keskiviikko 10. helmikuuta 2016

THL:n raportti: Alkoholipolitiikan tiukentamisen kannatus ennätysalhaalla

(kuva: THL)

”Enemmistö suomalaisista pitää nykyistä alkoholipolitiikkaa sopivan väljänä tai jopa tiukentaisi sitä. Väljempää alkoholipolitiikkaa toivovien osuus puolestaan on laskenut viime vuodesta.”
Näin tulkitsee THL tammikuussa 2016 teetetyn alkoholipoliittisen gallupin tuloksia. Kyyninen näkökanta on viime vuosikymmeniltä tuttu ja menneisyyteen haikaileva, mutta asiat voi nähdä myös toisin. Samaa kaavioita voi tulkita nimittäin myös näin:
”83% suomalaisista vastustaa alkoholipolitiikan tiukentamista.”
Prosenttilukeman voisi korvata vaikka sanoilla: valtaosa, ylivoimainen osuus, ennätysmäärä tai oikein kieli poskessa muotoiltuna: lähes kaikki, sillä jäljelle jäävästä osuudesta kuusi prosenttia ei tiennyt kantaansa. Tässä on tosin olettamuksena, että tyytyväiset kansalaiset ovat tiukempaa kuria vastaan, mutta johtopäätös sallittakoon, sillä THL puolestaan laskee tyytyväisten osuuden helpotusten vastustajiksi. Pidetään siis tasapainoa yllä. Vähän hassuahan se on, että pienen vähemmistön agendaa ajetaan ottamalla tueksi kooltaan moninkertainen, aiheen suhteen enemmän tai vähemmän neutraali ryhmä...

THL myös huomauttaa, että politiikan vapauttamista toivovien osuus on laskenut viimevuodesta. Se on kieltämättä totta, mutta täytyy myös muistaa, että viime vuonna vapaamman ilmapiirin kannatus olikin korkeammalla kuin koskaan (40%) EU-aikana ja että pienestä laskusta huolimatta tuoreinkin tutkimustulos oikeuttaa kirkkaaseen kakkostilaan (35%). Tiukennuksia puoltavien syvät rivit sen sijaan sukelsivat ennätyssyvyyksiin, sillä vaivainen 10% kannatus kiristysten puolesta on selvästi alhaisin lukema yli 20 vuoteen. Taulukkoa voisi halutessaan tulkita myös näin:
"Alholipolitiikan tiukennosten kannatus ennätysalhaisella tasolla."
Tai vaikkapa:
”Alkoholipolitiikan väljentämistä toivovien osuus on yli kolmikertaistunut vuoden 2012 jälkeen.”
Tai näin:
”Käytännössä alkoholilain tiukentamista vaativien osuus on ollut laskusuhdanteinen vuodesta 2007 lähtien. Samalla lainsäädännön höllennöksiä toivovien osuus on yli kolmikertaistunut ja heitä onkin nykyisin lähes nelinkertainen määrä tiukemman politiikan kannattajiin verrattuna.”
Suomalaiset haluavat eurooppalaista alkoholipolitiikkaa enemmän kuin koskaan. Sanoohan sen jo THL:n ja Alkon toimeksiantama, veronmaksajien rahoittama tutkimuskin…

3 kommenttia:

  1. Ihmettelen miten thl:n kaltainen spammitehdas saa jatkaa toimintaansa ja sitä arvovaltaisena siteerataan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mjoo. THL:ällä on sinänsä ihan perusteltu funktio olla olemassa, mutta kyllähän tämä ehytläinen ideologia paistaa räikeästi läpi instituution ulostuloissa alkoholin osalta. Objektiivisuutta touhuun kaivattaisiin, liikaa mennään muutaman paatoksellisen taantumuksen patriarkan mielivallan mukaan.

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä ja oivaltavasta taulukoiden avaamisesta, erotuit eduksesi maltillisella aiheesta kirjoittamisella. Valitettavasti kaikki eturyhmät tulkitsevat tilastoja omien intressiensä mukaan, niin THL kuin esimerkiksi Panimoliitto, ilman että kyseessä olisi suoranainen valehtelu. Objektiivisuutta on vaikea saavuttaa, ihmisille tärkeät asiat herättävät aina mielipiteitä & ristiriitoja. Ensiarvoisen tärkeää, kannasta riippumatta, olisikin keskustelun tasosta huolehtiminen.

    -Antti Peura

    VastaaPoista