Hyvän oluen asialla... |
Olutkellari on jyväskyläläisen oluen ystävän ylläpitämä
blogi, joka käsittelee omakohtaisia kokemuksia ja kohtaamisia matkalta
maltaisen maailman saloihin. Blogin kirjoittaminen on tärkeä osa omaa oppimisprosessia
taipaleella, jonka koen olevan vielä kovinkin alkuvaiheessa. Ammattilainen en
ole, enkä sellaiseksi varmaan koskaan tulekaan, kyse on kuitenkin pohjimmiltaan
harrastuksesta. Vakavaa tämä ei ole, mutta kunnolla sen pyrin tekemään.
Tajunnanvirtaa ja oluisiin tutustumista ennen kaikkea nautinnon näkökulmasta… Tämän
kirjoituksen tarkoituksena on hieman raottaa Olutkellarin ovea ja kertoa kuka Bier
Baron on ja kuinka tähän on tultu…
Olen olueen insinöörimäisellä leikkisyydellä suhtautuva,
utelias oluen opiskelija, jolla on tarve dokumentoida kokemukset maltaisten
makujen ääreltä. Lasken olutharrastukseni alkaneeksi vuoden 2010 aikana,
jolloin erilaisten oluiden kirjo sekä taustalta löytyvät tarinat alkoivat enenevissä
määrin kiinnostamaan. Toki olutta tuli joutua jo huomattavasti aiemminkin,
mutta sen suurempaa painoarvoa ei oluen laatutekijöille tai makuvivahteille
tullut usein laskettua…
Ajat kuitenkin muuttuivat… Olutravintoloiden laaja tarjonta
löysi lasiini ensin hieman salakavalasti ja uteliaisuus alkoi hiljalleen
heräämään. Kesälomamatka rannikolle tarjosi extempore-tilaisuuden tutustua kotimaiseen
pienpanimoon ja tämä kokemus aukaisi silmäni oikeastaan ensimmäistä kertaa
kunnolla. Kyseessä oli välietappina toimineen Uudenkaupungin ylpeys, Vakka-Suomen Panimo, joka sattui
olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja ovet avoinna matkalaisille. Vastaanotto
oli lämmin ja ummikoille tarjottu panimokierros tietyllä tapaa konkretisoi
oluen syvemmän tarinan – se antoi kasvot tuolle kauniille mallasjuomalle, mitä
pidän varsin tärkeänä osana omaa hurahtamistani. Samalla kierroksella alkoi
hahmottua myös käsitys kotimaisten panimoiden kirjosta ja niiden oluissa
piilevistä mahdollisuuksista… Alkon valikoimista tuohon aikaan löytynyt Prykmestar Savu esitteli minulle uuden
(ja nykyisen) lempikomponenttini – savun. Lieneekin osuvaa, että joulun 2010
alla nautittu Urbock oli viimeinen
naula arkkuun olutinnostuksen syttymiselle!
Vuoden 2011 kevät oli oman tien etsimisen aikaa ja
luonteeseen kuuluva dokumentointitarve laajeni myös oluiden maailmaan. Excelin
pyörittely lähti varovasti maistettujen oluiden listaamisesta, mutta laajeni
pian numeerisiin arvosanoihin ja lopulta sanallisiin arvioihin. Kotimainen
olutsivusto Olutopas löytyi siinä samalla ja arvioiden ohella myös oluiden
taustatietojen selaaminen tuli mukaan kuvioon. Uuden sisäistäminen oli omiaan
lisäämään mielenkiintoa ja halu tietää lisää maistettavien oluiden taustoista
kasvoi kasvamistaan. Paahteiset maut nousivat nopeasti suosikeiksi savun
rinnalle ja sitä myöten löysin myös kahvin nautinnot – minun osaltani porttiteoria
lienee siis paikkansa pitävä, joskaan perinteiseen muottiin tarinani ei
istukaan...
Kunnolla, muttei tosissaan - pohdiskelua Jaskan kanssa (kuva: Jaskan Kaljat) |
Hitain mutta varmoin askelin oluiden maailma alkoi
avautumaan ja Olutkellari-blogi sai alkunsa tammikuussa 2013. Kuten alussa
mainitsin, on se ollut tärkeä osa omaa oppimisprosessia ja se onkin kannustanut
kurkistamaan yhä syvemmälle oluiden verhon taa. Blogia voisi pitää eräänlaisena
oppimispäiväkirjana, mutta toki ajatuksena on ollut tarjota mielekästä informaatiota myös
sen lukijoille. Aiheesta voisi varmasti sanailla syvällisemminkin, mutta
puhukoot tekstit puolestaan.
Syksyllä 2015 sain ehdotuksen myös kirjan kirjoittamisesta, joka pienen mutustelun ja suunnittelun jälkeen lähti muovautumaan samaisen talven aikana. Karttakeskus Oy lopulta julkaisi Juomien Suomi -kirjan toukokuussa 2016, josta voi lukea lisäinfoa esimerkiksi täältä.
Syksyllä 2015 sain ehdotuksen myös kirjan kirjoittamisesta, joka pienen mutustelun ja suunnittelun jälkeen lähti muovautumaan samaisen talven aikana. Karttakeskus Oy lopulta julkaisi Juomien Suomi -kirjan toukokuussa 2016, josta voi lukea lisäinfoa esimerkiksi täältä.
Matkaa on kirjoittamisen aloittamisen jälkeen kertynyt jo
jonkin verran, mutta kirjasta huolimatta pihatietä pidemmällä ei tällä pitkällä matkalla vielä
olla. Paljon hyviä makuja, uusia tuttavuuksia ja hienoja kokemuksia on jo
ehtinyt muistoihin kertymään, mutta odotan niitä tulevalta vielä paljon lisää!
Yksi suuri rajapyykki rikkoitui tammikuussa 2019 noin viikkoa ennen blogin kuusivuotispäivää, kun Olutkellarin kävijämäärä ylitti maagisen miljoonan klikkauksen rajan.
Yksi suuri rajapyykki rikkoitui tammikuussa 2019 noin viikkoa ennen blogin kuusivuotispäivää, kun Olutkellarin kävijämäärä ylitti maagisen miljoonan klikkauksen rajan.
Katso myös:
Olutkellari muissa medioissa:
Muualla julkaistut jutut:
2020 oluttrendit -kommentointi (Olutoposti 04/19 s. 16-17)
The Golden Age of Jyväskylä -artikkeli (Scandinavian Brewer's Review 01/2020 s. 16-19)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti