maanantai 21. elokuuta 2023

Bad Seed Adambier

Bad Seed Adambier

Tanskalainen Bad Seed juhlisti aikanaan sadan keiton rajapyykkiä harvinaisemman Adambierin muodossa ja on nyt tuonut oluen takaisin tarjolle. Dortmundin seuduilta lähtöisin oleva Adambier on monen muun ”vanhan” paikallisoluttyylin tavoin elänyt hiljaiseloa lagerrynnistyksen vallattua tarjonnan 1900-luvun myllerryksissä. Muhkeaa tyyliä ei kuitenkaan ole craft-aallon kikkakierteessä herätelty henkiin monen muun verrokkinsa tavoin.

Yhtenä syynä unohduksen jatkumoon on Adambierin töpäkkä vahvuus sekä sen nykytrendeihin hieman epäistuvampi makukirjo. En toki ole satavarma, mikä se puritaanisin näkemys oluttyylin makutarjonnasta on, mutta kolmea asiaa sen ainakin pitäisi tarjoaman: runsasta vitaaminikuormaa, tuhtia mallaskattausta ja tummia sävyjä. Osa lähteistä lisää joukkoon myös happamuuden ja kun vanhasta oluttyylistä puhutaan, kuuluu monen mielestä myös savuisuus luontevasti palettiin mukaan. Savu ja happamuus näkyvät tosin vuorottelevan tulkinnoissa aika paljoltikin.

Tanskalaisten näkemys karsii happamuuden pois ja kymmenpinnainen mallaspommi tarjoileekin tumman kuivahedelmäisiä, suklaisia ja nahkaisia sävyjä varsin samettisessa muodossa. Savua sen sijaan löytyy, muttei bambergilaisen oppikirjan mitassa kuitenkaan. Kokonaisuuden autenttisuudesta en osaa arviota antaa, mutta makumaailma kieltämättä puhuttelee makumieltymyksiäni. Erinomaista.

Bad Seed Adambier

Tummanpuhuva, aika tuhdinoloinen olut. Tuoksu on pehmyt ja runsas. Tummaa luumuisuutta, nahkaa ja hentoa savuisuutta.

Maku on hieno. Siitä löytyy tummaa, kypsää kuivahedelmäisyyttä, kanervaa, suklaisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Hyvin pehmeä, hieman tumman hunajainen ja taustaltaan elegantin savuinen kokonaisuus sopii hienosti hämärtyvään syysiltaan.  Jälkimaussa on kevyttä paahdetta, suklaata, savua ja luumua, matkassa toki tahmeutta ja lämpöä. Yleistuntuma on melko pyöreä ja runsas. Tosi hyvä.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti