maanantai 21. maaliskuuta 2022

Suurten sameat: Karhu New England IPA & Lahden Erikois Hazy Pale Ale

Isompien sameat kevätuutuudet

Mitä pienet edellä, sitä isot perässä. Ennemmin tai myöhemmin, mutta näemmä takuuvarmasti. Kevään makrouutuuksista tuli poimittua matkaan pari sameiden trendioluiden tulkintaa kahdelta kansainväliseen konserniin kuuluvalta suomalaispanimolta: Sinebrychoffilta ja Hartwallilta. Isompien uutuuksia tulee testailtua läpi aika laiskasti, mutta tämä kaksikko kutkutteli mieltä heti ensisilmäyksellä: Karhu-craftien joukkoon on talvipesässä syntynyt NEIPA ja Lahden Erikois -kirjo täydentyi Hazy Pale Alella.

Hartwallin retrosarjastahan oma NEIPA on löytynyt jo aiemmin ja tyyli on otettu haltuun myös Iisalmessa, joten Keravalla tullaan mukaan vähän muita myötäillen. Mutta ehkä ihan odotetusti, kun tuota trenditetympää Karhu-sarjaa nyt katselee. Myös Hartwallin Erikois-brändistä löytyy jo ennestään erinäisiä IPA/APA-oluita, joten Hazy-one sopii joukkoon ihan hyvin. Nappasin molemmat oluet mukaan omasta lähikaupasta ja varmaan aika tuoreeltaan, sillä aikaisemmin en näitä ole missään vielä ehtinyt näkemään.

Karhu New England IPA

Craft-Karhujen etikettien mesikämmenhän on hieman erinäköinen jokaisen oluen kohdalla ja näin on tälläkin kertaa. Etikettititaiteesta on tällä kertaa vastannut puhemusiikkitaiteilija Tippa (T). Itse oluesta ei löydy sen suuremmin lisäinfoa esimerkiksi humalten suhteen, mutta ohraa ja vehnää näkyy maltaiden lisäksi käytetyn. Panimon tiedotteessa uutuutta kuvataan seuraavin sanoin:

Karhu NEIPA on vahvasti humaloitu New England India Pale Ale, eli tyypillisiä IPA-oluita hieman kevyempi oluttyyli. Karhu NEIPA on vaalea ja kevyt, voimakkaasti aromihumaloitu suodattamaton ale. Karhu NEIPA:sta voikin löytää runsaasti erilaisia humalan aromeita, kuten sitrusta, männyn neulasta ja trooppista hedelmää.

Karhu New England IPA

New England IPA / 4,8%

Sinebrychoff (Carlsberg Group), Kerava, Suomi

Kirkas, vaaleankeltainen olut kestävällä vaahdolla. Tuoksu on hedelmäinen, sitruksinen ja hieman valkoviinisen rypäleinen. Melko mieto.

Maku ei ole sitä, mitä NEIPAlta sopisi odottaa. Melko mieto, vaalean hedelmäinen, sitruksinen ja appelsiininkuorinen. Taustalla valkoviintä, yrttiä ja lopussa kevyttä katkeroa. Jälkimaku on aina ohut. Kepeä juotava, helposti lasista katoava kokonaisuus. Mutta tosiaan aika kaukana siitä, mitä tölkin kylkitekstin perusteella pitäisi pystyä odottamaan. "Joku vaalean hedelmäinen, helppo ja kepeä ale" olisi parempi määritelmä. NEIPA vaiko ihan vaan PA?

Pisteet: 27/50

--- 

Lahden Erikois Hazy Pale Ale

Lahden Erikois -sarjaa on pakko heti kärkeen kehua etikettien suhteen. Jotenkin tuo retro, värikäs ilme viehättää omaa silmää. Hazy Pale Ale on saanut taustavärikseen raikkaan mintun sävyn tai jonkin vastaavan kumminkin. Tölkki kertoo meille Galaxyn, Citran ja Mosaicin läsnäolosta sekä tuotteen strategisista mitoista (10 EBC / 28 EBU). Täysmaltainen, mehukas ja hedelmäinen. Tarkemmin panimon kuvailee tuotettaan näin:

Vaaleankeltainen ja kauniisti utuinen suodattamaton täysmallaspintahiivaolut. Hazy valloittaa sekä hedelmäisellä mehukkuudellaan että vehnämaltaan silittämällä pehmeällä suutuntumalla ja mainiolla juotavuudella.

Lahden Erikois Hazy Pale Ale

Hazy Pale Ale / 4,8%

Hartwall (Royal Unibrew), Lahti, Suomi

Haalean vaaleankeltainen, kevyen utuinen ja kauniin vaahdon nostava olut. Tuoksu on aika kärkevä, greipinsävyinen ja viinimarjapensainen.

Maku on myös kärkäs, mutta silti aika vähän itsestään antava. Sitrusta, greipin kuorta, Mosaicin marjapensasta ja takana jotain vaaleaa tropiikin tuntua. Loppu on karhea, pajuinen, vehreän kitkerä. Ei kovinkaan miellyttävä kokonaisuus.

Pisteet: 25/50

---

”No niin”, sanoisi vanha liikunnanopettajani yhteenvedon äärellä. Eipä näistä suuria kertomuksia lapsenlapsille tainnut jäädä. Kohtalaisen turhia lanseerauksia jo ihan panimoiden omissa portfolioissakin, joista löytyykin selvästi paremmin lupauksensa lunastavia tuotteita uesamminkin kappalein. Jos ostan Karhun, ostan minkä tahansa muun Karhun. Jos mieleni halajaa Lahden Erikoista, ei käteni silti Hazy Pale Aleen tartu. Eivät nämä nyt Karjala Rehti Pale Alen luokkaan kuitenkaan mene, mutta sinne ei soisi kyllä kenenkään edes leikillään tähtäävänkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti