sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Bryggeri Helsinki Sofia

Brittihenkinen IS isolla Iillä...

Bryggerin jyhkeä Sofia on brittiläisestä olutperinteestä innoituksensa ammentava imperial stout. Magnumilla, Challengerilla ja East Kent Goldingilla humaloitu yhdeksänprosenttinen jatkaa panimon tasalaatuista ja puhuttelevaa linjaa. Rehtiä tekemistä ilman ylimääräistä kikkailua tuntuu jo muodostuneen Bryggerin tavaramerkiksi ja kieltämättä tämä linja on osoittautunut erittäin toimivaksi. Spelttivehnää toki rungosta löytyy, mutta viime aikoina sen käyttö tuntuu nousseen jo melko tavanomaiseksi - ainakin jos termin merkitystä hieman venyttelee...

Syksyllä julkaistu Sofia on todellinen winter warmer. Alkoon se päätyi luonnollisesti kevätauringon paahtaessa jo kauneimmassa terässä, mutta onneksi ilta-aika on vielä mukavan vilpoisaa ja paahteisempia makuja suosivaa. Omasta mielestäni Sofia on yksi tämän maan kovimmista oluista. Makuasioista voi toki kiistellä, mutta tällä kohtaa se tuskin kannattaa..

Bryggeri Helsinki Sofia
Musta, ruskeavaahtoinen olut. Tällainen hivelee kyllä silmiä… Tuoksultaan olut on miellyttävä. Tummanpuhuvasta kirjosta nousee esiin melko voimakas, espressomainen paahteisuus sekä siihen kauniisti yhtyvä kuivahedelmäisyys ja ohut, kaakaomainen suklaisuus. Kevyttä pähkinää, vienoa mausteisuutta sekä yleistä paahteisuutta.

Suussa sulava kokonaisuus… Mokkainen, espressomaisen paahteinen, suklainen ja lopussa sopivasti puraiseva, hivenen mausteiseksi kuivuva yleiskuva on monisyinen, syväluonteinen ja puhutteleva. Loppua kohden esiin nousee myös suolainen salmiakkisuus, paahtunut ja tiivistynyt siirappisuus sekä humaloinnin yrttisempi terä. Vähän lakritsia, hitunen pähkinää, mutta paahteen, salmiakin ja suklaan tahdissa pääasiassa mennään. Ryhdikäs, suussa soljuva ja hieman huulia tahmaava tuntuma. Myös asiaan kuuluvaa lämpöä löytyy…

Tuomio: Ensiluokkainen, syvä ja vivahteikas olut. Intensiivinen ja runsasmakuinen imperial stout hitaaseen nautiskeluun.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti