keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Hiisiltä metsäsuomalainen saunaolut saunamaakunnan hengessä


Kipinävuorolaiset...
Olihan tuo jo syksyllä uutisissa: Keski-Suomi julistautui maailman saunamaakunnaksi 1.9.2015! Sittemmin pahimmat höyryt pääsivät vähän jo hiipumaan, mutta viimeistään kesään mennessä keskisuomalainen saunakulttuuri on taas kaikkien huulilla. Siitä huolen pitää paikallispanimo HIISI.

Viikko sitten kävi kutsu ihmettelemään Suomen herrasmiesmäisimmän panimon (taas kerran) eriskummallista toimintaa. Kun Mercedes-kuljetus ja makkaraakin luvattiin, niin eihän kutsusta voinut kieltäytyä. HIISIn takapihalla oli vastassa näky, mitä ei aivan ensimmäisenä edes kotimaiselta panimokäynniltä osaisi odottaa: julmetun iso puukiuas keskellä pihaa! Mutta toisaalta, olemmehan toki maailman virallisen saunamaakunnan pääkaupungissa.

Tempaus oli tosiaan osa Keski-Suomen kauppakamarin ja Stopover Keski-Suomi –hankkeen isännöimää saunamaakunta-teemaa, jolla Keski-Suomea tullaan viemään kansainvälisille markkinoille. Paikallissävytteisten lasien läpi katsottuna brändäys on suoranainen itsestäänselvyys, sillä mikäpä olisi sen keskisuomalaisempaa kuin männikkömetsät ja rantojen raidat lukuisine saunoineen. Onhan alue tunnettu ainutlaatuisen luontonsa lisäksi tänne keskittyneestä saunanrakennus-, kiuas- ja saunatarvikeosaamisestaan sekä lukuisista monipuolista saunakulttuuria esittelevistä palveluistaan (listaa lopussa, mikäli yleissivistykseen on jäänyt aukkoja).

Mutta mitäpä se HIISI sillä kiukaalla? No oluttahan se. Harvian jyhkeä, vähän reilummankin saunan kestävä puukiuas oli aamusella laitettu lämpiämään puhtaasti saunaoluelliset tarkoitusperät mielessä. Paikallispanimo on nimittäin aateloitu valmistamaan maailman virallinen saunaolut, jonka on määrä hemmotella saunakansaa ainakin läpi tulevan kesän.

Ämpäreittäin tulikuumia kiuaskiviä...
Tämäkin on puhdasta käsityötä... Sihisee muuten tähän tahtiin...
Rehdisti metsäsuomalaiksi saunaolueksi tituleerattu mallasjuoma valmistui saksalaisen steinbieren hengessä, pienellä pohjolan taikuudella ryyditettynä. Kiukaassa kuumennetut kivet lisättiin mäskin joukkoon kahdessa erässä antamaan oluelle oman, saunakiven pintaan karamellisoituneen leimansa. Keskisuomalaista tunnelmaa henkii myös maltaiden joukkoon lisätty konneveteläinen riihiruis, jonka makuvaikutus kutkuttelee jo kovasti kesään haikailevassa mielessäni. Saunaolut on valettu muilta osin HIISIn täysmallaslagerin eli Keiton pohjille ja se tulee samalla korvaamaan ”vanhan Keiton” markkinoilla.
Tämä on vanha menetelmä ajalta puu ja tulitikut. – Topi
Saunateema tuskin olisi mitään ilman makkaraa ja näinpä savuisten lihaherkkujen mestarina tunnettu Tiituspohjan Palvari valmistaa kesäksi oman saunamaakuntamakkaran. Itse palvari Teemu Lehtimäki olikin paikan päällä seuraamassa toimitusta kun toinen erä kiuaskiviä laskettiin mäskin joukkoon. Teemu toi mukanaan myös ”näytteitä” HIISIn hiili-Weberissä kypsyteltäväksi, joten panimon pitkä kiviolutperinne sai maistuvaa jatkoa: grilli lämpenee aina, kun kivikeittoa duunataan. HIISIn Tatulla tuntuu olevan vähän tavantallaajaa mustempi makkaramaku, mutta kyllähän laatuliha vähän hiiltyneenäkin hyvälle maistuu…. Eli kiitokset kokille!

Sekä olut että makkara tulevat markkinoille alkukesästä, jolloin myös HIISIn oma olutpuodinkin pitäisi olla jo totisinta totta!

Keito - Metsäsuomalainen saunaolut

Saunamaakunnan osaamista:
 • Karstulassa toimii maailman suurin telttasaunojen valmistaja Finn-Savotta.
 • Saunansydän on valmistanut saunatarvikkeita jo vuodesta 1996 Laukaassa.
 • Karstulalainen Honkarakenne valmistaa saunamökkejä jokaiseen makuun.
 • Sisusauna Jämsästä on erikoistunut savusaunojen valmistukseen
 • Maailman suurin kiuasvalmistaja Harvia sijaitsee Muuramessa.
 • Jyväskyläläinen Sunsauna on saunarakentamisen monitoimiyritys.
 • Karstulalainen Huliswood Oy on erikoistunut valmistamaan kelohonkaisia savusaunoja.
 • Maininnan ansaitsee myös jyväskyläläisvaikutteinen artesaani Metsäläinen, joka veistää saunat ja muut perinnerakennelmat käsityönä Vesannolla.
Erikoisosaaminen synnyttää ympärilleen luonnollisesti myös palveluita:
 • Laukaan Tupaswillasta löytyy maailman suurin savusauna.
 • Lutakossa voi saunoa kokolailla erikoisessa piippusaunassa.
 • Jyväsjärven saunalautoilla pääsee saunomaan vaikka keskellä kaupunkia.
 • Meillä on myös kaksi Authentic Finnish Sauna Experience –laatumerkin saanutta saunaa: Laukaan Varjolan tilan Koskenniskan savusauna ja Hankasalmen Lomakeskus Revontulen Loitsu-sauna ja savusauna.
 • Maailman suurin savusaunojen kokoelma eli Saunakylä nousee par’aikaa Jämsään. Sen vanhin sauna on 1700-luvulta.
 • Sauna from Finland –yhdistys sai alkunsa Keski-Suomesta.
 • Saunayoga -konseptin kehittäjä Tiina Vainio on niin ikään lähtöisin Keski-Suomesta.
 • Muuratsalosta löytyy Alvar Aallon kesähuvilalleen rakennuttama, kuorituista mäntyrungoista pystytetty, turvekattoinen savusauna.
Männikkömetsät ja rantojen raidat,
laaksojen liepeillä koivikkohaat,
ah, polut korpia kiertävät, kaidat,
kukkivat kummut ja mansikkamaat!

Keitele vehmas ja Päijänne jylhä,
kirkkaus Keuruun ja Kuuhankaveen,
vuorien huippujen kauneus ylhä,
ah, kotiseutua muistoineen.

Syntymäpaikka kun on sydän Suomen
siis sitä suottako kiittelisin?
Täällähän aukeni ens' elon huomen,
tänne ma toivon hautanikin.

Täällä on naapuri heimoni verta,
täällä on ystävä voittamaton,
tänne, ah, tänne on kaipaus kerta,
täällä on kaikki, mi kallista on!

2 kommenttia:

 1. Hiisin olutpuoti? Eikö nyt joku byrokraatti revi jo kukkahattuaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehitys kehittyy :) Tullee muuten mukava valikoima mm. lähileipomon ja palvaamonkin antimia kuulemma...

   Poista