keskiviikko 31. elokuuta 2022

Brew York x Pien Haze Wave

Brew York x Pien Haze Wave

Haze Wave pyyhkäisi kesäisen Helsingin yli jokunen hetki sitten ja meille tapahtuman suhteen estyneille maakuntalaisille huuhtoutui pieni, mutta kiintoisa, makupala rientojen rippeistä Powered by Pien -kaappien toimittamina. Vanhan Yorkin panimoylpeys Brew York oli yksi rientojen esillepanijoista (heh) ja toipa se tullessaan myös tapahtuman nimikkokollabonkin – itseoikeutetusti Pien Brewingin kanssa valmistetun Haze Wave Pale Alen.

Olut on vahvuudeltaan kaupparajaan sopiva ja saatiin tätä myöten jakeluun myös paremman valikoiman K-kauppoihin. Oluen iskujoukkona toimii Belma ja Simcoe, joita taustoittaa kevyelle katkeropuolelle asemoitunut Centennial.

Odotukset tuotteen suhteen olivat varsin kovat, vaikka Brew York ei vähäisten maisteluiden myötä ole aivan samaa hekumaa monen muun saarelaistölkittämön tapaan aiheuttanutkaan. Hyvää menoahan Haze Wave joka tapauksessa meille tarjoilee, mutta nykypäivän tarjonnassa on sen verran paljon hyvää tarjontaa, ettei esitys huippujen joukkoon silti onnistu nousemaan.

Helsinki Haze Wave Festival is a celebration of craft beer! Located in the historic city, the festival is a ceremony of friendship, as breweries from across the globe assemble to celebrate all things craft! Haze Wave is our official festival beer and collaboration with our friends from Pien Brewing. Combining Belma and Simcoe hops helps to bring a huge wave of fruit flavours, making our hazy pale the perfect counterpart whilst relaxing in the Finnish sun. Kippis!


Brew York x Pien Haze Wave

Kovasti kouhuva, sihautuksen jälkeen tölkistä jo kurkkiva olut kaatuu vaaleankeltaisena, haalean sameana lasiin. Vaahtoa on runsaasti... Tuoksu on hyvä. Greipin kuorta, sitrusta, kevyttä ahomansikkaa, hentoa ananasta ja appelsiinia.

Maku on hyvä, korkeasta hiilihappopitoisuudesta selvästi hieman kärsivä tosin. Greipin kuorta, lopussa itse hedelmääkin. Sitrusta, ananasta, vaaleaa tropiikin aromaattisuutta. Seassa myös hauskaa ahomansikkaisuutta ja vienoa yrttisyyttä.

Kuplapuolen runsaus vaikuttaa juotavuuteen ja suutuntumaan. Ei siis optimisuoritus, vaikka makumaailma hyvin toimiikin. Peli tässä tyylissä on nykyään kovaa.

Pisteet: 35/50

maanantai 29. elokuuta 2022

Himo Taisto Black IPA

Himo Taisto Black IPA

  • Tyyli: Black IPA
  • Alk.%: 6,5
  • Panimot: Panimo Himo, Bierkkala, Suomi

"Never forget. Never forgive."

Black IPA on hiljalleen heräämässä henkiin tai ainakin sitä on tässä kuluneen vuoden aikana tehty useammankin panimon toimesta. Parikin vuotta taisi välissä mennä, että ainuttakaan lajiedustajaa edes kohdannut ja edellismaistelusta saattoi olla sitäkin kauemmin. Tai ainakin siltä se äkkiseltään ainakin tuntui. 

Himo kuitenkin yhtyi taistoon ja taikuroi tarjolle 6,5-prosenttisen HBC 472 -lajikkeella humaloidun Taisto Black IPAn. Kokeellinen lajike kuulostaa spekseiltään aika hyvin oluttyyliin istuvaksi, sillä sen aromikirjosta lupaillaan irtoavan tammea, bourbontynnyriä, vanilja, kookosta kuin sitrusta ja makeaa hedelmäisyyttäkin. Odotukset olivat siis kohtalaisen korkeat ja ihan syystäkin.

Himo Taisto Black IPA

Tummanpuhuva, runsaan vaaleanruskean vaahdon nostava olut. Tuoksu on hieman miedonlainen, joskin hyvä. Ensimmäisenä kookosta, tammea ja hentoa paahteisuutta. Sitten sitrusta, hedelmäisyyttä ja takana vaniljaa...

Maku on melko runsas. Hauskasti paljon kahvin hentoja sävyjä, joskaan ei mainittavaa paahteisuutta. Kookos ja vanilja pelaavat hyvin yksiin, sitrus ja sen pieni purevuus taustoittaa menoa mukavasti. Olut katoaa lasista hämmästyttävän helposti, juotavuus on siis kohdillaan. Taustalla hedelmää, pientä marjaisuutta, puumaisuutta ja kuivaa, tumman suklaankin karheutta. Ei niin runsaan tuntuinen, mitä ehkä odotin, mutta ehkä parempi näin. Mainio Black IPA nimittäin.

Pisteet: 38/50

lauantai 27. elokuuta 2022

Lofotpils Shattered Dreams

Lofotpils Shattered Dreams

  •  Tyyli: Double IPA
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: Lofotpils, Svolvær, Norja

Pohjoisnorjalaisen Lofotpilsin tölkin kohdalla piti oikein hieraista silmiään. Norjalainen tupla-IPA Alkon hyllyssä alle neljän euron (0,44l)? Ei ole hinnalla pilattua, vaikka seiskapinnaisena olut vähän kepoinen Double IPAksi onkin. Tähän piti tarttua ihan jo puhtaan mielenkiinnon vuoksi.

Panimon nimi on tosiaan vahvan oluttyyliviitteinen Lofotpils. Se toimii ainakin oman kuplani omatoimimatkailijoita vuosi sitten kovasti vetäneiden Lofoottien saariryhmän päähesoissa eli Svolværissa. Olutta panimo on tehtailtukin jo kahdeksisen vuotta, eikä kahden miljoonan litran tuotantokapasiteetilla rouskuttavan toimijan menoa enää ehkä pieneksi kalastajakyläpanimoksi voi kuvailla. Toki isossa kuvassa keittomäärät menevät edelleen pienpanimosarjaan ja kirkkaasti.

Mutta maltillisen hintaista ”vahvaa olutta” lähtö- ja myyntimaa sekä kauppapaikka huomioiden oli siis tarjolla. Valitettavasti yhdistelmän juonen pystyi lopulta aika helpostikin maistamaan eli mistään vuonojen kruununjalokivestä ei Shattered Dreamsin kohdalla päästä puhumaan. Melko kehno esitys kaikenkaikkiaan, eikä missään nimessä vähäisenkään hintansa väärti. Olisi ehkä pitänyt arvata.

Lofotpils Shattered Dreams

Meripihkainen, valkean vaahdon kattama olut näkyy olevan hieman utuinen. Tuoksusta löytyy karamellista maltaisuutta, greippiä ja kypsää tropiikin hedelmäisyyttä. Ei yltiörunsas, mutta toimiva kumminkin.

Maussa karamellimaltaisuus luo pohjan sitruksiselle humaloinnille, jossa on myös kypsempää sävykkyyttä esimerkiksi mangon ja aprikoosin muodossa. Sillein "old schoolimpaan" länsirannikon tapaan. Aika raskaalla tapaa tosin, enkä puhu nyt peräkärrystä vaan karamellisesta maltaisuudesta.

Jännä olut, sillä se onnistuu olemaan karamellisen raskas, mutta silti kokonaisuutena aika vähämakuinen. Humalointi pääsee ajoittain esille sen verran selkeästi, että edelläkuvatut hedelmäisyyden vivahteet pystyy hyvin kuvailemaan. Sitten aromit hiipuvat kuin taikaiskusta, eikä katkeroakaan lopusta oikein tahdo löytyä. Toisaalta etenkin ensisiemauksia häiritsee melko terävä, sikunainen hedelmäisyys, joka tasoittuu lämmön myötä selkeästi.

Lähtömaan ja Alkon hintatasoon nähden jopa ns. törkyhalpa ”tupla-IPA”, minkä ehkä maustakin voi aika helposti huomata. Ei tämä nyt oikein…

Pisteet: 29/50

perjantai 26. elokuuta 2022

Hangaround & Nobody Jaromir Lagr

Hangaround & Nobody Jaromir Lagr

Kesälomalla jäi useitakin arvioita puhtaaksikirjoitettavien juttujen putkeen ja yksi näistä oli paikallisten sanaseppojen nerokkaiden olutnimitysten pitkää listaa täydentävä Jaromir Lagr. Hangaround & Nobody -duollahan on sanaleikittelyn ohessa tapana valmistaa myös olutta ja näin on tehty siis tälläkin kertaa. Jaromirin teoksia on silmäilty aikanaan jalkapalloperheessämmekin ja uskoisin oluen nimen nostavan hymyn monien aikalaisteni huulille. Mutta liekö Jonnet muistaa?

No sillä ei varsinaisesti ole väliä, sillä makuhan se loppukädessä ratkaisee. Jaromir Lagria kuvataan hoppy lageriksi ja sen reseptiikka tarjoilee makunystyröille Mosaicilla ja Citralla humaloitua tunnelmointia. Suuntauksena nämä India Pale Lagerit eivät yleissuosikkeihini niinkään kuulu, mutta siitä huolimatta yllättävän hyvin ne aina pienestä kyräilystä huolimatta useimmiten uppoavat. Niin nytkin, sillä odotettua rungokkaampi kokonaisuus tasapainoilee suussa varsin onnistuneella tapaa.

HOPPY LAGER. Aurinkoisiin kesäkeleihin ja miksei kiekkokaukaloonkin sopii astetta reilummin humaloitu hoppy lager. Saa nauttia takatukan kanssa tai ilman.

Hangaround & Nobody Jaromir Lagr

Utuinen, vaaleankeltainen olut valkealla vaahdolla. Utuisuus syventää väriä yllättävän paljon iltakuvassa, mutta varsin vaaleaa tuo tosielämässä kuitenkin on. Tuoksussa yrttistä hedelmäisyyttä, herukanlehteä sekä vaalean leipävää mallasta.

Maku on mukavan hedelmäinen, alta jopa hieman kypsän aprikoosinenkin. Sitrusta löytyy, samoin hieman yrttisävyistä katkeroakin. Maltaisuus on vaaleaa, hieman ehkä sävykkäämpää ja esillä muutenkin kuin hyvänä runkona. Lopetus on varsin napakka, pitkä ja hieman ehkä greippinenkin. Hiljalleen taustahämy selkiintyy Mosaicin herukanlehtiseksi pensasvehreydeksi. Vähän ryhdikkäämpi IPL, josta löytyy myös runkoa. Toimii.

Pisteet: 35/50

torstai 25. elokuuta 2022

Himo Jonotus Micro IPA

Himo Jonotus Micro IPA

  • Tyyli: Micro IPA
  • Alk.%: 3,2
  • Panimot: Panimo Himo, Bierkkala, Suomi

Himon samea kevytsarjalainen jatkaa pirkkalalaisten hyvää tekemistä ja toimii näissä vahvuuksissa hyvinkin mallikkaasti. Jonotuksella on mittaa maltilliset 3,2% mutta sen tarjonta uhkuu Citran ja Motuekan suloisia sointuja. En oikein aluksi aivan saanut kiinni tölkin kylkeen painetusta olutheitosta:

Sessioitava veto-IPA "suomalaiseen makuun".

Suomalaiseen makuun -fraasi kun on yleensä viittaa mahdollisimman riisuttuun ja vähävivahteiseen kokonaisuuteen - ainakin kun makuun perustuvaa asiaa kuvaillaan. Vähän semmoinen koffimainen fraasi. Mutta sitten hitaallakin välähti. Jonottajakansaahan me olemme, mistä oluen hauska etikettikin yritti ehkä vihjatakin.

No niin. Eteenpäin. Mitään yyberrunsasta menoahan ei näihin prosentteihin toki saada ahdettua, mutta kyllähän tässä hienosti toimivaa, runsasvetoista sessiokamaa tarjolle on laitettu. Kelpaa jonotella.

Himo Jonotus Micro IPA

Haalean vaaleankeltainen, samea olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on oivallinen ja aromaattisuudessaan runsas. Löytyy hyvä kirjo sitrussävyjä ja tropiikin hedelmäisyyttä.

Maku on trooppishedelmäinen, ehkä eniten aprikoosinen ja kevytmangoinen. Toisena päävärinä toimii sitruksinen, lopussa vähän karheakin sävykkyys, joka pelaa yhteen melko terävien hiilihappojen kanssa. Makua riittää ja meno maistuu. Varsin hyvä Micro IPA.

Pisteet: 37/50