lauantai 30. heinäkuuta 2022

Tornion Lapland Original Lager

Tornion Lapland Original Lager

Panimomestari Leo Andelinin jo yli 50 vuotta sitten suunnitteleman torniolaisoluen uusi tuleminen on mielestäni käynyt lasissani jo aiemminkin, mutten siitä blogimerkintää kuitenkaan löytänyt. Tätä Tornion Panimon nyt tributoimaa Original Lapland Lageria on myyty aiemmin myös Original 1964 Lager -nimellä.

Resepti on joka tapauksessa Andelinin käsialaa ja se noudattelee takavuosien klassikon reseptiikkaa aina hiivaa myöten, sillä alkuperäisen oluthiivan lähtöjuurikin on saatu Torniossa tätä varten jäljitettyä.

Pitkän tarinan omaava lager on luonnollisesti hyvin suomalaiseen suuhun sopiva, hyvänmakuinen mutta harrastelijan hypisteltäväksi ymmärrettävästi yllätyksetön olut. 

Peruslageriksi tätä on vähän ehkä väärin määrittää, sillä makua ja purentaakin on salkkutavaraa enemmän ja makukin on kauttaaltaan miellyttävä. Peruslageriksi oluen voisi kuitenkin siinä mielessä tyypittää, että tähän on varmasti aika laajankin yleisön miellyttävää tarttua ilman ”kaiken maailman höpöhöpökaljojen” aiheuttaman mielipahan tunteen kokemista. Hyvää olutta ja selkeitä makuja siis. Olut on myös gluteeniton, kuten moni muukin torniolainen tänäpäivänä.

Lapissa käsityönä valmistettu pastöroimaton täysmallaslager. Lapland Original Lagerin vaiherikas tarina on vailla vertaansa. 60-luvulla Tornion panimomestarit saivat tehtäväkseen suunnitella oluen, josta kasvoi Suomen kaikkien aikojen tunnetuin. Nousukauden aikana legendaarisen oluen resepti ja valmistusprosessi muuttuivat. Suosikkioluesta katosi tuttu maku. Kansainvälisen omistajan myötä tuotanto siirtyi etelään ja aiheutti lopulta panimon sulkemisen.

Takaiskusta selvittyään pohjoisen asukkaat polkaisivat hommat uudelleen käyntiin vuonna 2016. Joukkoon liittyi myös panimomestarilegenda Leo Andelin – takataskussaan suosikkioluen alkuperäinen resepti. Näin henkiin heräsi paitsi historiallinen panimo, myös kuuluisa kultamitaliolut, joka sai uuden nimen Lapland Original Lager. Toisinaan pienten pitää tehdä suuria tekoja, jotta perinteet säilyvät ja Suomi saa nauttia hyvää olutta.

Tornion Lapland Original Lager

Kirkas, kauniin kullankeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on vaalean maltainen, hieman ruohoinen. Aavistuksen metallinenkin, mutta pääosin raikas ja kutsuva.

Maku on aika hyvä. Perusvarmaa lageria, josta löytyy mukavasti makua. Maltaisuus on vaaleaa, ei juurikaan makeutta antavaa ja alkuun hieman kovaluontoista. Aika tuo mukaan pientä pehmeyttä, mutta kohtalaisen terävät hiilihapot keventävät sen vaikutusta aika tehokkaasti. Lopussa sopivasti ruohoista purentaa, jälkimaku on varsin raikas. Helposti juotava ja hyvänmakuinen "peruslager".

Pisteet: 33/50

lauantai 23. heinäkuuta 2022

Ant Brew Reipas On Rautaa

Ant Brew Reipas On Rautaa

Ant Brewn tavaraa ei tosiaan juurikaan oman täppärin ulkopuolelta tule vieläkään löytymän, vaikka jotain poikkeuksia tiskin takaa taannoisella pyörähdyksellä mainittiinkin. Tämänkertaisen maiston kohteena oleva kauppavahva juhla-IPA voisi kuitenkin olla tuote, johon saattaisi ainakin mastokaupungin oluttarjonnassa törmätä ja maistokokemuksen perusteella tuo kohtaaminen kannattaisi ehdottomasti käyttää hyödyksi.

Reippaan 130-vuotisen taipaleen kunniaksi räätälöity olut on kuivahumaloitu Citralla, Mosaicilla ja Nelson Sauvinilla, eikä paremman makuista tribuuttia näihin vahvuuksiin ehkä voisi ajatellakaan. Runsaan aromaattinen meno suhteutettuna sopuisasti oluen kepeään, mutta riittävään runkoon osuu maaliinsa oivallisella tapaa. Seurabisseä ei ole selvästikään lähdetty rakentamaan suurta massaa varoen ja ”suomalaiseen suuhun sovittaen”, vaan peli on pidetty rehtinä ja railakkaana alusta lähtien. Kuten mielestäni pitääkin.

Lahden Reipas on jäänyt itselleni mieleen lähinnä satunnaisista junnuvuosien kohtaamisista, joskin seuran perinteikkyys kunnioitusta herättääkin – ja on siihen enemmän kosketuspintaa kuin naapuriseura Kuusysiin muovisesta FC Lahdesta sen enempiä nyt aloittamattakaan. Itse Reipashan on toki perustettu alkujaan Viipurissa 1891, mutta sen toiminta on siirretty sattuneesta syystä sotien jälkeen Lahteen. Erinomainen näyte hienosti koostetusta ”seuraoluesta”.

Ant Brew Reipas On Rautaa

Vaaleankeltainen olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on hieno. Siitä löytyy sitruksen ohella vehreää, vaaleaa hedelmäisyyttä sekä valkoviinmäistä tunnelmaa. Kuiva, aromikas, kesäinen.

Maku on oivallinen. Aromaattista menoa kuivataustaisessa paketissa. On pirskahtelevaa sitrusta, valkoviinimäistä tuntua ja vaaleaa hedelmäisyyttä. Myös Mosaicin viinimarjapensaisuus pääsee esiin, mikä selittäneekin tuota tuoksun vehreyttä. Osuu ja uppoaa. Hieno olut.

Pisteet: 37/50

tiistai 19. heinäkuuta 2022

Vakka-Suomen Prykmestar Keller Pils

Vakka-Suomen Prykmestar Keller Pils

Nappasin Lidlin reissulta matkaan pullollisen Prykmestar-perheen Keller Pilsiä. Vakka-Suomen Panimon oluita en kai olekaan maistellut Stadin Panimon ansiokkaasti suorittaman pelastusoperaation jälkeen, joten olihan tuokin asia aika jo korjata. Kimmokkeen ostosuoritteelle antoi paitsi oluen tyylilaji, myös äskettäin kellarista kaivettu Savukataja (erinomaisessa kunnossa muuten), joka sai mielen maistelemaan menneitä.

Keller Pils, kuten muutkin kellarilagerien alalajit, kiehtoo mieltäni ja makunystyröitä alituiseen. Niitä näkyy meilläpäin harmillisen harvakseltaan ja viime aikoina olen ollut vähän laiska tilaamaankaan perinteisempien germaanitekijöiden takuuvarmoja makuelämyksiä Euroopasta.

VASPin itsenäisyyden ajoilta on jäänyt hyviä muistoja erilaisten lagereiden saralta, joten tähän oli siinäkin mielessä mukavan helppo tarttua ja todeta maiston jälkeen valinnan osuneen nappiin. Jalohumalaista menoa suodattamattomassa, pehmeän maltaisessa paketissa.

Vakka-Suomen Prykmestar Keller Pils

Utuinen, vaaleankeltainen olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on hieno. Mukavaa vaalean maltaan pehmeyttä ja tuoreen ruohoista, hieman yrttistä jalohumalaisuutta.

Maussa päävärinä toimii vehreän tuore ruohoisuus, jota yrttinen pirteys tukee. Pehmeä, suodattamattomuudesta pontta saava maltaisuus luo mukavan pohjan oluelle olematta raskas. Raikkaus ja runsasmakuisuus kantavat tässä oluessa pitkälle. On hyvä.

Pisteet: 36/50

sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Tornion Yrittäjä Olut

Tornion Yrittäjä Olut

Yrittäjyyttä sivusta seuranneena olen todennut, ettei lajiin omat mielenhermot riittäisi. No, onneksi monella muulla riittää ja yrittelijäitä ihmisiä löytyy mitä mielenkiintoisemmille aloille visioitaan toteuttamaan. Yrittäjyys tuo meille harrastelijoillekin oluen pöytään, minkä vuoksi onkin luontevaa, että yrittäjille on tehnyt nyt myös oma olut. Eikä vain nimellisenä kunnianosoituksena, vaan ihan konkreettisestikin 

Tuotot Yrittäjä Olut -oluen myynnistä säätiöitetään Yrittäjän Säätiöön, joka tarjoaa tukeaan taloudellisten haasteiden kanssa painiville tai konkurssiin ajautuneille yrittäjille ja heidän perheilleen. Tyyliksi oluelle on valikoitunut pitkän työpäivän päätteeksi takuulla virkistävä Pils. Saazilla ja Tettnangerilla humaloitu olut on myös gluteeniton.

Olut voisi omaan makuun olla rapeampikin, etenkin kun tyyli sitä yleisesti hyvin sietää ja vaatiikin. 30 IBUa kuitenkin tuntuu loppupuraisussa hyvin ja oluen ideakin taitaa olla vähän harrastajakuntaa laajemman yleisön aktivoiminen. Siihen tämä tuote vastaa kyllä varsin onnistuneesti.

Tornion Yrittäjä Olut

Kirkas, vaaleankeltainen olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on aika kepeä, joskin hyvä. Vaalea maltaisuus on hieman pehmyttä, humalointi odotetun ruohoista.

Maku toimii hyvin. Puhdaspiirteistä, purevaa pilssiä alusta loppuun asti. Vaaleaa mallasta, jossa pientä pyöreyttä mukana. Ruohoista humalaa, joka puree lopussa kohtalaisen mukavasti. Voisi olla rapeampikin, mutta en koe tätä ehdottomaksi vaateeksi. Helposti lähestyttävä, hyvänmakuinen ja raikas kokonaisuus.

Pisteet: 33/50