maanantai 3. huhtikuuta 2017

Alkon uutuuksien laatu ja monipuolisuus

Alko on viime vuodet ollut muutosten kourissa ja pitkällinen paine sekä toiminnan että valikoiman kehittämisen suhteen on hiljalleen tuottanut tulosta. Loppuvuodesta avattu verkkopalvelua on tuonut sen lähemmäs 2010-lukua ja samaan on aikaan tuotevalikoima oluenkin osalta kasvanut. Valikoimaan tarjoaminen on tehty maahantuojille ja tukkureille aiempaa helpommaksi, mikä näkyy etenkin tilausvalikoiman tuotteiden nopeasti kasvaneena nimikemääränä - hyvässä ja pahassa.

Varsinkin tämän kevään aikana Alkon valikoimiin on saatu uusia oluita melko hyvällä tahdilla, mutta määrä ei vaikuta korvaavan laatua. Harrastajien kesken onkin käyty keskustelua siitä, ketä pääasiassa melko keskinkertaisten ja tuntemattomien olutuutuuksien tarjolle tuominen lopulta palvelee. Toki laaja uutuusvirta tuo tullessaan aiempaa enemmän myös laatuoluita, mutta liian usein listausta katsoessa päätyy ihmettelemään, mitä lisäarvoa intialaisella bulkkilagerilla tai heikolla italoamberilla monopolin tarjontaan saadaan?  Ajoittain tuntuukin, että luvattua 1500:n oluen valikoimaa pyritään rakentamaan keinolla millä hyvänsä, vaikkapa sitten maahantuojien varastojen pohjat tyhjiksi ryystäen. Pitihän tuota sitten hieman tutkia.

Tutkin Alkon kotisivuilta 27.3.2017 löytyneiden olutuutuuksien joukkoa tiukasti Ratebeerin tietoja hyödyntäen. Aika monelta kotimaiselta puuttuu vähäisten arvioiden vuoksi tyyli- ja yleispersentiilit, joten otin taulukoihin mukaan myös painotetut pistekeskiarvot. Yleispersentiili kertoo oluen arvostuksesta kaikkien maailman oluiden joukossa, tyylipersentiili keskittyy tarkasteltavaan olueen sen oman lajityypin edustajien keskuudessa.

Uutuudet yleisesti


Uutuuksia löytyi muhkeat 119 kappaletta*, joskin mukana roikkuvat vielä helmikuun alun pienpanimokattauksen antimet sekä muita alkuvuoden tulokkaita. Uutuus on siis melko häilyvä käsite, mutta oli se aikaväli sitten kaksi tai kolme kuukautta, puhutaan ihan mukavasta määrästä uusia mallasjuomia. Vertailuksi kerrottakoon, että Alkon olutvalikoima kattaa kokonaisuudessaan 696 tuotetta**.

Uutuudet edustavat kaikkiaan 45:ää eri oluttyyliä ja eri kansallisuuksiakin mahtuu mukaan 17 kappaletta***. Suomalaiset oluet ovat luonnollisesti selvästi suurin yksittäinen ryhmä, mutta myös Virolla ja USAlla on kohtalaisen mukava edustus. Vahvasti craft-buumin harjalla porskuttava Ruotsi loistaa poissaolollaan ja myös perinteinen olutmaa Tsekki on jäänyt statistin rooliin – pitkistä perinteistä ja niin ikään nousevasta pienpanimotrendistään huolimatta. ”Valikoimaa laajentamaan” on otettu myös intilainen bulkkilager ja pari kehnoa italialaista, vaikka saapasmaassa varteenotettavaa osaamista olisi vaikka muille jakaa.

Alkon olutuutuudet maittain. Tilanne 27.3.2017
(Suomen sarakkeessa Ruosniemen Arkkitehti jostain syystä kaksi kertaa)
Perusluvut kokonaisuudesta
Taulukot vahvisvat kahta yleistä perusolettamusta: uutuusvirran kokonaiskuva todella on tasapaksu ja harmaan keskitasoinen, mutta mukaan mahtuu myös otteita eri lajityyppien ja koko olutmaailman huipulta. Kärkipään oluiden osuus koko uutuusvirrasta on itseasiassa omaa mutuoletustani suurempi, mutta aika leveä on myös häntäpään matalemmista pylväistä koostuva puro.

Kaikkiaan kahdeksan uutuusolutta yltää Ratebeerissä oman tyylilajinsa Top50-listalle. Eri tyylejä tosin tunnetaan (Ratebeerissä) kaikkiaan 77 kappaletta, joten tyyliensä Top50-oluitakin löytyy sitä myöten 3850 kappaletta. Tyyleistä puhuttaessa vaikuttaa uutuusvirta kattavan yllättävänkin suuren osan oluttyylien kirjosta (45/77).

Uutuudet Ratebeer arvosanoin.
Oluiden suhteelliset määrät eri tyyli- ja yleispersentiilien perusteella. Tämä taulukko ei huomioi persentiilittömien oluiden osuutta kokonaisuudessa.

Kehnot tuontioluet?


Erilaisiin ryhmiin jaettaessa paljastuu selvähköjä painotuksia. Tuontioluet vaikuttavat tilastojen perusteella olevan kotimaisia tuotteita selvästi arvostetumpia sekä kokonais- että tyylikohtaisessa vertailussa (71,51 vs 51,94 ja 68,23 vs. 37,06).

Kotimaisista uutuuksista erotetut helmikuun ”pienpanimolaiset” asettuvat kokonaisuutena muiden suomalaisten kanssa samalle linjalle, mutta kertaerien kokeellisuuden puolesta näyttävät painottuvan harvinaisempiin oluttyyleihin ja menenestyvän niissä ”perusvalikoimaa” paremmin (style 37,06 vs 47,95), joskaan ei mairittelevasti. Suomalaisten oluiden heikko kansainvälinen saatavuus vaikuttanee jonkin verran mm. pisteytysten määrään (suurempi määrä tasoittaa yksittäisten ääriarvioiden vaikutusta), mutta erot ovat silti huomattavan suuria.

Vertailu alkuperittäin
Kotimaisten uutuuksien jakautuminen Ratebeer-arvoiden perusteella. Mukana myös pienpanimokattauksen tuotteet.
Ulkolaisten uutuuksien jakautuminen Ratebeer-arvoiden perusteella

Alkon vai maahantuojan hyvyyttä?


Eroja muodostuu myös sen mukaan, mihin valikoimaan olut Alkossa tarjotaan. Alkon omiin hakuihin ja makuraadin päätöksiin perustuva Vakiovalikoima osoittautuu kaikilla mittareilla hyvin keskinkertaiseksi ja mielestäni tuotelistaukseltaan muutoinkin paria poikkeusta lukuunottamatta kehnoksi.

Maahantuojien ja pienpanimoiden paremmin saavutettavissa oleva Tilausvalikoima tekee vakiotavaraan jo selvän eron, muttei keskiarvona maailman kärkeä pääse hätyyttelemään.

Selvästi eniten harrastajaporras näkyy arvostavan Erikoiseriä, joiden kohdalla keskiarvokin on jo ihan kohtalainen (Overall 75,18 / Style 67,15 / Weighted AVG 3,44). Sieltä löytyy myös eniten tyylilajiensa huippuja (6kpl).

Vertailu valikoiman mukaan
Valikoimien väliset tyylierot

Terävä kärki laadun takeena?


Keskiarviossa ei siis ole suurta hurraamisen aihetta, mutta kirkkaimman kärjen tarkastelu on jo antoisampaa. Painotetulla keskiarvolla saadaan esiin varsin mukava lista yli tyylirajojen eniten arvostettuja oluita, joskin selkeän kärkikaksikon takana pistekeskiarvo suhteellisen kovaa vauhtia hupeneekin. Toki sijalla 20 oleva Azacca IPA hakkaa 93% maailman kaikista oluista, mutta päälle jäävään kuuteenkin prosenttiin mahtuu tuhansia parempiakin tuotteita. Kahdenkympin painotettu kärki esittelee 11 eri oluttyyliä, eli laadukasta valinnan varaa riittää siinä mielessä ihan mukavasti.

Uutuuksien Top20 painotetun keskiarvon mukaan.
Ehkä mielekkäämpi tapa listata oluita on tutkia niiden paremmuutta suhteessa saman tyylin tuotoksiin. Määrävän arvon vaihtaminen nostaakin listalle kuusi uutta tuotetta ja viisi uutta oluttyyliäkin. Se, onko hyväkään Kristalweizen lopulta kovin mielekäs olutvalinta, on sitten kunkin omista mieltymyksistä kiinni. Toki huippuoluiden määrän soisi molemmissa tapauksissa suurempikin olevan, mutta kyllä tästäkin jo kiinni saa.

Uutuuksien Top20 tyylipersentiilin mukaan. Listalle "nousseet" vihreällä.

Millä mielin eteenpäin?


Valikoimiin tulee hyvää olutta. Se on selvä. Esimerkiksi vielä muutama vuosi sitten kunnon Imperial Stoutin saaminen valikoimiin johti suureen hamstraustarpeen tunteeseen - kukaan ei tiennyt kuinka kauan seuraavaa juhlahetkeä sai taas odotella. Nyt jo pelkästään tämänhetken uutuuksien joukossa on kourallinen laatuluokan imppejä, mikä vahvan ja runsaan oluen ollessa kyseessä tarjoaa jo ihan kivaa variaatiota. On toki totta, että pääsääntöisesti nämä "laadukkaammat" oluet ovat jo vanhoja tuttuja joko ravintoloiden, verkkokauppojen ja usein Alkonkin kautta, eikä tämän hetken trendijuomia kovinkaan helposti tunnuta tarjolle saatavan.

Hyvistä vaihtoehdoista huolimatta, myös huoli puuduttavan harmaasta "valikoiman täydentäjien" ylitarjonnasta on aiheellinen. Vahvasti nousussa olevista olutmaista saadaan tarjolle korkeintaan ihan jees -tason tuotoksia ja viimeistään Suomen verokohtelu ja Alkon kova kate syövät halun satunnaisiin heräteostoksiin. Tylpän pään hanaa kun saataisiin pienemmälle, nousisi terävän kärjen arvostus ehkä kohdilleen. Kehityksen varaa toki silti jäisi, mutta ehkä nurina hieman taittuisi?

Kotimaan tilanne ei uutuustilastojen valossa järin hääviltä näytä ja on toki totta, että todelliset ISOT oluet ovat edelleen hyvin harvinaisia. Toki Alkonkin valikoimiin on saatu hyviä vaihtoehtoja härmästäkin, mutta edelleen kovin monen panimon kohdalla myydään eioota tai korkeintaan yhtä turhan varman päälle tehtyä keitosta. Erikoisuudet ja revittelyt suunnataan ravintoloihin joidenkin panostaessa joustavammin toimivan päivittäistavarakaupan jakeluun.

Taulukoista voi kukin tehdä johtopäätöksensä, mutta edelleen tuntuu, että suurta valikoimaa tehdään nyt osittain valikoiman todellisen laajuuden ja kiinnostavuuden kustannuksella - onko se sitten Alkon vai maahantuojan risti? Ehkä molempien: toinen haluaa paperilla laajan valikoiman, toinen haluaa tuotteensa myyntiin. Ja näin kierre on valmis. Pitääkin toivoa, ettei ylöspäin lähde väärää viestiä satunnaisten italoambereiden jäädessä hyllyyn pölyttymään. Jaa ei ne erikoisoluet kansalle maistukaan kun tämäkään guinealainen kuuden euron premiumkermalager ei tunnu käyvän kaupaksi.

Miksi tuoda korkeintaan perushyviä ja keskitason oluita kaukomailta, kun niitä saataisiin Tuppukylästäkin? Ehkä suurempi palstatila rohkaisisi lähituottajiakin repäisemään välillä vähän ronskimminkin, kun ravintoloiden lisäksi olisi yksi myyntikanava lisää... Kotimaisia oluita kaipaisinkin Alkoon nykyistäkin runsaammin, vaikka sitten ihan vain paikallisesti tai verkkopalvelun puolelle. Kaupasta kun ei kaikkea saa kotiin kannettua eikä Alkon ulkopuolella sallita yli 4,7% vahvempaa elämää...

Maahantuojille on toki annettava tunnustusta tärkeästä työstä ja on hyvä muistaa, että takavuosienkin hamstraukseen innostaneet kertaerät mm. Atlantin takaa ovat olleet isoja ja tärkeitä ponnistuksia valikoiman parantamisen eteen... Jos nyt silti vaan jätettäisiin ne monacolaiswitit sinne Monacoon?

Sekalaiset tarkennokset:
  • Uusimmilla oluilla oli vielä niukasti arvioita, minkä vuoksi niiltä puuttui persentiilitieto. Painotettu keskiarvo löytyy sen sijaan kaikilta oluilta, mikä auttaa vertailua.
  • Ratebeerin tutkiminen ei ole aukoton tapa, mutta oletan sivuston laajan käyttäjäpohjan antavan vähintään suuntaa antavan jalansijan tarkastelulle.
  • Oluiden tyylimääritykset on otettu Ratebeeristä, kansallisuudet Alkon tiedoista***.
  • Alkon pienpanimokattaus vääristää tilastoja etenkin tyylien määrän ja kattavuuden suhteen, koska kyseessä on epätavallinen poikkeama valikoimissa. Ne on pääasiassa erotettu omaksi kategoriakseen esimerkiksi kotimaisista oluista sekä jätetty pois vakiovalikoiman listauksista.
  • Pienpanimokattauksen oluet on Alkon verkkosivuilla merkitty kuuluvaksi Vakiovalikoimaan. Ao. listassa ne on erotettu muusta vakiovalikoimasta tähdellä (*).
*Uutuuksia oli oikeastaan 120kpl, sillä Ruosniemen Arkkitehti listautuu jostain syystä kahteen kertaan.
**Verkkosivujen kertoma tilanne 27.3.2017. Luku sisältää suurpanimoiden saman oluen eri pakkausmuodot sekä Arkkitehdin lisäksi mahdollisesti esiintyvät muut tuplalistaukset.
***Kiertolaispanimoiden oluet on Alkossa merkitty kiertolaispanimon kotimaahan, ei sen valmistaneen panimon (Mikkeller = Tanska, Humalove = Suomi jne.). Tosin Hartwallin craft-brändi Polar Monkeysin olut oli merkitty tanskalaiseksi. Mikä on toki oikein, mutta poikkeaa ehkä kiertolaispanimoiden käytännöstä.

Käyttämäni olutlista arvoineen:
Olut Saatavuus Tyyli Ratebeerissä Maa Ratebeer
Overall
Ratebeer
Style
Ratebeer
Weight.AVG
Aablu Kosk Saison erikoiserä Saison Viro 35 7 2.98
Aablu Maak Amber Ale erikoiserä Amber Ale Viro 36 44 3.00
Aablu Pearl harbor American Wheat erikoiserä Wheat Ale Viro 36 49 3.00
Bad Brewer Amber Ale tilausvalikoima Amber Ale Italia 34 41 2.97
Bad Brewer Pale Ale tilausvalikoima American Pale Ale Italia 39 27 3.04
Ballast Point Victory at Sea erikoiserä Imperial Porter USA 100 99 4.06
Baltika 8 Wheat vakiovalikoima German Hefeweizen Venäjä 42 65 3.08
Berliner Kindl Jubiläums Pilsner vakiovalikoima Pilsener Saksa 13 31 2.59
Bidassoa Basque Larrun tilausvalikoima Imperial IPA Espanja 68 24 3.32
Boon Oude Geuze erikoiserä Lambic Style - Gueuze Belgia 93 37 3.60
Borg Garún nro. 19 Icelandic Stout tilausvalikoima Imperial Stout Islanti 98 76 3.77
Borg Myrkvi nr. 13 Porter tilausvalikoima Porter Islanti 83 79 3.44
Brewcats Pirate Dog Porter tilausvalikoima Porter Suomi 63 46 3.28
BrewDog Elvis Juice Grapefruit Infused IPA tilausvalikoima India Pale Ale Skotlanti 95 95 3.66
Bryggeri Spezial Rauchbier erikoiserä Smoked Suomi 51 40 3.21
Bryggeri Supernova vakiovalikoima Imperial IPA Suomi - - 3.12
Cobra vakiovalikoima Pale Lager Intia 4 46 2.08
Cool Head Copacabana Rye IPA erikoiserä Specialty Grain Suomi 65 78 3.30
Cool Head Sour Head Ginger tilausvalikoima Berliner Weisse Suomi - - 2.95
Eiran Juomat Mustikka Stout erikoiserä Stout Suomi - - 3.05
Erdinger Kristall Weissbier vakiovalikoima German Kristallweizen Saksa 28 55 2.90
Evil Twin Molotov Lite Imperial India Pale Ale erikoiserä Imperial IPA USA 93 68 3.60
Evil Twin Wet Dream erikoiserä Brown Ale USA 93 98 3.59
Fat Lizard Saison Rose tilausvalikoima Saison Suomi - - 3.06
Flying Dutchman Flip Flopped White IPA vakiovalikoima* India Pale Ale Suomi 72 48 3.35
Founders Azacca IPA tilausvalikoima India Pale Ale USA 94 93 3.62
Founders KBS erikoiserä Imperial Stout USA 100 100 4.28
Founders Lizard of Koz tilausvalikoima Imperial Stout USA 95 48 3.64
Hiisi Hati Saison erikoiserä Saison Suomi 79 60 3.41
Hiisi Pecko Brett vakiovalikoima Sour/Wild Ale Suomi 75 31 3.37
Hiisi Pirunpelto Kivibock vakiovalikoima* Dunkler Bock Suomi 62 88 3.28
Hitachino Nest Anbai Ale tilausvalikoima Fruit Beer Japani 88 96 3.50
Hitachino Nest Red Rice Ale tilausvalikoima Specialty Grain Japani 48 50 3.17
Humalove Dunkler Blaumeister vakiovalikoima* Dunkelweizen Suomi 61 91 3.27
Iso-Kallan Bière de Garde vakiovalikoima* Bière de Garde Suomi 36 37 3.00
Iso-Kallan Mestari Stout erikoiserä Stout Suomi 65 49 3.29
Iso-Kallan Savo American Ale tilausvalikoima Amber Ale Suomi 53 45 3.18
Jopen Doubting Thomas tilausvalikoima American Strong Ale Hollanti 94 81 3.61
Jopen Extra Stout tilausvalikoima Dry Stout Hollanti 62 60 3.28
Jopen Hop Zij Met Ons tilausvalikoima India Pale Ale Hollanti 92 89 3.58
Jopen Hoppenbier tilausvalikoima Belgian Ale Hollanti 68 85 3.32
Jopen Jacobus RPA tilausvalikoima Specialty Grain Hollanti 80 91 3.42
Jopen Koyt Gruitbier tilausvalikoima Traditional Ale Hollanti 83 94 3.44
Jopen Northsea IPA tilausvalikoima India Pale Ale Hollanti 93 89 3.58
Kallio Brewery & Birra Amiata Madáhàn Tropical Milk IPA vakiovalikoima* India Pale Ale Suomi 41 15 3.06
Kanavan Sulku Pils tilausvalikoima Pilsener Suomi - - 2.85
Keisari One-Off Nunna Belgian Dark Strong Ale vakiovalikoima* Abbey Dubbel Suomi - - 3.00
Kimito Archipelago Pale Ale erikoiserä American Pale Ale Suomi 22 8 2.80
Kimito Brewing Brown Ale vakiovalikoima* Brown Ale Suomi 13 6 2.61
Kimito Brewing Mosaic/Vienna vakiovalikoima American Pale Ale Suomi 39 27 3.04
Kolk Indulgents India Pale Ale tilausvalikoima India Pale Ale Viro 50 32 3.20
Kolk Sügavik Robust Porter tilausvalikoima Porter Viro 47 31 3.15
La Quince & Cervesa Guineu Vanilla Black Velvet 2016 tilausvalikoima Imperial Stout Espanja 99 87 3.86
La Quince Llipa! tilausvalikoima India Pale Ale Espanja 88 78 3.50
La Rulles Estivale erikoiserä Belgian Ale Belgia 95 99 3.65
La Rulles Triple erikoiserä Abbey Tripel Belgia 96 98 3.68
Lagunitas Maximus Double IPA erikoiserä Imperial IPA USA 97 92 3.75
Laitilan Savu India Pale Ale vakiovalikoima* Smoked Suomi 31 11 2.94
Lammin Sahti Hippiäinen vakiovalikoima* Traditional Ale Suomi 46 59 3.15
Magic Rock Cannonball India Pale Ale erikoiserä India Pale Ale Englanti 96 97 3.70
Mallaskosken Black Blueberry Wheat vakiovalikoima* Wheat Ale Suomi - - 2.98
Mallaskuun Amber Ale tilausvalikoima Amber Ale Suomi 13 8 2.61
Mallaskuun American Brown Ale tilausvalikoima Brown Ale Suomi - - 2.97
Mallaskuun American Pale Ale tilausvalikoima American Pale Ale Suomi - - 2.88
Mallaskuun Black IPA tilausvalikoima Black IPA Suomi - - 3.09
Malmgård Amarillo Tripel vakiovalikoima* Abbey Tripel Suomi 87 90 3.49
Malmgård Eldorado Brown Ale erikoiserä Brown Ale Suomi 42 44 3.08
Mateo & Bernabé Little Bichos Manta tilausvalikoima India Pale Ale Espanja 50 30 3.20
Mathildedalin Kyläpanimo Kevät vakiovalikoima* Saison Suomi 46 20 3.14
Mikkeller Nelson Sauvin Brut Champagne Barrels tilausvalikoima Sour/Wild Ale Tanska 81 38 3.42
Mufloni Doppelapfel Weizenbock vakiovalikoima* Spice/Herb/Vegetable Suomi 50 70 3.21
Mufloni Mandariini IPA erikoiserä India Pale Ale Suomi - - 2.98
Munkebo Megingjord Barley Wine erikoiserä Barley Wine Tanska 86 48 3.48
Munkebo Sif Belgian Tripel erikoiserä Abbey Tripel Tanska 42 25 3.06
Mustan Virran Pistolekors Porter vakiovalikoima* Porter Suomi 49 37 3.20
Neuzeller Ginger Bier tilausvalikoima Spice/Herb/Vegetable Saksa 11 13 2.51
Nøgne Ø Batch 100 erikoiserä Barley Wine Norja 99 98 3.91
Oud Beersel Oude Kriek Vieille erikoiserä Lambic Style - Fruit Belgia 99 87 3.84
Pardubický Taxis vakiovalikoima Czech Pilsner (Světlý) Tsekki 42 75 3.09
Peak Organic Nut Brown Ale tilausvalikoima Brown Ale USA 29 24 2.90
Peak Organic Winter Session tilausvalikoima Amber Ale USA 45 61 3.12
Pernštejn Granát vakiovalikoima Polotmavý Tsekki 36 49 2.99
Põhjala Mel Gibson tilausvalikoima Scottish Ale Viro 97 100 3.73
Põhjala Must Kuld Colombia Coffee Porter tilausvalikoima Porter Viro 93 96 3.60
Põhjala Routa 2.0 Lingonberry IPA tilausvalikoima India Pale Ale Viro 89 82 3.52
Polar Monkeys White Collar Golden Ale vakiovalikoima Golden Ale/Blond Ale Tanska 8 3 2.34
Prykmestar Saazer Pils vakiovalikoima* Czech Pilsner (Světlý) Suomi 52 89 3.22
Pyynikin Black IPA vakiovalikoima Black IPA Suomi 70 33 3.33
Pyynikin Bourbon Barrel Aged Imperial Stout vakiovalikoima* Imperial Stout Suomi 98 80 3.80
Pyynikin Pajavasara tilausvalikoima Imperial Porter Suomi 72 21 3.35
Radbrew Buster-Jangle tilausvalikoima India Pale Ale Suomi 70 46 3.33
Radbrew Sandstone tilausvalikoima American Pale Ale Suomi 49 42 3.16
Radbrew Wigwam tilausvalikoima India Pale Ale Suomi 37 12 3.02
Rekolan Panimo Kaffe Stout vakiovalikoima* Sweet Stout Suomi 63 41 3.29
Riedenburger Weizenbock vakiovalikoima Weizen Bock Saksa 50 41 3.21
Ruosniemen Arkkitehti Black IPA vakiovalikoima Black IPA Suomi - - 3.28
Ruosniemen Panimo Komissaari Belgi vakiovalikoima* Abbey Tripel Suomi 10 1 2.47
Sadler's Mud City Stout vakiovalikoima Foreign Stout Englanti 68 38 3.32
Saimaa Vahva vakiovalikoima Imperial Pils/Strong Pale Lager Suomi - - 2.73
Saimaan Brewer's Special American IPA vakiovalikoima India Pale Ale Suomi - - 2.88
Saimaan Brewer's Special Copper Mallet Red Ale vakiovalikoima* Amber Ale Suomi 38 46 3.03
Sonnisaari Aprikosmos Sessio IPA erikoiserä Fruit Beer Suomi 39 60 3.04
Sori Brewing Laudatur XVI erikoiserä American Strong Ale Viro 88 60 3.51
St. Feuillien Tripel erikoiserä Abbey Tripel Belgia 97 98 3.72
Stallhagen Raspberry Stout vakiovalikoima* Stout Suomi 45 27 3.12
Suomenlinnan Panimo Zander Stout vakiovalikoima* Foreign Stout Suomi 86 55 3.47
Teerenpeli Hiihtoniilo tilausvalikoima Spice/Herb/Vegetable Suomi - - 3.01
Teerenpeli LAPA Lahti Pale Ale tilausvalikoima American Pale Ale Suomi 31 17 2.93
Thornbridge Raindrops on Roses tilausvalikoima Witbier Englanti 58 85 3.26
Thornbridge The Pianoplayers American Pale Ale tilausvalikoima American Pale Ale Englanti - - 3.16
Thornbridge Wild Raven Black IPA tilausvalikoima Black IPA Englanti 97 96 3.75
To Øl Reparationsbajer vakiovalikoima American Pale Ale Tanska 94 97 3.62
Toccalmatto Sibilla erikoiserä Saison Italia 89 83 3.52
Trappist Achel Extra vakiovalikoima Abt/Quadrupel Belgia 99 98 3.93
Tucher Bajuvator vakiovalikoima Doppelbock Saksa 90 93 3.54
Tuju Saison tilausvalikoima Saison Suomi - - 3.17
Weihenstephaner Kristall Weizenbock tilausvalikoima German Kristallweizen Saksa 62 98 3.28
Victory Hop Ranch Imperial India Pale Ale tilausvalikoima Imperial IPA USA 97 91 3.75
Wild Beer Madness IPA erikoiserä India Pale Ale Englanti 97 97 3.72

9 kommenttia:

  1. Hyvää paneutumista asiaan. Jäis iteltä moiset käyrät jas käppyrät tekemättä.

    - Teemu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks. Isoin homma oli kahlata RB läp ja naputella arvot ylös. Sittenpä tuosta jos aika näppärästi erilaisia vertailuita saapi ulos. Päänvaivaa aiheutti lähinnä se, että mitä kannattaa vertailla ja tietty nuo ilman persentiilejä olevat olut ja niiden huomioiminen.

      Poista
  2. "eikä tämän hetken trendijuomia kovinkaan helposti tunnuta tarjolle saatavan."
    Mikä sitten selittää sen että niitä kuitenkin saadaan sellaisiin maihin kuten Puolaan ja jopa Unkariin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä kysymys. Voisi veikata, että Alko vaatii jonkinmoisen määrän kutakin tuotetta toimitettavaksi, mutta yksityinen olutpuoti, verkkokauppa tai baari ottaa sujuvasti pienemmänkin erän. Pari laatikkoa himoittua trendicraftia on varmasti helpompi saalistaa kuin puolikas koko keitosta... arvailua toki ja lainauskin oli lähinnä tilanteen toteamus.

      Poista
    2. Jos ei Alkoon asti riitä saatavuus niin voisihan niitä pieniä eriä tuoda suomalaisiin baareihin, mutta ehkä se on Suomessa niin että valikoimista ei niin väliä kunhan vain saadaan isoja eriä ja paljon rahaa.

      Poista
    3. Mutta eikös ravintolatarjonnassa näitä aika hyvin olekin? Tietty se, mikä on just ny kovin trendi vähän vaihtelee katsojasta, mutta esim. Sorin Taproomin Stigbergetsit, aika laajasti esillä olevat Omnipollot (musta edelleen kova juttu, ei ehkä kaikista) ja kourallinen jenkkituontejakin. Kai noita muitakin on. Ja esim. Pien tuo Brekerietiä ja Beerbliotekiä, nuo ruotsalaiset kun mulla esimerkkinä tuossa oli :)

      Poista
    4. Eli kyllä pieni erikoiskauppa palvelisi asiakasta siinä mielessä Alkoa paremmin, että sillä olisi mahdollista ottaa pienempiä eriä vastaan. Pien todistaa sen jo hyvin, toki nuo ravintolatkin.

      Poista
  3. Joissain olutravintoloissa on ihan ok valikoima, mutta silti jäädään kauas muista, sillä suurinosa kiinnostavimmista erikoisuuksista jää rajojen ulkopuolelle ja tämä on nähty jo vuosien ajalta.

    VastaaPoista
  4. Hienoa että jaksoit nähdä vaivaa ja vääntää RB-lukemat arkkiin ja käppyröiksi. Tämä vahvistaa hypoteesiin valitettavan kehnoista olutuutuuksista harvalla poikkeuksella. Ostajat ja maahantuojat voisivat ottaa oppia esim. Länsinaapurimme valikoimasta (sekä hylly- että tilausvalikoima) jossa osutaan reippaasti useammin myös olutharrastajia oikeasti kiinnostaviin tuotteisiin.

    VastaaPoista