torstai 15. helmikuuta 2024

Mahrs E.T.A. Dunkel

Mahrs E.T.A. Dunkel

Jouduin myöntämään barbaarimaisuuteni Bambergin laatutekijöihin lukeutuvan Mahrsin tumman lageroluen äärellä. Nimen E.T.A. -kirjainyhdistelmä ei soittanut mitään kelloja, kunnes hakukoneselailu avasi tarinan luonnetta tarkemmin.

E.T.A. on jo vuonna 2008 ensi-iltansa nähnyt juhlaolut, joka on valmistettu saksalaiskirjailija Ernst Theodor Amadeus Hoffmannin (1776-1822), tuttavallisemmin E.T.A.:n kunniaksi. Hoffmannista tuli Bambergin teatterin musiikillinen johtaja vuonna 1808, joten kyseessä on alkujaan tuon tapahtuman 200-vuotisjuhlatuote. Taiteen moniosaajan tuotantoa on käännetty suht runsaasti myös suomeksi ja hänen kenties tunnetuin teoksensa, Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas (1816), on toiminut Tšaikovskin maailmankuulun baletin pohjana.

Itse oluthan on tummanpuhuva ja maltainen laatulager, jonka resepti kuuluu olevan suht vanhaakin perua. Bambergissa vieraileva voi juoman innoittama tutustua vaikkapa Hoffmannille pystytettyyn patsaaseen tai Hoffmann-museoon. Taattua Mahrs-laatua.

Mahrs E.T.A. Dunkel

Ruskea, kevyen punertava olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on hyvin mallaspainotteinen. Paahteisuutta, tummaa leipäisyyttä ja kevyttä imeltyneisyyttä.

Maku on runsas ja maltainen. Paahtuneessa tunnelmassa on imeltynyttä, tummaa limppuisuutta ja saaristolaisleipää. Lopussa keskirunsasta yrttisyyttä. Miellyttävää on.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti