maanantai 28. tammikuuta 2013

Talven uutuuksia monopolissa

Talven tuiskujen keskellä on havaittavissa valonpilkahduksia. Rakkaan alkoholimonopolimme Alkon hyllyille nousee lähiaikoina muutamia uutuuksia. Suurin mielenkiintoni kohdistuu kotimaisten pienpanimo-oluiden esiin marssiin. Vuosi sitten Alko otti juhlavuotensa kunniaksi valikoimiinsa erikoiserän niin ikään kotimaisten pienpanimoiden tuotteita. Kaikkiaan kymmenen panimoa oli tuolloin edustettuna. Tällä kertaa valikoimiin tulee –jälleen pieni erikoiserä – tuotteita yhteensä yhdeksältä suomalaiselta ja kahdelta tanskalaiselta panimolta. Yhteensä siis yksitoista olutta, laadukasta käsityötä (hand-crafted beers). Oluita en luonnollisesti ole vielä maistanut, mutta ainahan sitä voi etukäteen mutuilla tulevasta. Ennakoitu hyllyttämispäivä olisi 4. helmikuuta. Alta löytyy koko kattaus kommenttien kera.

Laitilan Kukko Ale
Yksi listan harmittomimmista, eli mitä ilmeisimmin aavistuksen vahvempi versio maitokauppojen oranssista kukko tölkistä. Jonkinlaista kehitystyötä olisin Laitilaltakin toivonut ja hieman sitä kuuluisaa rohkeutta kokeilla jotain uutta. En usko, että oluessa mitään vikaa on, mutta jäänee hyllyyn mielenkiinnon puutteen vuoksi.

Pernajasta kajahtaa. Yksi ehdottomasti itseäni eniten kiehtovista uutuuksista. Huhujen mukaan kyseessä on mm. viime vuoden erikoiseristä tutun, herkullisen Huvila X-Porterin hieman tuunattu painos. Tätä versiota on kuulemma kypsytelty nelisen viikkoa tammilastujen kanssa ja humalalajikkeita on vaihdeltu alkuperäisestä X-Porterista. Jään odottelemaan innolla.

Nokia Tuplakeisari
Pirkanmaalainen bocki. Kuuleman perusteella kolmella humalalajikkeella maustettu makea, sitruksisen vivahteikas ja luonnollisesti maltaisa doppelbock. Herätti mielenkiintoni, hyvä dobbelbock kelpaa aina. Niin ja hyvillä doppelbockeillahan ei ole mitään tekemistä laivalta raahattujen tupla-pukkien yms. kanssa. Maista niin tiedät.

Beer Hunter’s Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition Viime kesän täyspotin, porilaisen pyöräilyolut Saison de Randonneurin katajalla maustettu versio.  Muuten suhteellisen maltillisten uutuushintojen joukosta tämä pomppasi negatiivisessa mielessä esille. Liekkö sitten Suomessa harvinaisempi pakkauskoko 0,75l antanut hinnoittelijalle syyn repiä voittoa olutharrastajien selkänahasta. Mene ja tiedä, mutta kyllä yksi pullo maistoon silti lähtee. Katajalla maustetut oluet ovat toimineet allekirjoittaneelle hyvin, miksei tämäkin kun otetaan huomioon, että oluen perusversiokin oli herkullinen. Saisko olla saisonia?

Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Savu
Etukäteisinfoa ei ole herunut, mutta savuoluet ovat lähellä sydäntä. Lisäksi Mikkeliin muuttavan Juomatehtaan Marsalkka-sarja on ollut mainio, enkä usko että tämän kohdalla rimoja oltaisiin lähdetty alittamaan. Testiin myös.

Stadin Panimo American Saison
Tuotteliaat stadilaiset ja kierroksen toinen saison. Stadin American-sarja on ollut menestys ja varsin laadukasta työtä etelässä on näiden suhteen tehty. Mielenkiintoista nähdä mitä oletettavasti runsaanpuoleinen jenkkityylin humalointi saa saisonissa aikaiseksi. Kumpi tekee onnistuneemman tuotoksen: StaPa vai Beer Hunter’s? Se on aivan varma, etteivät ne noilla mausteilla samalta tule maistumaan. Odotan kovasti.

Suomenlinnan Panimon Zander Winter Ale
Hieman hankalampien yhteyksien takaa linnoitusten saarelta olut, joka ei oikeastaan sano minulle mitään. Tyyliltään english strong ale ja vitamiineja 6.2%. Nämä brittityyppiset alet eivät niitä suurimpia herkkujani ole, mutta jos tuotetta tarpeeksi pitkään tarjolla on saatan yhden ostaakin. Suomenlinnan oluet ovat olleet ihan mukiin meneviä, vaikkei mitään suurta rakkautta ole vielä syntynytkään.

Teerenpeli Vehnäväinö
Sympaattisesti nimettyjen lahtelaisten sarjaan vehnäolutta. Miksipäs ei. Tarkempana tyylinä kerrotaan vehnäbock, joka onnistuessaan on todella herkullinen ja nautinnollinen oluttyyli. Teerenpelin oluet ovat kauttalinjan olleet tasapainoisia ja ihan hyvänmakuisiakin, joten en usko että tässäkään metsään mennään. Hyviä vehnäoluita ei voi koskaan olla maailmassa liikaa.

Tummien makujen ystävänä tämä on toinen kovasti odotettu uutuus. VASP on kunnostautunut mielestäni esimerkillisen hyvin juuri tummien tuotteidensa kanssa. Tästä esimerkkeinä Savu, Savukataja ja maitokauppavahvuinen Schwarz, jotka kaikki ovat olleet suuressa roolissa omankin urakehityksen kannalta. Odotan tästäkin suomalaisen käsityöoluen taidonnäytettä oluttyylissä, joka on rehellinen, konstailematon ja oikein käytettynä herkullinen tunnelmanluoja.

Olisihan se mukava, jos vastaavan tyyppisiä suomalaisen käsityön korkealaatuisia tuotoksia olisi saatavilla jatkuvasti. Hullultahan se kuulostaa…

Suomalaisten lisäksi myös tanskalaisilla on sanansa sanottavana:

Mikkeller on edustettuna meillä pohjolassa hieman tuntemattomman oluttyylin voimin. Black IPA ja Mikkeller, olutnörtille varmasti mielenkiintoinen ja suuria tuntemuksia herättävä yhdistelmä. Innovatiivinen ja laadukkaisiin raaka-aineisiin (oluista puhumattakaan) keskittyvä Kööpenhaminan lahja olutmaailmalle, joka harvoin (onko koskaan?) jättää kylmäksi. Laatua, laatua.


Brown alea panimolta, jonka nimeä on hauska toistella ruotsalaisen aksentin kanssa (kokeile!). Tämä uutuus ei varsinaisesti sijoitu sinne kärkipäähän kun hyllyjä lähden kiertämään, brown ale ei tyylinä niin paljoa kiinnosta. Varmasti laatutavaraa eikä valittamisen sijaa, ei vain iske. Luomun ystävät huomio!

 kuva: www.ohbeautifulbeer.com
No mitäpä muuta? Tuossa jo alkuvuonna on muutama uutuus Alkoihin tipahdellut ja Helsinkiläisiä tasapuolisesti palveleva Arkadian lippulaivan myymäläkin on diktaattorin ottein vastaanottanut muutamia uusia tuttavuuksia. Tärkeimpinä uutuuksista voitaisiin mainita allekirjoittaneen syntymäpäivien kunniaksi tänään valikoimiin saapunut Brooklyn Black Ops. Kiitokset hankinnalle tästä yllätyksestä. Hinta on synttärilahjaksi hitusen halpa, vaivaiset 26,90e/0,75l. Tynnyrikypsytetty imperial stout, joka kiinnostaa kyllä suuresti. Huhujen mukaan tätä on pantu pieni erikoiserä, josta 1/10 on saatu Suomen markkinoille. Tarua tai totta, erän suuruus ei varmasti ole kovin suuri, mutta hinta voi osaltaan auttaa säilymään hyllyssä jonkin aikaa. Itse toki haen omani pois heti kun mahdollista. Odotettavissa kahvia, suklaata ja vaniljaista tammisuutta hitaasti suussa sulavassa muodossa. Niin ja tätä oluttahan ei virallisesti ole olemassa, mikäli kaupallista tiedotetta on uskominen. Ja mehän uskomme!

Mainittakoon vielä Arkadian mäen paluumuuttajasta: Mikkeller Jackie Brown herättää varmasti myös elokuvanystävien mielenkiinnon. Brown ale, mutta sana Mikkeller siinä edessä herättelee kiinnostusta. Hae pois kun hyllyyn saapuu! (Ja tuokaa yksi myös Jyväskylään tullessanne…)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti