Kellarin tarina
Hyvän oluen asialla...
Olutkellari on jyväskyläläisen oluen ystävän ylläpitämä blogi, joka käsittelee omakohtaisia kokemuksia ja kohtaamisia matkalta maltaisen maailman saloihin. Blogin kirjoittaminen on tärkeä osa omaa oppimisprosessia taipaleella, jonka koen olevan vielä kovinkin alkuvaiheessa. Ammattilainen en ole, enkä sellaiseksi varmaan koskaan tulekaan, kyse on kuitenkin pohjimmiltaan harrastuksesta. Vakavaa tämä ei ole, mutta kunnolla sen pyrin tekemään. Tajunnanvirtaa ja oluisiin tutustumista ennen kaikkea nautinnon näkökulmasta… Tämän kirjoituksen tarkoituksena on hieman raottaa Olutkellarin ovea ja kertoa kuka Bier Baron on ja kuinka tähän on tultu…

Olen olueen insinöörimäisellä leikkisyydellä suhtautuva, utelias oluen opiskelija, jolla on tarve dokumentoida kokemukset maltaisten makujen ääreltä. Lasken olutharrastukseni alkaneeksi vuoden 2010 aikana, jolloin erilaisten oluiden kirjo sekä taustalta löytyvät tarinat alkoivat enenevissä määrin kiinnostamaan. Toki olutta tuli joutua jo huomattavasti aiemminkin, mutta sen suurempaa painoarvoa ei oluen laatutekijöille tai makuvivahteille tullut usein laskettua…

Ajat kuitenkin muuttuivat… Olutravintoloiden laaja tarjonta löysi lasiini ensin hieman salakavalasti ja uteliaisuus alkoi hiljalleen heräämään. Kesälomamatka rannikolle tarjosi extempore-tilaisuuden tutustua kotimaiseen pienpanimoon ja tämä kokemus aukaisi silmäni oikeastaan ensimmäistä kertaa kunnolla. Kyseessä oli välietappina toimineen Uudenkaupungin ylpeys, Vakka-Suomen Panimo, joka sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja ovet avoinna matkalaisille. Vastaanotto oli lämmin ja ummikoille tarjottu panimokierros tietyllä tapaa konkretisoi oluen syvemmän tarinan – se antoi kasvot tuolle kauniille mallasjuomalle, mitä pidän varsin tärkeänä osana omaa hurahtamistani. Samalla kierroksella alkoi hahmottua myös käsitys kotimaisten panimoiden kirjosta ja niiden oluissa piilevistä mahdollisuuksista… Alkon valikoimista tuohon aikaan löytynyt Prykmestar Savu esitteli minulle uuden (ja nykyisen) lempikomponenttini – savun. Lieneekin osuvaa, että joulun 2010 alla nautittu Urbock oli viimeinen naula arkkuun olutinnostuksen syttymiselle!

Vuoden 2011 kevät oli oman tien etsimisen aikaa ja luonteeseen kuuluva dokumentointitarve laajeni myös oluiden maailmaan. Excelin pyörittely lähti varovasti maistettujen oluiden listaamisesta, mutta laajeni pian numeerisiin arvosanoihin ja lopulta sanallisiin arvioihin. Kotimainen olutsivusto Olutopas löytyi siinä samalla ja arvioiden ohella myös oluiden taustatietojen selaaminen tuli mukaan kuvioon. Uuden sisäistäminen oli omiaan lisäämään mielenkiintoa ja halu tietää lisää maistettavien oluiden taustoista kasvoi kasvamistaan. Paahteiset maut nousivat nopeasti suosikeiksi savun rinnalle ja sitä myöten löysin myös kahvin nautinnot – minun osaltani porttiteoria lienee siis paikkansa pitävä, joskaan perinteiseen muottiin tarinani ei istukaan...

Kunnolla, muttei tosissaan - pohdiskelua Jaskan kanssa
(kuva: Jaskan Kaljat)
Hitain mutta varmoin askelin oluiden maailma alkoi avautumaan ja Olutkellari-blogi sai alkunsa tammikuussa 2013. Kuten alussa mainitsin, on se ollut tärkeä osa omaa oppimisprosessia ja se onkin kannustanut kurkistamaan yhä syvemmälle oluiden verhon taa. Blogia voisi pitää eräänlaisena oppimispäiväkirjana, mutta toki ajatuksena on ollut tarjota mielekästä informaatiota myös sen lukijoille. Aiheesta voisi varmasti sanailla syvällisemminkin, mutta puhukoot tekstit puolestaan.

Syksyllä 2015 sain ehdotuksen myös kirjan kirjoittamisesta, joka pienen mutustelun ja suunnittelun jälkeen lähti muovautumaan samaisen talven aikana. Karttakeskus Oy lopulta julkaisi Juomien Suomi -kirjan toukokuussa 2016, josta voi lukea lisäinfoa esimerkiksi täältä.

Matkaa on kirjoittamisen aloittamisen jälkeen kertynyt jo jonkin verran, mutta kirjasta huolimatta pihatietä pidemmällä ei tällä pitkällä matkalla vielä olla. Paljon hyviä makuja, uusia tuttavuuksia ja hienoja kokemuksia on jo ehtinyt muistoihin kertymään, mutta odotan niitä tulevalta vielä paljon lisää!

Yksi suuri rajapyykki rikkoitui tammikuussa 2019 noin viikkoa ennen blogin kuusivuotispäivää, kun Olutkellarin kävijämäärä ylitti maagisen miljoonan klikkauksen rajan.

Katso myös:


Muualla julkaistut jutut:


2020 oluttrendit -kommentointi (Olutoposti 04/19 s. 16-17)
The Golden Age of Jyväskylä -artikkeli (Scandinavian Brewer's Review 01/2020 s. 16-19)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti