lauantai 30. joulukuuta 2023

Cool Head Addicted to... Nectaron

Cool Head Addicted to... Nectaron

  • Tyyli: New England Double IPA
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: Cool Head Brew, Helsinki, Suomi

Cool Head on addiktoitunut tällä kertaa Nectaronin trooppiseen sävykkyyteen, mikä on täysin ymmärrettävää. Kuuluu omiinkin sumusuosikeihin. Tästä sinkkuhumaloita läpikäyvästä addiktio-sarjasta on aiemmin tullut vastaan Mosaic, jonka päänäyttelijä puhuttelee allekirjoittanutta myös varsin kovasti. Myös viikkiläisten viimeistely toimi hienosti tuolla kertaa.

Ja eipä valittamista ole NZ-versionkaan tapauksessa. Hienoista kärkkäyttä joukosta toki löytyy, mutta trooppisuus jyrää hiljalleen sen yli. Sitrus ottaa myös hyvää otetta maun loppukohden, mikä ehkä hieman korostaa tuota alussa esiintyvää intensiivisyyttä.


Cool Head Addicted to... Nectaron

Hyvin samea ja mehukkaan näköinen olut. Tuoksussa passionia ja aprikoosia sekä hieman sitrusta.

Maku on aluksi aika kärkäs, mutta tasoittuu nopeasti. Mehumaista aprikoosia, mangoa ja passionia on runsaasti, taustalla ananastakin. Sitrus voimistuu ja terävöityy loppua kohden. Aluksi mehukas, lopussa intensiivisempi. Varsin hyvä.

Pisteet: 37/50

keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Mönchsambacher Export

Mönchsambacher Export

Bambergin eteläpuolella sijaitsevaan Burgebrachiin kuuluvassa pienessä Mönchsambacherin kylässä toimiva Brauerei Zehendner on jäänyt omakohtaisesti vielä kokematta. Tuo puute oli hyvä poistaa vuoden viimeisellä Pikkulintu-visiitillä ennen joulua.

Mönchsambacher-oluitahan on ollut tarjolla viime aikoina kohtalaisen hyvin ja senpä vuoksi olen aina valinnut jotain muuta lasiini, kun ”näitähän saa tarvittaessa jostain joka tapauksessa”. Ja sitten kun rupesin panimon tuotteita ihan tositarkoituksella etsimään, ei niitä yht’äkkiä löytynytkään enää mistään. Onneksi ehtymä oli vain väliaikainen. Vika saattoi myös olla etsijässä, mene ja tiedä.

Kyläpanimon oluet myydään voittopuolisesti lähiseudun markkinoilla, joten mikään itsestäänselvyys näiden Suomeen saaminen ei ole. Sama pätee seutukunnan lukemattomiin muihin paikallispanimoihin.

Mönchsambacher Export

Vaaleankeltainen ja hitusen utuinen olut kevyellä vaahdolla. Tuoksussa on vaalean maltaan pehmeyttä, vienoa hedelmää ja yrttisyyttä. Varsin miellyttävä.

Maku on mitä oivallisin. Vaaleaa, hieman pehmeää maltaisuutta vienolla paahtoleipäisyydellä, mutta myös viljavammalla tunnulla. Yrttisyys on hienoisen katkeraa, mutta omaa myös aromaattisempaa luonnetta. Jälkimaussa myös ruohoisuutta. Laatulager.

Pisteet: 36/50

tiistai 26. joulukuuta 2023

Spezial "Ungespundet"

Spezial "Ungespundet"

Bambergin klassikopanimo Spezialin Ungespundettia oli joulun alla tarjolla Ruttopuiston lintubaarissa. Se tulikin testattua vuoden viimeisen pää-Hesareissun ratoksi. Ungespundettia lasiinsa saava maistaja on antanut itselleen luvan odottaa vaaleaa ja miellyttävän pehmeää lagernautintoa. Tämä pätee myös Brauerei Spezialin herkulliseen näkemykseen, josta löytyy kuitenkin myös kohtalaisen napakkaa humaltarjontaa pehmeyden vastapainoksi.

Spezial "Ungespundet"

Vaaleaa, kevyen utuista olutta valkealla vaahdolla. Tuoksussa yrttisyyttä ja vaaleaa mallasta. Ei rönsyjä, perusasioissa pysytään.

Maku varsin runsas, myös hieman kärkevän oloinen alkuun. Tasoittuu kuitenkin pian, muttei ns. tylsisty. Ruohoinen, runsaammin yrttisyyteen taittuva rapeus on suht voimakasta, vaalea maltaisuus pysyttelee hieman taaempana menoa tukien. Toimittaa kyllä hyvin, laatutavaraa.

Pisteet: 36/50

torstai 21. joulukuuta 2023

Wasa Brewing En Riktig Øl

Wasa Brewing En Riktig Øl

Vaasa on itselleni hieman harvinaisempi, joskin hyvin mielenkiintoinen matkakohde. Suht myöhäinen saapuminen talvisena maanantai-iltana ei tosin liene se otollisin lähtökohta tutustua kaupungin nähtävyyksiin. Bock’s vietti vapaailtaa, samoin moni ruokapaikkakin.

Torin laidalta löytyy kuitenkin kaksi varsin hyvän olutvalikoiman omaavaa istahduspaikkaa matkalaiselle. Näistä Little Pubissa koettu arktisuuden huuma tulikin jo käsiteltyä edellisessä jutussa. Ensiksi suunnistin kuitenkin Zinc Craft Bariin, jossa olikin yllättävän vilkasta ottaen huomioon, että elettiin vasta viikon ensimmäistä iltaa. Vaikutti paikkana oikeinkin mukavalta.

Zincistä löytyy hyvän hanakattauksen lisäksi melko mielenkiintoisia pullotteita, kuten laaja valikoima puolaisen PINTA:n ”perustuotantoa” ja sen tynnyriohjelman suloja. Silmään pisti myös hyvin edustettuna olleet Browar Stu Mostów, norjalainen Monkey Brew, serbialainen Dogma, bulgarialainen Sofia Electric ja vaikkapa länsinaapurin Neon Raptor.

Hanalista. Let that Zinc in...

Tarkoitus oli kuitenkin tutustua Mustasaaren puolella majaansa pitävän Wasa Bewing Companyn tekemisiin. Zinc näkyykin olevan yksi harvoista paikoista, jotka paikallispanimon olutta ylipäänsä myyvät. En Riktig Øl oli noin vuosi sitten toimintansa startanneen panimon ensijulkaisu ja on pysynyt tuotannossa siitä lähtien. Panimolla näkyykin olevan kolmen oluen levyinen, ilmeisen vakioitu tuotelinja, mikä on suht harvinaista nykypäivänä.

En Riktig Øl ei nimenä välttämättä johdattele ajatuksia samean IPA-tyylin suuntaan, vaikka sellaisesta tässä on juurikin kyse. 6,9-prosenttinen luomus on humaloitu Citralla, Mosaicilla ja El Doradolla. Kokonaisuus on humalodotusten myötä trooppinen, muttei niin runsaspiirteinen, kuin vitamiinien puolesta olisi ehkä voinut odottaa. Myös jonkinasteista kärkevyyttä tuntuu etenkin ensisiemausten matkassa olevan, samoin alkoholin lämpöä. Ei siis aivan loppuun naulattu paketti, mikä on ehkä vähän yllätyskin tiukkaan vakioidun tuotteen kohdalla.

Wasa Brewing En Riktig Øl

Kevyen utuinen, vaalea olut kevyellä vaahdolla. Tuoksu on miellyttävän trooppinen. Pehmeää nektariinia ja yllättävänkin hyvin korostuvaa aprikoosia. On myös Mosaicin viinimarjapensaan vivahteita ja sitrusta.  

Maku on runsaahkon trooppinen. Ei silti vaikuta vahvuiseltaan eli on paikoin hieman ohkaisen oloinen. Jälkimaussa taas on hieman alkoholin lämpöä, joka tasoittuu muutaman siemauksen jälkeen.

Maun pääväreinä näkyy nektariinia, aprikoosia, sitrusta ja limeä. Jälkipuoli todetun lämmin ja karheakin. Mutta myös hedelmää löytyy vastapainoksi. Pientä hapuilua nautinnon kustannuksella joka tapauksessa. 

Pisteet: 34/50