lauantai 16. toukokuuta 2015

Anchor California Lager

Craft beerin amerikkalaisiin pioneereihin kuuluva Anchor on omissa kirjoissani varsin pätevän ja tasalaatuisen panimon maineessa. Panimo onkin kohtalaisen hyvin edustettuna rakkaan alkoholimonopolimme hyllyssä ja tässä kevään aikana sen valikoimiin saapui myös nyt maistelussa oleva California Lager.

Anchor Brewing Company on perustettu vuonna 1896, mutta California Lagerin saaga on saanut alkunsa jo paljon aiemmin. Se pohjautuu pienen Boca-panimon vuonna 1876 valmistamaan, Kalifornian alueen ensimmäisen lagerin reseptiikkaan. Olut on humaloitu alkuperäisen mallin mukaan 1800-luvulle tyypillisellä Cluster –lajikkeella ja sen valmistuksessa on hyödynnetty kräusening –tekniikkaa, jonka syvempää olemusta blogikollegani Harri Reittausblogin analyysissä meille valottaa:
Oluen valmistuksessa on käytetty kräusening -tekniikkaa , jossa pääkäymisen lopulla olueen lisätään jokin määrä (kokonaismäärästä yleensä 10-15%) tuoretta aktiivisesti käyvää vierrettä. Idea on se, että tuore hiiva "putsaa" oluen, eli syö kaikki ei-toivotut käymisen sivutuotteet, kuten esim. diasetyylin ja acetaldehydin pois. Tekniikkaa ei nykypäivänä ole tarvetta käyttää, koska hiivat ovat hyviä ja ennen kaikkea tasalaatuisia ja käymistä pystytään kontrolloimaan muilla tavoilla.
Oluen etiketistä täytyy vielä todeta, että sen henkimä mennyt maailma on omiaan vanhan olutlegendan tribuutille. Sen kuvitus on peräisin Durbin Van Vleckin puupiirroksesta vuodelta 1856. Samainen karhu tallustelee Charles Christian Nahlin maalauksissa, jotka myöhemmin toimivat Kalifornian osavaltion lipun inspiraationa. Siinä missä Van Vleckin karhu tallustelee kohti itää, näyttää osavaltion mesikämmenen nenä länteen.

Etiketti henkii nostalgiaa...
 Anchor California Lager
Hieman oranssia henkivä, viljaisankeltainen olut kohtalaisella, joskin melko nopeasti katovalla vaahdolla. Tuoksu on melko neutraali, lähinnä vaaleaa, hieman hedelmäistä maltaisuutta henkivää, kevyttä mutta tuoreen ruohoista humalointia ilmentävää tunnelmaa. Ehkä vähän pahvistakin vivahdetta, mutta hiljalleen tuo piirre häipyy. Pätevää tekemistä.

Maultaan voimaisampi, lopulta mukavan purevakin. Vaaleahkoa, hivenen makeaa maltaisuutta viljavalla otteella, seuranaan sekaruohoinen, tuore humalointi josta löytyy myös kevyen kukkaisia sekä sitruksisen vivahteikkaita piirteitä. Suoraviivainen, varsin runsasmakuinen ja tasapainoinen tapaus. Tuntumaltaan keskirunsas, makukirjoon hyvin vastaava ja jämäkkä viemättä lagermaista raikkautta pois näyttämöltä.

Tuomio: Rennon maltainen, mukavasti pureva laatulager takuuvarmalta panimolta.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti