maanantai 18. toukokuuta 2015

Mallaskosken Black-sarja: Black IPA ja Black Pils

Ulkoinen ilme ainakin on kunnossa...
Eläväisen ja toiveikkaan optimistisen craft-kulttuurin vastapainoksi on lakeuksilla lähdetty ammentamaan uutta potkua synkistelyn kautta. Kevääksi lanseeratut Black IPA- ja Black Pils -uutuudet aloittavat kokonaan uuden olutsaagan, Black-sarjan. 
"Halusimme tehdä jotain, mitä ei ole Suomessa aiemmin tehty ja mikä kuvastaisi paremmin meidän sielunmaisemaamme. Pitkään pohdittuamme päädyimme Black-sarjaan, jossa kantavana ajatuksena on tehdä tummanpuhuvia tulkintoja kaikista oluttyyleistä, alkuperäiseen värimaailmaan katsomatta.” -Henrik Larkio.      
Panimo on ammentanut innoituksen olutuutuuksiinsa pohjanmaalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Kuten kulunut talvi, myös Black IPA sekä Black Pils ovat väriltään mustia ja luonteeltaan karuja (vaikka pohojammaalla ei valiteta, paitsi silloon ku ei aharista).
Uunituore pullotuslinjasto mahdollistaa aiempaa pienempien oluterien pakkaamisen, sillä kertatölkityksen minimäärä on Seinäjoen Sanomien jutun mukaan 100.000 kappaletta. Samaisessa uutisessa panimo paljastaa tähyilevänsä myös maamme rajojen ulkopuolelle, mistä henkii myös Black-sarjan avanneen kaksikon ulkoinen ilme. Etiketeistä löytyy tuotetiedot kahden kotimaisen lisäksi myös lontoon sekä balttian kielillä eikä ulkoasunkaan luulisi maailman markkinoilla jalkoihin jäävän. Komian näköisiä puteleita!

Larkion puheista voitaneen hyvillä mielin päätellä, että tummanpuhuvia oluita on tulossa jatkossa lisääkin ja tyylilajina voi käytännössä olla mikä tahansa. Villeinä veikkauksina heitettäköön Black Weizen ja Black Saison, joskin Black Red Ale sekä Black Witbier kuulostaisivat niminä häiritsevän hämmentäviltä* ja sitä kautta kutkuttavilta. Black Sahtiakin maistelisin mieluusti...

Black IPA ja Black Pils ovat ensimmäiset pullotuslinjalta markkinoille tulleet oluet ja niiden saatavuus rajoittuu tällä hetkellä ravintolamyyntiin. Omani sain näytteeksi panimoa omistussuhteen kautta edustavalta Capitol Investiltä eli foliohattua päähän arvioita lukiessa!

*=toki black IPAkin on oluttyylin nimenä hassu, mikäli IPA halutaan india pale aleksi sen kohdalla mieltää... Nykyisin IPA-liite viitannee monissa tapauksissa lähinnä tietynlaiseen humalointiin, joten ota näistä selvää...

Mallaskosken Black IPA
Tyyli: Black IPA
Alk.%: 6,5
Panimo: Mallaskosken Panimo, Seinäjoki, Suomi

Mustaa IPA...
IPA-oluttyylilajista tulee ensimmäisenä mieleen humalointi ja tuoksu. Mallaskosken Black IPA –oluen upeat aromit syntyvät Amarillo- ja Simcoe-humalien avioliitosta. Chinook-humala taas tuo oluen katkeroon mielenkiintoista syvyyttä. Black IPA:n viidestä mallaslajikkeesta koostuva mallaspohja sisältää myös kolmea mustaa mallaslajiketta. Mustat maltaat luovat osaltaan oluen makumaailmaan sopivaa paahteisuutta.
Black IPAn kerrotaan edustavan tyylilajin raikkaampaa päätä eli imperial stout-vivahteista, rungokasta menoa ei ole lähdetty havittelemaan. Tyylilajina itselleni hieman kaksijakoinen, joskin nappiin useassaan mieluisaa nautittavaa. Paahteista sävyä olisi tämän kohdalla toiveissa!


Mallaskosken Black IPA
Varsin tummanruskea, valoa vasten punertavasti kajastava olut luonnonvalkoisella, suht runsaalla vaahtokerroksella. Tuoksussa on suklaisen paahteista maltaisuutta, vienoa tummaa hedelmäisyyttä sekä kohtalaisen voimakasta, greippisen humaloinnin potkua. Havuja, hienoista yrttiä – paahdetta ja raikasta purevuutta rinta rinnan…

Maultaan toimiva, tasapainoinen ja tuntumaltaan hyvin makumaailmaa kannatteleva. Kahvisen paahteista, kuivan suklaista tunnelmaa, greippisen purevaa, hienoisen havuista humalointia sekä taustalla väijyvää yrttisen mausteista takapotkua ja salmiakkia. Tuntumaltaan keskirunsas, helposti juotava.

Tuomio: Mallaskosken Black IPA on kokonaisuutena sitä mitä luvattiin: juotavuudeltaan mutkaton, makumaailmaltaan runsas, paahteista maltaisuutta ja greippistä humalointia tarjoileva olut. Perusvarma black IPA, hyvin on onnistuttu.

Pisteet: 37/50

Mallaskosken Black Pils
Tyyli: Schwarzbier
Alk.%: 5,5
Panimo: Mallaskosken Panimo, Seinäjoki, Suomi

Mustaa pilssiä...
Black Pils kuulostaa oluena varsin hämmentävältä, joskin ”tämäntyylisiä” oluita on markkinoilla ollut aiemminkin. Nimestään huolimatta tutumman schwarzbier-tyylin allehan tämä kutakuinkin menee, mutta oluttyylit ja niiden rajat tuntuvat elävän melko aktiivisesti… Joka tapauksessa ihan mielenkiintoinen tuttavuus kyseessä.
Ajatuksena musta lager, pilshumaloinnilla ja ”extreme drinkability”. Humalointiin siis sakemannit riviin: Hallertau Magnum, Perle ja Hersbrucker.” -Jyri Ojaluoma


Mallaskosken Black Pils
Todella tummanruskea, runsasta, beigeä vaahtoa nostattava olut. Varsin komea ilmestys pimenevässä kevätillassa. Tuoksultaan varsin toimiva. Kahvista, paahtunutta maltaisuutta, hivenen kuivan rukiistakin tuntua – samoin ohutta suklaata. Yrttisen tuoretta, hienoisen ruohoista purevuutta, sopuisaa raikkautta. Yleiskuva on kuitenkin hyvällä tapaa maanläheinen, etäisesti jopa savuista tuiverrusta aistiva.

Maussa melko runsas paahteisuus viitoittaa tietä kahvisin teesein, mutta myös mukavaa suklaisuutta löytyy loppupuolelta. Turpeista tunnelmaa, ehkä jotain makeuttakin mutta kyllä tämä pääosin suht kuiva ja rouhea on. Myös humalointi on kohtalaisen hyvin esillä ja sen tuoma ruohoyrttinen, hienoisesti sitrusmaista kukkaisuutta henkivä tuoreus vie katkeran paahteisen jälkitunnelmoinnin varsin pitkälle. Etäistä savunkatkua olen suussa vielä aistivinani.

Tasapainoinen, mauiltaan varsin runsas ja rungoltaan miellyttävän aukoton. Lagermainen raikkaus on kuitenkin edelleen matkassa ja mielestäni kokonaisuus on oikein hyvin kasassa.

Tuomio: Mukavan rempseästi humaloitu, arvokkaan paahteinen  schwarzbier Mallaskoskelta. Ei voi moittia, tässä on palaset paikoillaan!

Pisteet: 37/50 

 ---

Ja näin... Vaikkei tarjolla ehkä mitään suurta ja mullistavaa ollutkaan, voidaan Black-sarjan avauskaksikkoa kehua hyvillä mielin. Runsas makumaailma, tasapainoinen kokonaisuus ja laadukkuus tekevät Black Pilsistä ja Black IPAsta suositeltavia makukokemuksia, joita tyylikkään ulkokuorenkin vuoksi kehtaa kyllä kauemmaksikin kanniskella.

4 kommenttia:

  1. viidestä mallaslajikkeesta koostuva mallaspohja sisältää myös kolmea mustaa mallaslajiketta. Montako mallasta tuossa siis on? Miksi ei maltaita kerrota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villi veikkaus että viittä mallasta joista pohjan luo kaksi vaaleaa "perusmallasta" ja kolme tummempaa tuovat olueen värin, paahteen ja muut tummat sävyt? Sitä en tiedä, miksei reseptiä tarkemmin panimolla avata. Ehkä maltaiden luettelemisen ei koeta tuovan lisäarvoa kun nykyään ihmisiä kiinnostaa lähinnä humalat :)

      Poista
  2. Runko rakentuu viidestä mallaslajikkeesta: Pale Ale, Crystal, Chocolate, Carafa Special ja Black

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kollegalle, olihan tuo jossain sittenkin auki kirjoitettu :)

      Poista