|
Røørin hanarivistö toimi Oslon päänähtävyytenä.
|
Trondheimista matkamme jatkui pääpitäjänä tunnettuun
Osloon, jossa aikataulu salli tuttuun tapaan vain lyhyen iltalenkin. Nälkäinen
turistijoukkomme lähti ensimmäisenä yhyttämään syötävää ja melko ekstemporeena
valittu italialaispaikka heti Tuomiokirkon pihapiirissä osoittautui ainakin
pizzan suhteen hyväksi valinnaksi. Olutpuolella tarjolla oli muutamia Baladinin
tuotteita, mikä oli mukava lisä talon antimiin. Paikan nimi taisi olla Baltazar.
Tuomiokirkolta ei ole pitkä siirtymä Røøriin, joka on
tunnettu ehkä tarpeettomankin leveästä hanavalikoimastaan. Vai eikö 70 hanaa
muka kuulosta hieman överiltä Blackdoorin kokoiselle olutpaikalle? Ehkä ei,
kävinhän itsekin paikkaa ihmettelemässä.
Aivan täysin Røør ei lupaustaan kuitenkaan täyttänyt. Hanataulusta
löytyy paikka ”vain” kuudellekymmenelle tuotteelle ja käyntihetkellä näistä
seitsemän oli tyhjänä. Kommenteissa tosin huomautettiin, että Røørissa olisi myös yläkerta baaritiskeineen. Tästä kuultuani muistelisinkin, että baaritiskiä vastapäätä saattoi olla portaikko, joten ne puuttuvat hanat löytynevät sitä myöten ns. ylemmältä tasolta.
Untappdin mukaan hanakattaus nimittäin vaikutti täysimittaiselta, joten nähtävästi matkalaisen tarkkaavaisuus ei ollut aivan
tapissaan. Katse kiinnittyi hanalistaan viereisen portaan sijaan. Sen kuitenkin
havainnoin, että oluen lisäksi hanoista löytyi myös kombuchaa, siideriä, meadeja,
taptaileja ja jopa Stigbergetsin GT:tä. Olut oli kuitenkin selkeässä pääroolissa.
Vaikka Oslossa tuli sysättyä syrjään alustava ajatus
tutustua paikallistason panimoravintoloihin, päätin pitää kiinni edes
norjalaisuudesta. IPA-hammasta kolotti, mutta tarjolla oli vain kaksi
isäntämaan humaljuomaa. Testasin siis molemmat. Tiukka rajaus helpotti valintaa
mukavasti, sillä jos tuotteen alkuperämaa olisi ollut toissijainen juonenkäänne,
olisi homma hankaloitunut merkittävästi.
|
Røørin lasivitriiniä en edes hoksannut tutkia sen tarkemmin, kun hanataulussakin oli niin paljon ihmeteltävää.
|
Seuraksi lähtenyt matkanjohtaja siemailikin Madridin
lähistöltä ponnistavan Cervecera Penínsulan NEIPAt, jotka saivat suht vuolaat
kehut osakseen. Taululla komeili myös mm. Toppling Goliathin nimi, mutta ehkä
megalomaanisimmat spektaakkelit joukosta kuitenkin puuttuivat. Mutta väittäisin
kyllä, ettei valikoiman edessä suu kuivaksi varmastikaan jää.
Juttua puhtaaksi
kirjoittaessa tulin vilkaisseekseni Røørin reaaliaikaista Untappd-tarjontaa ja huomasin
norjalaisedustuksen kohentuneen reippaasti. Vaihtuvuutta näkyy olevan, mikä on
tuolla hanamäärällä positiivinen asia.
Itse paikka oli varsin leppoisa, eikä arki-illan
hämärtyessä tungosta pahemmin syntynyt. Edellä esittämäni kokoarvio tilasta voi
mennä metsään, sillä istuin loossissamme selin saliin päin. Tiskillä tuli
vastaan ØX Tap Roomilta tuttu
”tippisysteemi” eli summa tuli syöttää päätelaitteeseen itse. Mutta sitten
oluisiin.
|
Bådin Vesterålen IPA
India Pale Ale / 6,4%
Bådin, Bodø, Norja
|
Ensimmäisenä lasiin valui IPA-juomaa suhteellisen pohjoisesta Bodøn
kaupungista, joka soittelee kelloja lähinnä jalkapallojoukkueensa,
Konferenssiliigassa pari vuotta sitten Mourinhollekin harmaita hiuksia
aiheuttaneesta Bodø/Glimtistä. Itse panimo ei sen sijaan soitellut kelloja
lainkaan, mitä en suurempana ihmeenä varsinaisesti pidä. Vuonna 2012
perustetulla Bådinilla vaikuttaisi olevan suhteellisen laaja tuotekirjo ja se
nojaa brändissään odotetusti arktiseen romantiikkaan ja lumipeitteisiin
vuoriin.
Maistamani Vesterålen on 6,4-prosenttinen, rungoltaan
gluteeniton IPA. Tyylisuunta kallistuu länsirannikon tunnelmiin, vaikka
peräkärry vähän vajaaksi siinä touhussa jääkin:
Kevyen oranssinen olut valkealla vaahdolla. Ei oikeastaan
lainkaan utua, varsin asiallisen näköistä on. Tuoksussa kevyttä karamellia,
runsaampaa sitrusta sekä länsirannikon trooppisuutta greippisellä särmällä.
Keskirunsaan ja runsasmakuisen välillä tasapainotteleva
länsirannikon IPA sitruksen, kevyen karamellisuuden sekä tropiikin
tunnelmoinnin teesein. Peräkärry on lastattu greippikuormalla, mutta hieman
laitojen reunoja varoen. Napakampaa voisi olla. Juotavuus ja makumaailma on
kuitenkin kohdillaan.
Pisteet: 36/50
Toinen IPA tulikin sitten jo hieman lähempää, muttei
aivan naapurista sekään. Stavangerin eteläpuolella sijaitsevasta Brynestä
matkaan lähtenyt IPA näkyy kulkevan myös nimellä Brix Husets IPA, jonka vahvuus
on ilmeisesti vaihdellut hieman ajan mittaan. Talon IPA -viittaus juontanee
juurensa Brixin panimoravintolasta, josta löytyy parisenkymmentä hanaa sekä
ruokailumahdollisuus. Kahdesta maistetusta tämä tuntui toimittavan ns. perille
saakka:
Oranssinen olut kestävällä vaahtokerroksella. Tuoksussa
rehti länsirannikon tuulenvire. Pihkaa, greippiä ja sopivaa karamellisuutta.
Myös havuja löytyy.
Maku on pihkainen, karamellinen ja lopussa greippisen
katkera, niinkuin vanhaan hyvään aikaan. Havuja, yleistä trooppisuutta sekä sävymaailmaa
tahdittavaa tuoretta sitruunaisuutta. Napakan katkeron matkassa ehkä kevyttä
yrttisyyttäkin. Oikein hyvä.
Pisteet: 38/50
---
Kosketus Osloon jäi melko ohkaiseksi, eikä sinne alkuperäisen aikataulun mukaan ollut tarkoitus jalkautua lainkaan. Olin kuitenkin ollut nohevana ja tehnyt Trondheimin kevyttä taustatyötä kaupungin tarjonnasta etukäteen. Paikkana Oslo vaikutti paljon ensimmäistä etappiamme hektisemmältä ja vaikka se kiehtova sinällään olikin, ehkä tuonne Nidelvan varrelle jäi lopulta kovempi uudelleenkäynnin fiilis.
Alla kuitenkin muutamia silmäilemiäni nostoja Oslon tarjonnasta. Jos Trondheimin lista saattaa olla joiltain osin vajaa, sitä tämä Oslon
vastaava aivan varmasti on:
Sijainti
AmundsenBreweryn www
Suomessakin nähdyn Amundsenin panimoravintola toimii
niillä samoilla sijoilla, mistä koko tarina sai vuonna 2011 alkunsa. Päätuotanto
on siirtynyt jo aikaa sitten isompiin tiloihin, mutta Kansallisteatterin
kupeessa valmistetaan edelleen pieniä määriä lähinnä oman panimoravintolan
tarpeisiin. Tarjolla on kuuleman mukaan 32 oluthanaa ja ”kohtalainen”
pullovalikoima, joten tämä olisi ehkä ollut syytä itsekin kokea.
Amundsen
Bryggeri & Spiseri Oopperatalolta katsottuna samalla suunnalla kuin Røør ja
sen saa huoletta sekoittaa Amundsen Breweryyn… Samaa perhettä kun ovat.
Valikoima
Sijainti
Annoin itselleni suositella Oslon rautatieaseman lähistöllä
sijaitsevaa Brewgataa, vaikkei Craft Beer Rock Bar ehkä konseptina se kaikkien
kiehtovin ole. Hanalistaa silmäillessä on kuitenkin myönnettävä, ettei se Røørin
leveys ole aina pääasia, jos reiluun kymmeneen hanaan on ”naapurissa” tuutattua
kova jenkki- ja eurokamaa. Jos sellaisesta siis tykkää. Sijainniltaan varsin
hyvä myös ”junan- tai bussinodotteluoluen” nappaamiseen.
|
Oslon kaupunkikuva poikkeaa jonkin verran Trondheimista.
|
Valikoima
Sijainti
Pari korttelia Brewgatalta pohjoiseen toimiva Crow on
yksi Oslon keskustan useammista panimoravintoloista. Norjalainen olutravintolan
vakio vaikuttaisi olevan 20 hanapaikkaa, sillä se toteutuu myös täällä. Kahteen
kerrokseen jakautuvan ravintolan tarjontaa kuuluu oman tuotannon lisäksi myös
vierashanoja ja ruokaakin on tarjolla.
Valikoima
Sijainti
Schouskjelleren on mielenkiintoinen toimija, johon
suosittelen tutustumaan. Se toimii perinteikkään Schous Bryggeri vanhoissa
kellareissa lähellä Akerselvan mutkittelevaa virtaa. Vanha Schous lopetti
toimintansa vuonna 1981. Se oli tuolloin Norjan vanhin toiminnassa ollut
panimo, jonka juuret ulottuvat aina 1800-luvun alkuun saakka.
Schousin
panimorakennukset lienee valtaosiltaan suojeltuja, mutta panimoperinteiden
jatkamista se ei onneksemme estä. Vuonna 2010 toimintansa aloittanut
kellaripanimo Schouskjelleren Mikrobryggeri keskittyy teeman mukaisesti hieman
perinteisempien tyylien valmistamiseen, mutta löytyy sen listoilta hieman
diipadaapaakin.
Valikoima
Sijainti
Hopyard on Oslon punatiilisellä ruokatorilla, Mathallenilla, toimiva craftpub, jolla on ehkä muita mainittuja kohteita hieman kapeampi valikoima. Paikka on kuitenkin vielä hyvin saavutettavissa ja siellä vieraillessa voi tutustua hallin laajaan ruokatarjontaan.
Valikoima
SijaintiTuomiokirkon naapurissa toimivan Bryggin hoksasin vasta reissun jälkeen saamani vihjeen kautta. Hanalista on 36:n kappaleen mitalla Røøria selvästi jäljessä, mutta varsin tasaveroiselta sen anti äkkiseltään vaikuttaisi. Hyvä tärppi olisi tämäkin ollut, kun olisi ajoissa hoksannut.
---
Mainittujen paikkojen lähimaastoista löytyy paljon muutakin koluttavaa.
Kommenteissa minulle vinkattiin vielä Crown lähellä sijaitsevat
Café Sara. Panimoitakin Oslossa riittää aika hyvin, ja en rehellisesti sanoen ole edes varma, montako niitä tarkalleen ottaen
löytyy. Nopealla etsinnällä löysin jo edellämainittujen
lisäksi vielä kourallisen tuosta keskustan nurkilta:
Ølsmia,
Nedre Foss Bryggeri,
Sagene Bryggeri,
Grünerløkka Brygghus,
Beer Flag,
Eik & Tid sekä Skandinavian vanhin pienpanimo*,
Oslo Mikrobryggeri. Onhan siinä kiertämistä...
*Oslo Microbryggeri on tosin perustettu "vasta" 1989, joten Kääriäisen Pekalla saattaisi olla oslolaisten itse itselleen antamasta tittelistä eriävä mielipide...
|
Hanoja piisaa.
|
|
Røørissä oli arki-iltana aika seesteistä.
|