torstai 24. tammikuuta 2013

Inventaario

Vaikka arki-iltaisin ei oluita yleensä tule nautiskeltua, ei se silti tarkoita, etteikö niiden kanssa voisi olla tekemisissä ollenkaan. Usein tuleekin lueskeltua uutisia, olutjuttuja ja olutoppaan-forumilta huhuja tulevista uutuuksista ja mielenkiintoisista oluista. Haku on siis päällä jatkuvasti. Tämä kaikki puhtaasti mielenkiinnosta ja rakkaudesta lajiin. Tällä viikolla olenkin parina iltana tehnyt inventaariota kellarissa, jossa on tullut hetki jos toinenkin seistyä pullorivien edessä. Inventaario oli paikallaan, sillä matkan varrella sukan varteen on kertynyt muutamia oluita, joita olisi tarkoitus säästellä hieman pidemmän aikaa. Jotkut puhuvat kypsyttämisestä eli oluiden tarkoituksen mukaisesta ikäännyttämisestä joka tietyille (yleensä vahvemmille) oluttyypeille sopiikin. Itse en kuitenkaan tuossa kilvassa ole vakavissani mukana, jotkut oluet ovat vain odottamassa sopivaa hetkeä, osa ehkä vain unohtunut takariviin. Joukossa on kuitenkin paljon oluita, joiden päiväyksistä minulla ei ole hajuakaan ja toisaalta väliin on saattanut jäädä myös juomia, jotka eivät liiasta säilyttelystä oikein pidä.

Karkean listan alapäästä löytyy myös varsin pitkälle meneviä päiväyksiä.
Mutta insinöörillä on ratkaisu kaikkeen: käydään oluet läpi ja tehdään taulukko! Ja näinhän siinä kävi. Oikeastaan suurin liikkeelle potkiva tekijä on lähestyvä muutto. Muuttoon liittyy amatöörimäinen virhe, uudessa kodissa ei ole kylmäkellaria tai mitään muutakaan oluen säilytykseen sopivaa tilaa. Olenkin päättänyt hajauttaa kellarin sisällön kahtaalle. ”Tuoretuotteet” otan mukaan uuteen kotiin ja arvokkaasti vanhenevat, säästettävät löytävät väliaikaisen paikan muualta. Tämänkin vuoksi oli hyvä käydä läpi mitä oluita kannattaa lähteä välivarastoon raahaamaan. Ja tietääpähän jatkossa mistä päästä hyllyjä lähtee tyhjentämään. Olkoon tämä täytetekstinkin kriteerit täyttävä päivitys katsaus tulevaan: lähiaikoina arvioissa saattaa vilahdella kellarista poistuvia tuotteita, jotka joku saattaakin muistaa omasta lähimenneisyydestään. Niin ja kellariahan ei sitten enää fyysisesti ole olemassa, vain tämä siitä muistuttava blogi ja kauniit muistot. Ei anneta sen haitata olutseikkailuamme.

J-P


2 kommenttia:

  1. Chimayn Grande Reservestä löytyy pullotuskuukausi siitä korkin reunasta.

    VastaaPoista
  2. Aa, tämä on hyvä tieto, kiitoksia. Nopealla tarkastelulla löytyi tuo BBE-vuosi, joten siihen tyydyin. Pitääpä pyörähtää tarkastamassa. Löytyy 2009 ja 2011 pullot ja tarkoitus olisi testata vierekkäin tässä joku kerta.

    VastaaPoista