perjantai 28. lokakuuta 2016

Stonen tuoreet berliinerit: IPA & Ruination Double IPA 2.0



Diamond Beverages on rahdannut Alkon vakio- ja tilausvalikoimaan useammankin törppösen kulttipanimo Stonen tuotoksia. Saatavuutta on helpottanut oleellisesti panimon uudenkarhea Berliinin sivukonttori, mistä purkitetut klassikot ja uudemmatkin tuttavuudet levittäytyvät kätevästi – ja ennen kaikkea tuoreeltaan – Euroopan markkinoille.

On ollut puhetta, josko vanhalla mantereella valmistetut Stonet eivät aivan samassa sarjassa kalifornialaisserkkujensa kanssa painisi ja täytyy todeta, että vähän tällaista ajatusta olen itsekin päissäni pyöritellyt. Esimerkiksi kesällä arvioitu, ”vanha kunnon” Arrogant Bastard jätti kokonaisuutena aiempaa kalseamman kuvan ja vaikka perus-IPA laadukas perus-IPA edelleen onkin, ei siitä aiemman kaltaista hekumaa saanut ulos kaivettua. Näissä toki aika lienee kullannut muistoja, sillä ko. oluet olivat legendaarisen Ruinationin kanssa ensimmäisiä oikeasti kovia jenkkejä mitä ravintolassa tuli maisteltua. Vähän sellanen kylmä ja kasvoton fiilis näistä on kuitenkin jäänyt – muistikuviin ja odotuksiin nähden siis, eli täysin käyttökelpoista ja hyvää tavaraahan nämä berlineritkin ovat loppuunsa olleet. Muttamutta...

Hankala selittää tarkemmin, mutta hekuma ja tunnelman syvyys jää vaillinaiseksi. Vaikka Euro-Stonet onkin pyritty tekemään tarkasti esikuviensa kaltaisiksi, on matkaan mahtunut pieniä mutkia. Eroavaisuuksia näkyy olevan jo humalalajikkeiden valinnassa ja Saksassa luonnollisesti luotetaan paikallisiin mallaslaatuihin, käytettyjen vesien eroista nyt puhumattakaan. Suht samaa tavaraa vähän eri aineista eri paikoissa valmistettuna siis... Olisiko julmaa puhua Berliinin syndroomasta tässä kohtaa?

Alkoon tulleista humalapommeista on nyt tullut katsottua Stone IPAn sekä legendaarisen tupla-IPAn uusiopainos Stone Ruination Double IPA 2.0:n kortit. Alla hieman mietteitä kaksikosta, mutta mainittakoon vielä sivuhuomiona, että Stonen kotisivuilla on mukavan kattavat ruokasuositukset kullekin oluelle aina olutkohtaisista keitoista juustoihin. Hedonismin huipentumana oluille on määritelty sopivat kumppanit myös sikarimaailmasta, mikä takuuvarmasti poikisi täällä pohjolassa kovemman luokan viranomaishuomatuksen, ellei jopa enemmän…

Stone IPA (Berlin)

India Pale Ale - 6,9% - Stone Brewing, Berlin, Saksa
Stonen IPAa kehutaan usein laatu-IPAn selkeälinjaiseksi ja puhdaspiirteiseksi prototyypiksi ja pitkältihän se sitä onkin. Olut on ollut Stonen listoilla jo vuodesta 1997 lähtien ja on ollut tärkeä tiennäyttäjä panimon (sekä naapureiden) monituisille, runsaaseen humalointiin nojaaville klassikloille ja kokeiluille. Tärkeä peruskivi siis ja tätänykyä yksi USAn suosituimmista IPOista – luonnollisesti.

Olikin odotettua, että nämä peruslinjan klassikot rantautuvat myös uuden Euroopan panimon linjastoille. Sitä ei ehkä osattu odottaa, ettei Euro-Stone IPA noudattelekaan ”alkuperäistä” reseptiikkaa, vaan ainakin humalakattaus eroaa Atlantin takaisesta, totutusta vakiosta (ja sitten se vesi ja deutchemaltaat vs. jenkkiviljat). Jenkki-Stonen kotisivut kertovat IPA humalina käytettävän Magnumia, Chinookia, Centennialia, Azaccaa, Calypsoa, Motuekaa, Ellaa ja Vic Secretiä, mutta Berliinissä purkitetaan ”vain” Magnumilla, Mosaicilla ja Centennialilla humaloitua tuotetta – Alkon sivut tosin sanovat että ”Magnum, Chinook ja Centennial” mutta kummin vain, ero on selvä. Alkujaan 90-luvun lopulla käytössä olivat Centennial, Chinook ja Columbus, mutta ajan myötä olutta on nähtävästi modernisoitu ja pidetty se elinvoimaisena uusien lajikkeiden rynnistyksen ikeessä.

The Iconic West Coast Style IPA
This is the IPA that initiated our reputation for hops and exposed a budding world of craft beer enthusiasts to our unique brewing style. Distinguished by bright, hop-driven flavours, this is the IPA that launched generations of hop fanatics in the U.S. We now present our hoppy standard-bearer to those in Europe eager to worship at the altar of the almighty hop.

Kultainen, kauniisti vaahtoava IPA. Tuoksu sitrushedelmäinen, vaalean trooppinen ja yrttinen, hieman keksimäinen.

Maultaan pirteä, raikas ja pureva. Sitrushedelmäinen, yrttinen purevuus on voimissaan tuoksussakin kevyeen rooliin jääneen, vaalean hedelmäisyyden tunnustellessa taaempana. Vaaleaa, keksimäistä mallasta, mukavan katkera, greippinen viimeistely mutta ajoittain turhan kolkko ja kliini sointi.. Siinäpä se kaikessa selkeydessään. 

Tuomio: Perusvarma, hyväntuulinen ja suorapuheinen IPA.

Pisteet: 36/50

Stone Ruination Double IPA 2.0 (Berlin)

Double / Imperial IPA - 8,5% - Stone Brewing, Berlin, Saksa
Toinen ipatus olikin sitten tyystin uusi tuttavuus. Stone uusi olutkavalkadiaan viime vuoden alkupuoliskolla ja muun muassa panimon ensimmäinen, omanlaisena klassikkonaan tunnettu Stone Pale Ale sai jäädä historiaan. Kalissa ilmeisesti koettiin ajan ajaneen vielä 90-luvulla innovatiivisen oluen ohitse, nykyiselle uutuuden viehätyksen ja ylitsetursuavan runsauden aikakaudelle tultaessa.

Pale Alen lisäksi myös kutkuttava Ruination Double IPA sai lähteä. Päätös nostatti myrskyn nettisivustojen olutlaseissa ja panimon suuntaan tulikin paljon palautetta, ettei olutta saisi sysätä roskakoriin – olihan se osaltaan ohjannut suuren määrän nykyisiä olutintoilijoita craft beerien ihmeelliseen maailmaan. Olipa tuo olut omallakin alkutaipaleella ikimuistoinen kokemus, jota kaiholla jään muistelemaan. 
The news was still met with many a knee-jerk reaction from fervent fans who absolutely love the original version of the world’s first full-time brewed-and-bottled West Coast double India pale ale. Tons of people hit us up on social media, telling us Stone Ruination IPA was the beer that got them into craft beer. We’ve been hearing that for years. It never gets old or loses any of its gravitas. That means the world to us, so there was no way we were going to take something like that away from our fans without giving them something better in return.
Tyhjin käsi ei ipalaverit kuitenkaan jääneet, vaan eetteriin iskettiin viritetty versiointi Ruinationista, ehkä vähän mielikuviteksottamasti nimetty Ruination 2.0. Reseptiikkaa runnottiin uuteen uskoon ja itse prosessia varten kaiveltiin esiin alan uusimmat "hömpötykset" ja innovaatiot. Pienpanimomaailma ja sen metkut olivat 12 vuodessa kehittyneet melkoisesti ja tästä kehityksestä haluttiin saada parhaat hyödyt käyttöön.

Mukaan mahtuu mm. Hop-burstingia ja uusia lajikkeita… Merkille pantavaa taas on, että Kaliforniassa teho-Ruination humaloidaan Azaccan, Citran, Magnumin, Centennialin, Simcoen ja Nuggetin voimin Berliinin panimon luottaessa Nuggetin sijasta Chinookiin. 
And that’s where all of our brewers’ diligent studying, development and cutting-edge knowhow came into play. The whole point of creating Stone Ruination Double IPA 2.0 was to incorporate new hops and brewing techniques that didn’t exist when we came up with the recipe for Stone Ruination IPA back in 2002.  
Kullankeltainen, vaaleavaahtoinen olut. Runsas humalointi esittäytyy puhdaslinjaisen sitruksisuuden, aprikoosisen vaaleuden, kukkaisuuden ja yrttisyyden värein. Hitunen keksiä, varsin raikas tunnelma.

Maultaan purevan sitruksinen, aprikoosisen trooppinen ja kevyen mallaskeksinen. Lopussa mukaan tulee suoraviivaista yrttisyyttä, vehreää kukkaisuutta sekä edelleen voimistuvan sitruksista puristusta. Voimakas, terävä, suoraviivainen - paikoin vähän vahvakin. Hyvä, muttei loistava.

Tuomio: Ärhäkäksikin luonnehdittava, omaan makuun turhan suoraviivainen ja koruton, joskin puhdaspiirteinen DIPA.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti