torstai 26. toukokuuta 2022

Beerbliotek Autumn Woods And Winter Skies Amber Lager

Beerbliotek Autumn Woods And Winter Skies Amber Lager

  • Tyyli: Amber Lager
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Beerbliotek, Göteborg, Ruotsi

Liekö mikä tullut nuorelle miehelle, kun perinteiset ”käppätyylit” ovat alkaneet valtaamaan mielitekojen pelikenttää. Sour-bussista tipahdin jo aikaa sitten, pastryhommia katselen paheks… syvästi kummastellen, joskin NEIPA kyllä edelleen iskee ja kovastikin. Painotus on kuitenkin alkanut jo hyvän aikaa sitten siirtymään mm. moninaisten lageroluiden suuntaan. Senpä vuoksi melko syksyiseltä kalskahtanut jöötteporilainen kiinnittikin huomioni Keljon Citymarketissa.

Minulla ei ole mitään hajua, kuinka kauan tämä Amber Lager on hyllyssä jo pölyttynyt, mutta ainakin sen henkimä tematiikka osuisi loppukesän korville, aina niin odotetun syyskauden tunnelmiin. Ja sitä tunnelmaahan tästä purkista löytyy mukavan maltaisissa merkeissä. Pieni syystunnelmointi on mielestäni sallittua näin kevätauringonkin tehdessä tärkeää työtään eli tuodessa kesää saapuvaksi ja pedaten puitteita syksyn ruskaväreille.

About time we put the Limelight on Rush, one of our favourite bands, visualising us like The Analog Kid, lying on the grass on an August afternoon. Autumn woods and winter skies, an Amber Lager, using darker malts, eases us into the next season. Reminiscing about summer, while watching the leaves and the trees blow in the wind – not a care in the world, longing for those simpler days.

The end of summer Signals the time to shift to darker, maltier brews. This is a smooth and creamy Amber Lager perfect for cooler months. Spicy, caramel and toasty, bready notes with a touch of citrus and a light yeast character. Nicely balanced with a clean and crispy hop bitterness to end it off.   

Beerbliotek Autumn Woods And Winter Skies Amber Lager

Tummanoranssinen, aavistuksen punakka olut hyvin kestävällä vaahdolla. Tuoksu on kevyesti tumman maltainen, samaan sävyyn sopivan leipäinen pienellä imeltyneisyydellä kruunattuna. Karamellisuutta, sitrusta ja mausteisuutta. Oikein kutsuva.

Eikä maku poikkea tuoksun kutsusta. Leipäinen, vaalean imeltynyt ja karamellinen maltaisuus saa myös hieman mausteisia piirteitä osakseen. Sitruksinen humala leikittelee maltaan kanssa tasoittaen isoimpia pehmeyden huippuja. Erittäin mieluisaa hörpittävää ja kevätihmisten paheksunnasta huolimatta totean, että kyllähän tämän äärellä syksyä on jo ikävä.

Pisteet: 36/50

keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Maku Perhosefekti IPA

Maku Perhosefekti IPA

  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 5,5
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi

Makun kevätuutuuksiin kuuluva Perhosefekti IPA on saanut alkunsa kansainvälisenä naistenpäivänä. Tuusulalaispanimolla valmistettua olutta kuvataan helposti juotavaksi west coasta IPAksi, joka on valmistettu Pink Boots Collaboration Brew Dayn hengessä.

Mukana oluenteossa oli tällä kertaa Greta Mäkinen (Fat Lizard Brewing Co.), Riitta Sulkama (Nokian Panimo), Marjokaisa Piironen, Laura Kanninen (Masis Brewery), Berta Schneider (Mamu Brewing), Sara Vallli (Narvan Kyläpanimo), Maija Huttunen (Narvan Kyläpanimo), Henna Parkkila (Diamond Beverages) sekä Anikó Lehtinen ja Maria Markus.

Neljättä kertaa järjestettävän Pink Boots Collaboration Brew Dayn aikana valmistetaan paitsi olutta, halutaan pitkässä juoksussa parantaa naisten asemaa panimo- ja olutalalla. Esimerkiksi Olutliiton loppuvuodesta 2021 teettämän selvityksen mukaan vähättelyä ja häirintää, niin sanallista kuin fyysistäkin, kohdataan alalla edelleen hyvin paljon. Aihe on ollut esillä myös maarajojen ulkopuolella ja Pink Boots Collaboration Brew Day onkin kansainvälisen, oluen parissa työskenteleville naisille suunnatun Pink Boots Society -järjestön tietoisuutta esiin tuova teemapäivä. Toisaalta järjestön tavoitteena on myös lisätä naisten kiinnostusta oluellisten nautintojen maailmaan sekä edistää naisten urakehitystä ja verkostoitumista alalla.

Tänä vuonna päivän oluellinen anti tarjoilee kuluttajille sessioitavaa IPAa. Magnumilla katkeroitu ja Pink Boots Hop Blend -humalasekoituksella (Idaho Gem, HBC 630, Talus, Triumph, Loral, Citra) ylevöitetty olut onkin jo levittäytynyt mukavasti päivittäistavarakauppojen (K-ryhmä) hyllyihin ja on makutarjonnaltaan sopivaa hörpittävää lämpimien kevätkelien helliessä.

Perhosefekti IPA on Vanessa Annabellan silmänisku San Franciscossa. West Coast Ladyn kadotessa kaupungin vilinään leimahtaa pensaspalo Brisbanessa, tyrskyt iskevät Vaasan rannikolle ja Tuusulassa hahmo vaaleanpunaisissa saappaissaan jo astelee pudottamaan tuoksuvaa humalaa keittokattilaan.


Maku Perhosefekti IPA

Kevyen utuava, vaaleankeltainen olut. Tuoksu on hyvä. Sitrusta, vaaleaa trooppisuutta ja hieman kypsempääkin hedelmäisyyttä.

Makukin toimii. Ei ehkä runsaimmasta päästä kauppa-IPAa, mutta makumaailma on miellyttävä. Sitrus vetää, vaalea, trooppinen hedelmäisyys taustoittaa ja kevyt, kypsä mangoisuus täydentää. Lopussa sopuisaa katkeroa, joka tekee tehtävänsä. Voimaa voisi siinäkin olla hitunen lisää, mutta toisaalta tasapaino pysyy nyt hyvin optimissaan. Miellyttävä ja hyvänmakuinen IPA kauppatarjontaan.

Pisteet: 35/50

keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Hangaround & Nobody 40740 Kortepohja

Hangaround & Nobody 40740 Kortepohja

HNB-duo purkitteli ennen alkukesää vasten iskeytyvää uutuusaaltoaan jonkin aikaa tauolla ollutta Kortepohja-bisseään. 40740-koodin taakse kätkeytyvä olut on esiintynyt edukseen kahdessakin eri vahvuudessa ja nyt tarjolle on jakelukanavat huomioiden tuotu tätä kauppavahvaa versiota. 40740 onkin vallannut jo kaupungin isoimmat marketit eli jakelu on käynnistynyt ryhdikkäästi. Löytyipä tätä jo Muuramen S-Marketistakin yhdessä toisen uudelleen purkitetun 40520:n (Kuokkala) kanssa.

Tuplakuivahumaloitu, länsirannikon pureviin tuuliin kumartava ja karamellisuutta tarjoileva olut toimi edelleen todella hyvin ja laittelinkin sitä hörppiessä kehut myös Pekalle. Reseptiikkaa ei kamalasti ole aiemmista esityksistä lähdetty muuttamaan, mutta ainakin ruis on jäänyt rungosta pois ja hiivakin on vaihdettu ilmeisen onnistuneesti - eli on sittenkin muutettu. Todella hyvää tekemistä, taas kerran.

Tällä kertaa ei mennä mehustelun maailmaan, vaan tämä tuplakuivahumaloitu IPA on rehellistä old school meininkiä sopivilla katkeroilla ja karamellimaltaalla höystettynä. Ja mikä tärkeintä: On hyvää!!!

Hangaround & Nobody 40740 Kortepohja

Samea, rusehtavan punakka, kaunisvaahtoinen olut. Tuoksu on mäntyinen, sitruksinen ja greippinen. Vakuuttavaa menoa.

Maku on hieno, oikein rapea ja napakasti iskevä. Mäntyinen, havuinen ja greippinen raikkaus kantaa läpi maun purren kunnolla kiinni loppuliu'ussa. Karamellinen mallasrunko on kohtuudella esillä, muttei korosta itseään liikaa. Sitrusta on myös esillä runsaasti. Johan on asiallinen paketti vanhemman koulun tyyliin.

Pisteet: 38/50

tiistai 17. toukokuuta 2022

Tornion Lapland Red Ale

Tornion Lapland Red Ale

Tornion Lapland-sarja keskittyy varmaotteisten klassikoiden tehtailuun ja pääpaino on panimon mukaan oluissa, ”joita ei tarvitse pruuvailla sipistellen vaan niitä voi nauttia reilusti saunan lauteilla tai ruokaravintolassa viinin vaihtoehtona”. Se ei toki tarkoita, etteikö olutharrastelija™ niistä jotain irti saisi, mutta kovinkaan kurttuotsaista hörhöilyä ei ehkä kannata lähteä väenvängällä harjoittamaan.

Lapland Red Alen teossa on ollut mukana kansainvälistä väriä aiemmin Guinnessillakin työskennelleen panimomestari James Hueyn muodossa. Kahdentoista Guinness-vuoden jälkeen Huey perusti oman Walled City Breweryn kotiseudulleen Derryyn. Ensikertaa mies vieraili Torniossa jo 2017 ja tätäkin Red Alea on sitä myöten ollut saatavilla vastasaapunutta näytepakettia aiemminkin. Liekö miestä toisten pohjolassa näkynytkään, mutta ainakin resepti on edelleen hyvässä käytössä.

Lapland Red Ale on punakanruskea, Challengerilla humaloitu ale. Olut on monien torniolaisten tapaan myös gluteeniton. Luulin jo tätä joskus maistaneeni, mutta niin vain näkyy makumerkintä ainakin blogin puolelta puuttuvan. Aika korjata siis tilanne.


Tornion Lapland Red Ale

Punakanruskea olut vaalealla vaahdolla. Tuoksussa karamellista maltaisuutta ja kypsähköä hedelmää.

Maku on hyvä, vähän kepeä, muttei vetinen. Päävärinä punakkaa, karamellista maltaisuutta ja hedelmäistä humalaromia. Lopussa kevyttä katkeroa, jälkimaku on pitkä mutta hieman kevyt. 

Helposti lasista katoavaa menoa, hillittyä tasapainoa ja hyvää makua. Hieman runsautta lisää tunnelmaan, niin oltaisiin jo lähellä lajin optimia. Toimii toki näinkin ja osuu minusta hyvin olutsarjan syvimpään ideaan, ei ehkä niinkään harrastelijoiden runsaudenhalun täyttämiseen.

Pisteet: 33/50