tiistai 27. helmikuuta 2024

Olarin Crusty Curb

Olarin Crusty Curb

  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 7,1
  • Panimo: Olarin Panimo, Espoo, Suomi

Olarin pizzaolut sointuu suussa mukavasti ilman italialaislähtöistä seuralaistakin. Tästä pitää huolen Idaho 7:n, Simcoen, Cascade, Centennialin sekä Columbuksen yhteensulautuma. West Coast -tyylin iloittelu jatkaakin panimon vankkaa IPA-linjaa ja tekee sen tyylillä. Vahvuutta varsin optimaaliset 7,1%. No, ehkä pizzan kylkeen ottaisin jotain kepoisempaa, mutta yksinään erittäin pätevä tapaus.

Olarin Crusty Curb

Vaaleanlainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksussa on hyvä greippilataus trooppisemmalla pohjalla. Myös sitrusta löytyy. 

Maku on mitä mainioin. Runsasta greippisyyttä, hieman havuja, runsaampaa mandariinin kuorta ja sitrusta. Myös soljuvampaa trooppisuutta on taustalla. Kuiva jälkimaku on myös mukavan napakka. Peräkärry on siis kytketty. On se vaan hyvä.

Pisteet: 38/50

sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Anarchy The Great Elmyra

Anarchy The Great Elmyra

  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 10,0
  • Panimo: Anarchy Brew Co., Newcastle upon Tyne, Englanti

Taannoisella keskustakierroksella tuli piipahdettua Harry’sin hanojen äärellä. Marble Stout iski hienosti makuhermoon, mutta sosiaalisessa tilanteessa tarkempi tunnelmointi jäi tällä kertaa tekemättä. Värikkäästä Anarchyn ohraviinistä ehti kuitenkin pintapuolisen analyysin riipaisemaan.

Ensalkuun luulin Dandelion + Burdock -lisärivin viittaavan sumusaarten vanhaan voikukista ja takiaisista fermentoituun, kevyeen meadin kaltaiseen juomaan. Ilmeisesti totuus on hieman yksioikoisempaa ja ”maustekasveja” löytyy oluen reseptiikasta ihan sellaisinaan. Makumaailmasta en niiden läsnäoloa tosin sen selvemmin löydä.

Humalana kymmenpinnaisessa keitoksessa toimii sankarin viittaa harteillaan kantava Chinook. Miellyttävää, perusvarmaa barley wineähän tämä oli.

 

Anarchy The Great Elmyra

Meripihkainen olut tarjoilee melko voimakkaan hedelmäistä, sitruksista ja pihkaista aromimaailmaa. Karamellia taustalla.

Varsin runsas makumaailma esiintuo keksimäistä, hieman toffeista maltaisuuttaan yhdessä runsaan ja soljuvan tuntumansa kanssa. Humalpuolella sitrussävyjä ja hedelmää, lopussa myös yrttisyyttä. Taustalla pihkaista sävyä, katkeruus hiipii suuhun salakavalasti, mutta loppuunsa varsin napakasti iskien. Keskirunsaaksi peräkärry kuitenkin jää, mikä toimii ihan mukavasti, kun kaikkein jyhkeimmästä lajiedustajasta ei kyse tällä kertaa ole.

Pisteet: 39/50

perjantai 23. helmikuuta 2024

Paihalas Night Continuation

Paihalas Night Continuation

Sodankylän jo kulttimaineeseen nousseen Paihalas Breweryn kanssa on tullut kohdattua harmillisen harvakseltaan, joten tartuin tilaisuuteeni Pommin baaritiskillä. Tällä kertaa lasiin päätyi 5,7-prosenttinen Night Continuation, joka taisi olla ravintolan viimeinen lajiaan.

Vehnää ja ohraa rungossaan kantava, hyvin tyylikäslinjainen olut saa makua runsaasta mesiangervon käytöstä. Ilmeisesti myös väinönputken juuria ja siemeniä on joukkoon laitettu. Pääkäymisen jälkeen kahdeksan kuukautta tammitynnyreissä viettänyt villiale puhuttelee monella taajudella. Kansainvälistä laatukamaa, jälleen kerran.

Paihalas Night Continuation

Oranssinen, sameahko olut kevyellä vaahdolla. Tuoksussa villiä viinimäisyyttä, hyvin vaaleita sävyjä ja monipuolista yrttisyyttä. Myös ripaus pehmeyttä, tammea ja kukkaista makeutta sekä hieman raakaa, kirpeän vehreää karviaisuutta.

Makumaailma vie mennessään. Hyvin tyylikäs, kirpeän houkutteleva ja mielikuviin vahvasti villillä yrttisyydellä iskevä kokonaisuus on kehunsa kyllä ansainnut. Viheromenainen kirpeys, talliaromisuus ja pehmeän tamminen, hennon vaniljainen tunnelma soi hyvin yksiin oranssisen natuviinimäisyyden sekä kirpeänä poimitun karviaismarjan vihreän makumaailman kanssa. Kukkaisuutta, villiyrttisyyttä… Erinomaista.

Pisteet: 41/50