekin...!

Reittausblogin ja kansallisen televisiokanavan kautta maailman maineeseen noussut Metsäjoen Harri lähetti minulle kesäterveiset pahvilaatikkoon pakatun Mikko Alatalon muodossa. Alkujärkytyksestä selvittyäni kaivelin tuuhean takkutukan kuvaa kantaneen Olut-lehden alta myös muutaman lasisen aarteen – Harrin kotipanimon tuotoksia yhdellä kaupallisella vedoksella täydennettynä. Paketti tosiaan saapui perille jo ennen juhannusta ja sen maltaiseen sisältöön pääsin tarkemmin tutustumaan heinäkuun lomajaksolla. Pientä julkaisuruuhkaahan tuossa kuukauden aikana ehti kertymään kun kirjoittelut jäivät aika vähiin, mutta hiljaa hyvä tulee. Kotiolutpuolta esiteltiin kutkuttavan kuuloisen Katajaisen Ruis Alen sekä heinäkuun helteettömään lomajaksoon vähän heikommin istuneen, joskin oikein toimivan Kesäpilsin myötä...

Reittausblogin Katajainen Ruis Ale


Rukiin käyttö oluen valmistuksessa puhuttelee allekirjoittanutta varsin syvästi ja Harri tämän taisi jostain aavistaakin. Kun soppaan lisätään vielä katajainen maustepuoli, voidaan jo hyvällä omalla tunnolla puhua varsin kutkuttavista lähtökohdista. Katajainen Ruis Ale eli KRA on saanut innoituksena sahtikeisarin sukujuhliinsa valmistamasta juhlaoluesta, vaikkei samasta reseptistä veistetty olekaan. Rukiin ja katajan tunnelmaa täydentää jenkkihenkinen Simcoe-Centennial-humalayhdistelmä, joten mielestäni mökkimaisemat olivat enemmän kuin oikea paikka oluen makustelulle. Oluen resepti ja taustatarinointi löytyy Reittausblogin puolelta:

Resepti: Reittausblogin Katajainen Ruis Ale


Reittausblogin Katajainen Ruis Ale
Pähkinän punainen, ruskeaan taittuva olut varsin niukalla vaahtokerroksella. Tuoksusta löytyy päällimmäisen pihkaisen tuntuista greippisyyttä sekä rukiisen tunnelmallista, kevyen toffeelisän omaavaa leipäisyyttä maltaan muodossa.

Jenkkitunnelmaa löytyy maunkin puolelta, mutta matkaan on tarttunut muutakin. Pihkeän, greipin täyttämän humaloinnin loppusilausta täydentää nimittäin melko reilu, katajanmarjainen, ”kitkerän hapan” sävykkyys. Aika jännä…mutta hyvä…ja hassunmakuinen. Taustalta löytyy rukiisen tunnelmallinen, sopivaa toffeisuutta tarjoileva mallaspohja.

Humalointi on oikeinkin onnistunut, eikä katajanmarjainen lisäpotku esitä poikkeusta tuohon näkemykseen. Se antaa tunnelmalle oman säväyksensä, mutta sen yhteispeliä rukiin kanssa voisi… ei… pitäisi tehostaa syvyyttä lisäämällä. Tämä on sellainen Arctic Circlen sekä sahtimaisten ruisalejen aiheuttama päähänpinttymä…

Hienoa työtä Harrilta jälleen kerran. Jenkkitwistattu ruiskatajaolut luo tunnelmaa viilenevän mökki-illan ratoksi. Väkisinkin alkoi kutkuttamaan jonkinmoinen kataja-ruis –versioitu wee heavy… Anyone?

Pisteet:

  • Tuoksu: 7/10
  • Ulkonäkö: 4/5
  • Maku: 8/10
  • Suutuntuma: 3/5
  • Yleisvaikutelma: 13/20

Yhteensä: 35/50

Reittausblogin Kesäpils


Harmaa oli heinäkuu, joten kovinkaan kesäistä soppea ei pilssin maisteluun tahtonut löytyä. Biergartenin rauha kuitenkin takaa aina oluen maisteluun sopivat puitteet, joten tekosyyt sivuun ja olut lasiin. Kesäpils on Harrin ensimmäinen lagervedos, jonka lähtökohtana oli aikaan saada rapsakasti humaloitu pils – pienellä sitruksisella jenkkitwistillä varustettuna tosin. Takuuvarman Saazin lisäksi humalapuolelle onkin lisätty Citraa, katkeroiden luottaessa Magnumin voimaan. Resepti ja maestron omakohtaiset mietteet löytyvät tuttuun tapaan Reittausblogin puolelta, mutta huomionarvoista ko. oluen kohdalla on, että olut on valmistettu ulkoilmassa vanhaa saunapataa hyväksikäyttäen… Tunnelmallista…

Resepti: Reittausblogin Kesäpils


Reittausblogin Kesäpils
Hieman utuinen, aurinkoisen keltainen, kevyen punertava olut ronskilla vaahtokerroksella. Tuoksu on mainio, rehdin oloinen. Hieman toki löytyy hedelmäistä makeutta, mutta viljava maltaisuus, vaalea leipäisyys ja kutkuttavasti ilmanalaa halkova ruohoisen heinikkoinen raapaisu ohjaavat mielen odottamaan malttamattomana oluen maistamista.

Maku ei petä. Vaalean viljava, sävyttömän leipäinen maltaisuus omaa kevyttä, hyvin häviävää leivosmaista makeutta. Sen suomaa taustatukea hyödyntää kauniisti tuoreen ruohikkoinen, villiintyneen heinikkoinen purevuus sekä aavistuksen mausteinen, pientä hedelmän vivahdetta tarjoileva sivujuonne. Napakka on, mutta niin pitääkin… Runsaat maut, hyvänoloiset katkerot ja makumaailman eri osapuolet ovat hyvin balanssissa eikä suutuntumassakaan ole valittamista. Vaikka olut vaikuttaa hieman odotettua rungokkaammalta, on se edelleen miellyttävän kesäinen ja virkistävä.

Tämän vuoksi voisin ajaa nurmikon useamminkin…

Pisteet:

  • Tuoksu: 8/10
  • Ulkonäkö: 3/5
  • Maku: 7/10
  • Suutuntuma: 3/5
  • Yleisvaikutelma: 14/20

Yhteensä: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti