keskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Pääsiäisen mökkitasting

Ennen pääsiäissaunaa päästiin tastingin makuun

Pääsiäisen ohjelmassa oli mm. kaverin polttarit pienellä erämökillä Päijänteen saaristossa. Juoksevan veden ja sähköjen puute ei harmaan keväisessä kelissä juuri haitannut, eikä olosuhteiden askeettisuus ollut esteenä makumatkailun harrastamisellekaan.

Oluttastinkeja ei ole hetkeen tullut järjestettyä, joten polttarien varjolla tätäkin lajia oli mukava päästä taas harjoittamaan. Valikoin läpikäytäväksi viisi erilaista olutta jossain määrin keväinen painotus tausta-ajatuksena. Säätila ei oikein mielikuvaani tukenut, muttei se suuremmin menoa himmentänyt. Yksi ”tummakin” mukaan mahtui, ikään kuin ajankohtaan (joidenkin mielestä) soveltuvan mämmiropposen korvikkeeksi. Maistelutuokion tarkempi sisältö oli seuraavanlainen:

Tastingin kattaus

Suomenlinnan Höpken Pils

5,0% / Pils

Suomenlinnan Panimo, Fiskars, Suomi

Oma käyttöolueni, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Magnumilla ja Spalter Selectillä humaloitu Höpken on kohtalaisen napakka (40 IBU), yrttinen ja pirskahteleva lager.

Suomenlinnan Piper Wit

4,7% / Witbier

Suomenlinnan Panimo, Fiskars, Suomi

Saisonia ei tähän hätään löytynytkään saataville, mutta Witbier paikkaa tuon puutteen varsin hyvin. Belgivehnässä mausteena korianteria sekä appelsiinin ja pomeranssin kuorta. Sitruksinen ja mausteinen kesävehnä, joka teki kevään myötä paluun markkinoille.

Monkish Lost In Your Eyes

7,0% / New England IPA

Monkish Brewing Co., Torrance, Kalifornia, USA

Session jenkkiyllätys eli sumukaljaa hypemehujen huippupäästä. Simcoella ja Enigmalla kuivahumaloitu (DDH) aamupalajuoma, josta löytyy tuttua tropiikin hedelmäisyyttä, mutta myös kevyttä vadelmaisuutta. Monikerroksellinen kokonaisuus. Valitsin "riskillä" mukaan, sillä tämä oli ensimmäistä kertaa omassakin lasissa. Joskus näitä riskejä on vain rohkeasti otettava…

Oude Geuze Boon Black Label Edition N°4

7,0% / Geueze Lambic

Brouwerij Boon, Halle, Belgia

Boonin geuezeista se kaikkein kuivin sekoitelma, jonka jokainen pullote on luonnollisesti omanlaisensa. Maistelussa mukana oli sarjan neljäs painos, muistaakseni pari vuotta tämä on kellarissani jo odotellut. Black Labeliin käytetään 1-, 2- ja 3-vuotiaita lambic-eriä. Todella kuiva ja tyylikäs ”brysselin shampanja”.

Tämä herätti myös selvästi eniten keskustelua raadin kanssa.

Bad Seed Brewing Adambier

10,5% / Adambier (German Strong Ale)

Bad Seed Brewing, Storvorde, Tanska

Maistelun päätöskaato on yleensä joku jyhkeämpi, makumittarin äärilaitaan sijoittuva valinta. Pääsiäisen kunniaksi valinta osui tummasävyiseen, vahvan mallasvetoiseen ja pehmeään erikoisuuteen, Bad Seedin valmistamaan Adambieriin. Dortmundilaisten historiallinen, viime vuosisadan lager-rynnistyksessä kadonnut Strong Ale -tyyli on edelleen hyvin harvinainen näky markkinoilla. Pientä savua, tummaa hedelmäisyyttä, paahdetta ja imeltynyttä mallasta soljuvassa paketissa.

---

Valmisteluja.

Maistelun toteutustavaksi valittiin osallistava metodi eli maistelijat arvostelivat läpikäydyt tuotteet asteikolla 1-5. Mittaria ei määritetty kovinkaan tarkasti, vaan homma pyrittiin pitämään mahdollisimman rentona. Maistelun lopuksi pisteytykset ja mahdolliset perustelut purettiin olut kerrallaan keskustellen. Itse en vetäjänä osallistunut pisteytykseen.

Piste-erot oluiden välillä olivat lopulta erittäin pieniä, vaikka makukirjo vaihtelikin laidasta laitaan. Alla oluiden lopullinen pistejakauma sekä muutamia jälkipuinneista ylöspoimittuja kommentteja.

1. Monkish Lost In Your Eyes

4,5 + 4,5 + 4,5 + 2 + 5 + 3 = 23,75/30

”Hedelmäinen tuoksu ja maku”

”Lajinsa parhammistoa”

”Näyttää mehulta, haisee mehulta, maistuu hyvältä”

”Nestemäinen Solero”

”Ei Humalajan veroinen”

 ---

2. Oude Geuze Boon Black Label Edition N°4

4,5 + 4 + 2,5 + 5 + 5 + 2,5 = 23,5/30

“Jukkiksen kiljumainen tuoksu (tämä oli kehu)”

”Lupaava ensimaku, omenainen puraisu”

”Tosi kuiva omenaviini”

”Hämmentävä ja outo”

”Oluena hyvä, mutta tuoppia ei voi juoda”

”Aamupalan jälkeen voisi aina juoda”

”Brunssijuoma”

 ---

3. Suomenlinnan Piper Wit

2,75 + 3,5 + 3 + 5 + 4 + 5 = 23,25/30

”Hunajainen, yrttinen, kevyt hiivaisuus”

”Lempivehnä, ehkä hieman kevyt”

”Tiputtaisi useamman”

 ---

4. Suomenlinnan Höpken Pils

Pisteet: 2,5 + 3 + 4 + 4 + 4 + 5 = 22,5/30

”Alkukesä”

”Vetinen, mutta vedettävä”

”Viisi”

 ---

5. Bad Seed Brewing Adambier

4,75 + 2,5 + 3 + 3 + 4 + 1 = 18,25/30

”Mahonkinen, mämminen tuoksu”

”Joulukinkun kylkeen 5/5, pelkiltään 5-”

”Hyvä kategoriassaan, silti liian tumma”

”Paras tumma olut, mitä olen maistanut (3/5)”

”Tummat ei oma juttu, ruokapöydässä kärkikastia”

”Vähän liikaa kaikkea”

”En tykkää tummista”

 ---

Ainoastaan Adambier jäi selkeästi muiden kyydistä. Olutta ei sinällään pahaksi tuomittu, vaan hekumaa laski pääsääntöisesti sen tummuus. Raadin omat mieltymykset painottuivat selkeästi vaaleisiin sävyihin.

Kokonaisuutena mukava tilaisuus ainakin näin vetäjän roolista nähtynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti