tiistai 28. kesäkuuta 2022

Panimoyhtiö X Berliner Weisse

Panimoyhtiö X Berliner Weisse

  • Tyyli: Berliner Weisse
  • Alk.%: 4,0
  • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväskylä, Suomi

Saksalaisin jalohumalin kultivoitu Berliner Weisse herätti mielenkiintoni kaverin polttareille järkätyllä panimokierroksella. Uutuusolut ei tyylinsä puolesta osu yleismieltymyksieni kanssa kovinkaan hyvin yksiin, mutta tästä huolimatta sen äärellä suu alkoi enteilevästi napsamaan.

Panimoyhtiö X:n kesäuutuus on neliprosenttinen hellekauden herkku, jossa yhdistyy kirpeän hapan, tasapainoinen tunnelma ja kukkainen, hieman pirskahtelevan sitruksinen aromaattisuus. Kerrassaan mainiota tavaraa!

Panimoyhtiö X Berliner Weisse

Vaaleaa, vähävaahtoista olutta. Tuoksussa kepeää hedelmäisyyttä, hentoa kukkaisuutta ja sitruksista kirpeyttä.

Maku on hyvä. Mukavan raikas, napakahko ja kirpeän hapan. Hienoisen hedelmäinen, kukkainen ja sitruksisen pirskahteleva maku toimii hienosti. Se ei rönsyile eikä brassaile voimakkuudellaan, vaan hurmaa tasapainolla ja raikkaudella. Kesäberliner parhaimmillaan.

Pisteet: 36/50

maanantai 27. kesäkuuta 2022

Kiisken Sahti

 

Kiisken Sahti

Käväisin juhannusviikolla pikaisesti maan eteläpäässä ja kotimatkalla oli vakaa aikomus täydentää juhannustarjoiluja kotimaisen perinneoluen muodossa. Nyt kun pienillä panimoilla on mahdollisuus myydä tuotteitaan vähän vapaammin ulos valmistuspaikaltaan, on perinteisten sahtitoimijoiden lisäksi muutama ”tavallinenkin” pienpanimo ottanut sahdin teosta säännöllisen epäsäännöllisen tavan toimintansa elävöittämiseksi. Yksi näistä arvokasta perinnettä ylläpitävistä tekijöistä on mäntsäläläinen Kiiski.

Panimo ilmoittikin sosiaalisessa mediassa juhannussahtia olevan tarjolla, joten ensimmäinen välietappi oli helppo lukita. Kovinkaan isoa koukkausta ei isolta tieltä nektarin perässä tarvinnut lopulta edes tehdä. Tuhdin, kymmenpinnaisen sahdin valmistuksessa on käytetty ohramaltaan lisäksi myös ruismallasta ja katajaisuuskin pääsee hyvin esiin maun loppupuolella. Kerrassaan miellyttävä, tasapainoinen ja lämminhenkinen elämys, joka sopi juhannusiltoihin enemmän kuin hienosti.

Kiisken Sahti

Tummanlainen, leipäisen ruskea sahti kaatuu lasiin houkuttelevan aromin saattelemana. Tuoksu on tumman leipäinen, kypsän hedelmäinen ja pehmeän banaaninen. Hieman mausteisuutta, aika mukavan pehmeää menos ja pientä lämpöäkin.

Maku on mainio. Ei niin soljuva kuin tuoksu, mikä on ehkä ihan hyväkin asia. Kypsää, tummaa hedelmää, lämpöä ja mausteisuutta. Tummaa banaania, minun suuhun hieman limppuistakin maltaisuutta ja lopussa katajaa. Runsasmakuinen ja tasapainoinen sahti. Todella hyvä.

Pisteet: 41/50

keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Stallhagen Baltic Brew

Stallhagen Baltic Brew
  • Tyyli: Pils
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Stallhagen, Godby, Suomi

Stallhagenin Baltic Brew tuli sen verran tiuhaan vastaan alueen pienemmissäkin kaupoissa, että päätin napata sen maisteloon. Magnumilla ja Saazilla humaloitu Pils on hyvällä asialla, sillä sen tuotoilla tuetaan Itämeren ekologisen tasapainon palauttamista tavoittelevaa Baltic Sea Action Groupia (Elävä Itämeri säätiö). Rantojamme aalloillaan hellivä murtovesiallashan on yksi maailman liikennöidyimpiä merialueita, jonka rehevöitymistä vauhdittaa mm. vesiliikenteen laskemat harmaat vedet ja keittiöjätteet.

Kunnioitettavaa päämäärää tukee mielellään vaikka sitten olutta juoden ja ahvenanmaalaisten siemailusta onkin kulunut jo jonkin verran aikaa. Jonkilaista brändipäivitystä onkin ollut uutuustuotteiden myötä nähtävissä ja tämäkin purkki on tosiaan pistänyt silmään jo useamman kaupan hyllyltä.

Itse olut ei kuitenkaan osoittaudu sellaiseksi, mitä saaristomeren rantamaisemiin vievien mielikuvieni myötä olin ajatellut. Rapeampaa menoa jään kaipaamaan, muun muassa.

Stallhagen Baltic Brew on rapsakka kuiva pils-olut, joka sisällöstä yksi prosentti on Itämeren vettä, josta on poistettu suola. Miksi yksi prosentti? No, vaikka 70 % maailman pinta-alasta on vettä, vain yksi prosentti on helposti tavoitettavaa makeaa vettä.

Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys, minkä me kaikki Itämeren rannalla asuvat tiedämme. Me Stallhagenilla elämme, vaikutamme ja panemme artesaaniolutta Ahvenanmaalla, saarella meren keskellä. Emme voi ummistaa silmiämme meren vakavalta tilalta. Stallhagen Baltic Brew -oluella tuemme Baltic Sea Action Groupia ja sen tärkeää työtä meremme pelastamiseksi.

Stallhagen Baltic Brew

Kirkas, oljenkeltainen olut runsaalla ja kestävällä vaahdolla. Tuoksu on yrttinen, vaalean maltainen ja kevyen saippuainen. Diasetyyliä myös.

Maku on aika vaisu. Vaaleaa maltaisuutta, kevyttä yrttisyyttä ja hyvin vaatimatonta katkeruutta. Taustalla pientä maltaan makeutta, päällä olkisuutta. Voimaisuus nousee esiin yllättävän voimakkaasti muuhun tarjontaan nähden. Ei oikein iske mieltymyksiin, katkeruutta tämä ensisijaisesti huutaisi lisää. Ja paljon.

Pisteet: 27/50

maanantai 20. kesäkuuta 2022

Chouffe Blanche

Chouffe Blanche

Tsuffen oluet ovat varsin varma valinta ja tonttuverstaalta löytyy useampikin mainion kiehtova olut kesäkauden nautintoihin. Blanchea ei olekaan tullut vastaan herran aikoihin, joten nappasin pullon matkaan Alkon hyllytarjonnasta. Korianterinsiemenin ja sitruksin maustettu witti on hieno kesäjuoma ja belgitunnelmien luontiin varsin oivallinen valinta.

Our emblematic gnome rambles across the mountains in all seasons, summer and winter alike. With his stick and his mammoth waistcoat, he regularly climbs the 6666 meters up Mt CHOUFFE, to breathe in the fresh air of the perpetually snow-covered peaks. Once he reaches the summit, he likes to pour himself a Chouffe and admire the view.

"Grouff, grouff ?" an inquisitive, shaggy-haired yeti, recognising the sound of beer being poured, approached timidly. "Chouffe ! ... not Grouff !" Marcel told him. The white landscape inspired Marcel to call his new beer, which is so refreshing, smooth and spicy: Chouffe Blanche!

Chouffe Blanche

Vaaleankeltainen, samea ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksu on hieno. Tuoksussa vehnää, sitrusta, mausteisuutta ja korianterista yrttisyyttä.

Maun alkupuoli on pehmeä, mutta lopussa hiilihapoiltaan terävä olemus yhtyy hentoon katkeruuteen ja kuivahkoon mausteosuuteen. Runko on vaalean maltainen, vehnäinen ja viljavan kepeäliikkeinen. Sitruksista tuntua, korianteria... On hyvä, kesäinen ja silti runsasmakuinen olematta raskas. Taattua Chouffea.

Pisteet: 38/50