torstai 31. elokuuta 2023

Rothaus Schwarzwald Zäpfle Naturtrüb

Rothaus Schwarzwald Zäpfle Naturtrüb

Mainion mallasjuomavalmistajan Rothausin 225-vuotisjuhlaolut Schwarzwald Zäpfle tuli kesälomalla tutuksi parin pullolisen mitalta ja täytyy kyllä myöntää, että enemmällekin olisi ollut tilausta. Erinomaiseksi lagerjuomaksi havaittu juhlaolut on suodattamaton, 5,1-prosenttinen kenties kellerbieriksi parhaiten tunnustautuva kokonaisuus. Se on humaloitu Tettnangerilla ja Hallertauerilla.

Vaalea ja samea olut tarjoilee lajiin sopivalla tavalla makujen runsautta, maltaan pehmeyttä ja kukkean hedelmäistä humalantunnelmointia napakammalla yrttisyydellä korostettuna. Taidonnäyte on samaan aikaan myös virkistävä ja raikas. Laatutyötä.

Rothaus Schwarzwald Zäpfle Naturtrüb

Samea, kauniin vaaleankeltainen olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on aromaattisen kukkainen, kevyen sitruksinen, runsaammin yrttinen ja hivenen hedelmäinen.

Maku on erinomainen. Aromaattinen tunnelma täydentyy pehmeällä ja vaalealla maltaisuudella. Yrttinen, kukkainen ja kevyen hedelmäinen, takana hieman pirskahtelevan sitruksinenkin humalointi on tosiaan aromaattisempaa kuin katkeraa. Pehmeä ja samaan aikaan kepeä lagerosaamisen taidonnäyte. Takuuvarmaa Rothausia.

Pisteet: 37/50

keskiviikko 30. elokuuta 2023

Cool Head 7th Anniversary Blend

Cool Head 7th Anniversary Blend

  • Tyyli: American Strong Ale
  • Alk.%: 12,0
  • Panimo: Cool Head Brew, Helsinki, Suomi

Cool Head julkaisi loppukeväästä seitsenvuotisjuhlaoluensa, 7th Anniversary Blendin. Satuin parahiksi liikuskelemaan päähesan seuduilla tuohon aikaan, joten koukkasin panimopuodissa olutostoksilla.

Kolmevarttiseen lekaan pakattu suuruus jäi kuitenkin odottelemaan sopivaa avaamisajankohtaa mittavan vahvuutensa ja jykevän pakkauskokonsa puolesta. Kesälomalla oli paremmin aikaa vihkiytyä asialle ja näin juhlaolut pääsi pitkään varrottuun maisteluun.

12-prosenttinen Strong Ale on sekoitus 45 kuukautta Heaven Hillin tynnyrissä kypsynyttä ohraviiniä (80% osuus) ja tuoretta Imperial Stoutia (20% osuus). Mukaan on lykätty ugandalaista vaniljaa ja koko komeus on köllötellyt kypsymässä vielä kolmen kuukauden verran. Tuloksena on runsasmittainen, ryhdikäs, mutta myös aika makea juhlajuoma.

Cool Head 7th Anniversary Blend

Varsin tummanruskea ja melko solidi olut vähäisellä vaahdolla. Tuoksu on intensiivinen, hieman kahvinen, kypsän kuivahedelmäinen, makean rusinainen ja paahdetun siirappinen. Taustalla vaniljaa ja lämpöä. Aika tiukkaa kamaa.

Maku on varsin hyvä, joskin aika makeanlainen. Tummaa, kypsää kuivahedelmäisyyttä makean rusinaisella päävärillä. Paahtunutta siirappisuutta, bourbonia, ehkä vähän kahviakin. Lopussa alkoholin lämpöä ja vaniljaa, punaviinivivahdettakin.

Suussa soljuva, huulet tahmaava ja hitaasti nautittava juhlajuoma. Makeus on itselleni pidemmän päälle liikaa, mutta tällekin suunnalle on varmasti suosijansa. Ryhdikäs juhlaolut joka tapauksessa.

Pisteet: 37/50

maanantai 28. elokuuta 2023

Hagström Bandwagon NEIPA

Hagström Bandwagon NEIPA

  • Tyyli: New England IPA
  • Alk.%: 7,5
  • Panimo: Olarin Panimo, Espoo, Suomi

Hagström-olutsarja on jäänyt etelässä harvahkosti asioivalta tähän mennessä kokonaan maistamatta, vaikka viime syksynä olinkin jo lähellä saada West Coast IPA -erää lasiini. Jäin kuitenkin täpärästi ilman, eikä putkeen meinannut tämäkään jäljitysreissu mennä.

Päätin Pienen tarjoileman Monkishin jälkeen käydä kurkkaamassa miltä uudehko taideolutbaari Bart näyttää, mutta Hagströmin julkaisupaikka olikin alkuviikosta ansaituilla vapailla. Havaitsin tämän harmillisesti vasta ovenkahvassa roikkuessani. Jatkoin tästä lannistumatta vaellustani naapurikorttelin Pikkulintuun, jossa suoritin makureseptoreiden kalibroinnin erinomaisen Märzenin voimin. Samalla selvitin toisen Hagström-esiintymän löytyvän Hanahuone Juovan nipukoista.

Iltakävelystä tuli hieman aiottua pidempi, mutta pieni vaivannäkö onneksi kannatti. Sysilä-Juntunen-Nyfors -kolmikon edesottamuksia on kehuttu olutkuplissani pitkin vuotta ja nyt Olarin kanssa juonittu Bandwagon NEIPA oli jo lähtökohtaisestikin hyvin mielenkiintoinen tuotos.

Ardea kolmikosta eniten seuranneena muistelisin sumu-IPAn ainakin aiemmin jossain määrin hiertäneen enemmän westcoastimmasta katkeromenosta -perustavaa blogistia. Ehkä Bandwagon-nimikin antaa monimerkityksellisyydessään leikkisiä viitteitä pienestä, joskin jo laantuneemmasta  parran pärinästä. Samaa pärinää ylläpitää myös trendityylin perusteita hämmentävä korostetun kookas peräkärrykin (100 IBU), joka onkin ehkä ihan odotettu statement tähän paikkaan. Erittäin toimiva sellainen myös.

Hagström Bandwagon NEIPA on spekseiltään 7,5-prosenttinen ja sumuisen samea lajiedustaja, jossa aromipuolen pääosaa näyttelee Nectaron lajike. Sen tueksi on tuotu Galaxya ja Simcoeta, katkeruuden kärkenä taas toimii Columbus-kylpy. Nimensä olutsarja on saanut Arvottomat-leffassa vaikuttavan gangsteripomon mukaan, mikä lieneekin tässä vaiheessa olutsarjaa jo useimmille tuttu asia.


Hagström Bandwagon NEIPA

Odotetun sumuinen ja hedelmäisen vaaleankeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu viipyy hieman, mutta latausta tuntuisi taustalla olevan. Papaijaa, aprikoosia, mandariinin kuorta, ananasta ja sitrusta ainakin. Hyvin trooppinen meno joka tapauksessa.

Mausta löytyy kaikkea, myös luvattua katkeroa, joka korostaa makumaailmaan vahvasti liittyvää greippisyyttä. Mutta on hypejunassa muutakin... Aprikoosia, persikkaa, passionia ja limenkuorta, taustalla ananastakin. Jälkimaussa enemmälti greippisyyttä, curaçaoa ja mehukasta paraguayoa.

Suussa olut on hieman karhea, alla myös runsaanlaista mehukkuutta. Yleistunnelmassa on myös aromaattisempaa, hieman parfymaattista otetta, mistä pidän. Katkeruus ei ole niin ylitsejyräävää, kuin sadan EBUn peräkärryltä voisi tämän päivän tottumusten kohdalla odottaa. Se sopii hyvin joukkoon, mutta ilmoittelee toki itsestään. Jälkimausta löytyy myös kevyttä pastillimaisuutta, jota en tarkemmin saa sanoiksi puettua.

Olihan tämän etsintä pienen vaivannäön väärti.

Pisteet: 39/50