sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Saimaan Marsalkka Lager 4,6%

Saimaan Marsalkka Lager 4,6%

Saimaa Brewing Co.:n jo jokseenkin perinteikäs Marsalkka Lager osui vuosien tauon jälkeen silmäparini ulottuville. Tuoteperhe taisi käydä tauollakin panimon brändiuudistuksen yhteydessä. Tuostakin tapahtumasta on toki jo useampi vuosi aikaa. Marsalkkaa on joka tapauksessa nyt saatu lasiin, eikä hintakaan tainnut kahta euroa kaupassa ylittää.

Kovasti ikääntymisen myötä kulutustottumuksissaan lageroitunut oluenmaistaja ei tilanteesta ilman ostopäätöstä ulos päässyt. Harmillisesti takavuosien vehnäsuosikkia, Marsalkka Luomuvehnää ei nähtävästi ole tuotu valikoimiin vielä takaisin… Vaalea, suodattamaton täysmallaslager on kuitenkin perin hyvä ja tasapainoinen tuotos, joka haukkuu kyllä hintansa. Suosimieni germaaniklassikoiden rinnalle se ei silti yllä.

Saimaan Marsalkka Lager 4,6%

Vaaleankeltainen olut runsaalla vaahdolla. Tuoksu on vaalean maltainen, kevyen ruohoyrttinen.

Maku on tasapainoinen ja varsin miellyttävän oloinen. Perusvarma lagerkokemus, josta löytyy niin vaaleaa maltaisuutta kuin yrttistä, hieman ruohoista humalointia kevyellä, mutta jälkimaussa selkeästi tuntuvalla katkerolla.  Ei tämä kestosuosikki Paulanerin Münchner Helliä haasta, mutta pätevää tekemistä siitä huolimatta.

Pisteet: 33/50

lauantai 29. heinäkuuta 2023

Mallassepät Spielzeuger Pils

Mallassepät Spielzeuger Pils

Pitkästä aikaa naantalilaisten edesottamuksia lasissa. Spielzeuger Pils on Turun Oluen Ystäväin Seuran kanssa yhteistuumin valmistettu Pils, jossa vaikuttaja-aineina toimivat Saaz- ja Tettnanger-humalat.

Hyvin tasapainoista ja maittavaa menoahan tuo tarjoilee, vaikka rapeampaakin tarjontaa lasiini mielelläni ottaisinkin. Kelpo germaanisuunnan Pils joka tapauksessa.

Mallassepät Spielzeuger Pils

Kirkas, oljenkeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on kukkean ruohoinen, varsin raikas.

Maku on hyvä. Paahtoleipäinen runko tarjoaa kepeän, mutta riittävän pohjan kukkaisalle, yrttisen ruohoiselle humaloinnille. Ripasen rapeampi voisi omaan makuun olla, mutta menee kyllä hyvin tällaisenaankin.

Pisteet: 36/50

keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Etko Enter The Dodo

Etko Enter The Dodo

  • Tyyli: New England Session IPA
  • Alk.%: 5,0
  • Panimot: ETKO Brewing, Helsinki, Suomi

Lähikauppaan oli hieman yllättäenkin etsiytynyt Etkon tuotteita. Enter the Dodo edistaa sessioitavien sumuoluiden monikäyttöistä kastia ja lienee suorahkoa jatkumoa The Way of Dodo -kollabolle. Sen vetureina toimii Cascade ja Simcoe eli luottoratsut IPA-maailman virvokkeiden lajikirjossa. Etkohan taitaa nämä tyylimuodot varsin varmaotteisesti, joskin ne suunmukaisimmat kokemukset painottuvatkin sinne ”alkovahvuisten” mehujen joukkoon. Kehno ei Dodo-bissekään ole, mutta hienoisen karhea ja toisaalta jälkipuoleltaan vaisuhko se kuitenkin on.


Etko Enter The Dodo

Sameanlainen, vaaleankeltainen ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksussa sitrusta, saippuamaista aprikoosia ja greipin kuorta.

Maku on ihan jees. Vähän karkea ja kärkäs. Sitrusta, yrttisyyttä ja taustalla aprikoosia. Ohuen oloinen, jälkimaku aika mieto. Ryhtiä kaipaisi, samoin syvyyttä makuihin. Lasin pohjan lähestyessä tunnelma rentoutuu hieman ja makumaailma saa kaivattua pyöreyttä. Mukaan tulee mm. nektariinimaista runsautta ja hieman mangoisuuttakin. Sitrus muotoutuu normaalimmaksi, eli on kärkevän sijaan pirteä ja aromaattinen. Tasapaino on hieman kateissa eikä lopun petraus alun epävarmuutta riittävästi peitä. 

Pisteet: 33/50