maanantai 11. toukokuuta 2020

Panimoyhtiö X Poolboy Piña Colada Sour Ale

Panimoyhtiö X Poolboy Piña Colada Sour Ale

Paikallispanimon tekemiset kiinnostavat aina, mutta Poolboyn kohdalla olen joutunut keräämään rohkeutta maistamisen suhteen. Kesäisen kutsuva allasetiketti on toki nätinnäköinen ja kesäsourille on eittämättä ollut aikansa jo tämänkin kevään säävaihteluiden lomassa. Mutta kun siinä on sitä kookosta.

Poolboy on tosiaan Panimoyhtiö X:n happamien oluiden kastiin kuluuva, Maran kanssa suht samoihin aikoihin julkaistu kookoksella, ananaksella, vaniljalla ja laktoosilla maustettu hapanolut. Kookos on asia, jota omat makuhermot sietävät hyvin harvassa paikassa, eikä hapanolut etukäteiskuvitelmissa ole kovinkaan lähellä semmoista. Mutta pitihän se kuitenkin testata.

Lopputulema on yllättävän hyvä, suorastaan juomakelpoinen. Kookos saa hyvän parin vaniljasta ja myös laktoosin tuoma pyöreys pehmentää sen jylistystä. Makukirjo jakaantuu aika selvästi kahteen osioon, joista alkupuolisko on raikkaampi ja ananakseen nojaavampi, loppuliuku taas kuvatun pehmeä ja syvämakuisempi. Tiettävästi olen kookoskammojeni kanssa yksin, sillä Poolboy on Maran tapaan herättänyt runsastkin kysyntää ja parit erät on mennyt koronoista välittämättä hujauksessa eteenpäin.

Legendaarisen cocktailin kaukainen serkku PoolBoy on kirpsakka hapanolut, joka on maustettu ananaksella, kookoksella, vaniljalla ja laktoosilla. Oluen inspiraationa on toiminut Baby Alicen kappale “Piña Colada Boy”.


Panimoyhtiö X Poolboy Piña Colada Sour Ale

Vaaleankeltainen, kohtalaisen vaahdon nostava olut. Tuoksu on mieto, ananasmainen hedelmäisyys ehkä pääosassa. Lämpö tuo mukaan kookoksen ja vaniljan sekoitusta.

Maku... Alkutaival on aika napakkaa ja toimivaa ”perussouria” kevyen hedelmäisellä vaaleudella. Varsin hyvä ja kirpakan railakka ensiaskel esitteleekin varsin suunmukaista tekemistä sourlinjastolla. Kielen kärjestä eteenpäin liikuttaessa mukaan tulee kookosta ja vaniljaa, jotka kävelevät osin kaiken muun yli. Myös pyöreyttä alkaa löytymään, mitä odottelin laktoosin myötä jo tuonne alkuunkin.

Loppua kohden kasvava pehmeys kadottaa jopa happamuuden tuntua paletista. Harmi, sillä alku oli kovastikin mieleeni. Toisaalta kaksipuolinen makukokonaisuus on samaan aikaan myös aika erikoinen, mutta yllättävän toimiva marssijärjestykseltään. Alku on raikas, lopetus pehmeämpi ja muhevampi. Kookos sulautuu vaniljan seuraan ihan kivasti, mutta on edelleen läsnä.

Juotavuus on aika hyvällä tasolla eivätkä maut ylly järin mahtipontisiksi. Oluen paikka voisi ollakin kesäisissä allasmaisemissa. Kyllä se kookos silti sen mausta välittämättömän suussa häiriköi. Makuasioita, mutta kookos kuuluu palmuun. Kookosta paremmin ymmärtäville mennee varmastikin täydestä.

Pisteet: 29/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti