maanantai 31. tammikuuta 2022

Maku Hohto NEIPA

Maku Hohto NEIPA

  • Tyyli: New England IPA
  • Alk.%: 6,2
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi

Makun tammikuisen näyteboksin anti vaikutti suoranaisen hohdokkaalta monellakin tapaa. Boksiin oli näet ahtautunut jyhkeä Imperial Stout -variaatioiden kimara sekä useampi tölkillinen Hohto-nimistä uutuus-NEIPAa. NEIPAstahan se tarinaan tutustuminen oli aloitettava ja oikkein hyvähän tuo kupletin juoni makutestin perusteella on.

Hohto oli oikeastaan menneen loppuvuoden uutuustuote, jota oli alkuun tarjolla vain ravintolahanoissa. Olut sai sen verran mukavaa palautetta, että panimolla päätettiin toistaa taika ja pakata uusi erä tölkkimuotoon. Tätä erää saapui siis Olutkellariinkin nähtäväksi, nuuhkittavaksi ja tottakai makusteltavaksikin.

Netistä löytyy vähän kahdenlaista tietoa käytetyistä humalista, mutta Galaxya ja Citraa siinä jokatapauksessa ainakin pitäisi olla. Myös Mosaic ja Centennial vuorottelevat maininnoissa. Sameaa menoa joka tapauksessa on tarjolla ja omaan suuhun tämä osuu kyllä varsin mukavalla voimalla.

Hohto IPA on häikäisevä valo sumuiselta ulapalta. Pitkä hahmo raidallisessa lempipaidassaan pyyhkii rantakuppilan ikkunapöytää troolarin jyskyttäessä kohti heräilevää Uuden-Englannin satamaa. Utuisena vaahtoavan oluen kaatuessa lasiin nousee sataman sumusta kultaisena hehkuva kalastusalus.


Maku Hohto NEIPA

Sameanlainen, kauniin keltasävyinen olut kepeällä vaahdolla. Tuoksu on mukavan trooppinen, mehukkaan oloinen ja kypsä poimittavaksi.

Maku nojaa tuoksun huomioihin. Selkeä painotus mehevään, kypsään trooppisuuteen hyvällä sitrusmaisuudella ilostettuna. Aprikoosia, mandariinin kuorta, limeä, passionia, papaijaa. Maultaan aika runsas ja omaan suuhun hienosti osuva kokonaisuus.

Pisteet: 38/50

sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Maistila Musta Jaska

Maistila Musta Jaska
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 9,0
  • Panimo: Maistila, Oulu, Suomi

Syksyllä kadonneiden olutkuvien olutkuvien myötä eetteriin tulee pikkuhiljaa olutkokemuksia vähän vehreämmissä tunnelmissa. Aloitetaan varmuuskopioiden julkituonti hienolla oululaistuotteella.

Maistilan syvän maltainen, pehmeä ja paahteinen Musta Jaska hyppäsi matkaan kesälomareissulta ja oli tarkoitus säästellä talvipakkasten lämmikkeeksi. Kiusaus kasvoi kuitenkin liian suureksi jo eräänä viileähkönä alkusyksyn iltana, joten nyt tuosta kauniista ja lämminhenkisestä elämyksestä on jäljellä se kuuluisa muisto vain.

Näin lumitalven tultua oluen hupuloiminen harmittaa vietävästi. Olisihan se mitä mainioin talvimalja kuvitteellisen takkatulen ääreen sovitettuna. Vankka suositus siis (myös) tälle maistilalaiselle.

Maistila Musta Jaska

Sysimusta, hieman hitaanlaisesti liikkuva olut muodostaa ohuen, mutta hyvin, hyvin sinnikkään, väriltään beigen vaahtokerroksen. Tuoksu on hurmaavan paahteinen, tumman suklainen, mokkainen, imeltyneen limppuinen. Runsas ja syvänoloinen. 

Maku on erinomainen ja hyvin runsas. Pehmeän mokkainen, runsaan paahteinen ja tumman suklainen, kuten tuoksussa kuvailin. Melko tahmaava, lopussa varsin katkera ja jälkimaussa taasen imeltynyttä limppua kahvisenkin paahteen rinnalle tarjoava. Soljuvaa, runsaslinjaista menoa. On muuten hyvä! 

Pisteet: 41/50

torstai 27. tammikuuta 2022

Kotiolut: Vehniän Sabro Passion Ale


Vehniän Sabro Passion Ale

Tällä kertaa Vehniältä hulmahtaa lasin täydeltä aika veikeän trooppista tavaraa, joka kaupallisena keitoksena jakaisi takuuvarmasti mielipiteet. Taisi tekijä itsekin vähän kaarrellen pohjustella kokeilumuotoisen oluen tarinaa, kun pulloja kävin hakemassa. Tarinan päähenkilönä nimittäin toimii noin viisipinnainen Sabrolla tykitetty ja passionilla maustettu ale. Tai APA/IPAksi tämän voisi kai suoraan kohottaa, sen verran on menoa, makua ja meininkiä.

Sabrohan ei humalana ole kaikkien mieleen ja passionin läsnäolo tuo mukaan myös Pilttimäisiä, hedelmäisen karheitakin piirteitä. Oluen äkkinäisen runsas aromikkuus on todella veikeän tuntuista, aika hankalasti tarkoiksi sanoiksi puettavaa ja vähän aikaa omaakin päätäni rassaavan luonteista. Suussa meno ehkä hieman taittuu ja karheutuukin, mutta jotain taikaa tässä kieltämättä on joidenkin hedelmäosasten korostuessa pyremäisiin syvyyksiin.


Vehniän Sabro Passion Ale

Meripihkainen olut runsaalla ja kestävällä vaahdolla. Tuoksu on runsaan passionpyreinen matkassaan Sabron kookosmaista pehmeyttä sekä runsasta mandariinimaisuutta.

Maku on pistävämpi, edelleen passionin täyteinen. Mandariinin kuorta, kookosta ja sitrusta. Aprikoosia tulee mukaan aika runsaasti ja makuja on ilmoilla aika paljon. Kärkevyys tasaantuu pian ja painottuu jälkimakuun. Itseasiassa aika veikeä ja omaan suuhun hyvin istuva paketti, jossa Sabro ja paksu passion paiskaavat kättä jotenkin pervolla tapaa toimivasti.

Kaupallisena keitoksena jakaisi mielipiteet takuuvarmasti, mutta tuntuu toimivan. Ei ehkä pullotolkulla kulutettavaksi, mutta hyvänä vaihteluna peruslinjan tarjonnoille.