Ruotsi on karannut panimomäärässä omille sataluvuilleen. |
Globaali pienpanimobuumi elää ja voi hyvin.
Länsinaapuristamme Ruotsista on tullut yksi nopeimmin kasvava alusta modernien
pienpanimoiden rynnistykselle ja maan panimomäärä ylitti tuoreeltaan 300:n
toimijan rajapyykin.
Ruotsin panimorintaman kasvutahti on ollut viime vuosina
hyvin vaikuttavaa. Vielä kymmenen vuotta sitten maassa toimi
kolmisenkymmentä panimoyritystä, mikä vastasi määränä kutakuinkin Suomen
vastaavaa. Ruotsalaispanimoiden perustamistahti oli vuosien 1995-1996
pienimuotoisen rykäisyn (yhteensä 10 uutta panimoa) jälkeen pysytellyt
muutamassa per vuosi, kunnes vuonna 2011 määrä lähti hurjaan kasvuun: 2011
uusia panimoita perustettiin yhteensä 14kpl, seuraavana 23, sitten 35 ja vuonna
2014 jo 47 kappaletta.
Sadan panimon raja rikottiin vuoden 2013 lopussa, eikä
seuraavan sataluvun murskausta tarvinnut odotella reilua vuotta pidemmälle. Kahden
edellisvuoden aikana panimoita perustettiin hurjat 132 kappaletta (2015: 64,
2016: 68), mutta tänä vuonna tahti vaikuttaa hieman hiipuneen. Toki reilut
parikymmentä uutta panimoa kesäkuuhun päättyvää katsausta tutkittaessa on varsin
kunnioitettava määrä. Ruotsin panimomäärän voidaan rehdisti sanoa kymmenkertaistuneen vuosikymmenessä...
(kuvalähde: Sverigesbryggerier.se / Från 30 till 300 – den svenska bryggeriboomen i siffror) |
Uusien tulijoiden lisäksi myös ”vanhat” panimot ovat
kasvattaneet toimintaansa. Kapasiteettiä on hankittu lisää laajalla rintamalla,
mutta edelleen monet trendipanimot myyvät eioota tuotannon ylittävän kysynnän edessä. Vahvan
kotimaan nosteen lisäksi ruotsalaispanimot nauttivat myös kansainvälistä huomiota. Dugges, Beerbliotek, Stigbergets,
Sahtipaja, Brewski, Sthlm Brewing, Oppigårds… Tuttuja nimiä verkkopuotienkin
valikoimista ja paikoin myös suomalaisten olutravintoloiden tarjonnasta,
Omnipollon hypen aiheuttamia olutfestaritungoksia väheksymättä.
Ruotsin panimokartta on luonnollisesti eteläpainotteinen,
vaikka suht tasaista levinneisyyttä riittää aina Vaasan korkeudelle Sundsvallin
ympäristöön saakka. Pohjoisempana edustus kapenee pääosin rannikkoseudulle
Uumajan toimiessa yhtenä pienimuotoisena keskittymänä. Oluelliset pääkaupungit
löytyvät luonnollisesti Tukholman ja Göteborgin suuralueilta, Malmö-Helsingborg
seutukunnan tarjotessa niin ikään hyvää panimovalikoimaa. Sisämaasta löytyy
runsaasti pieniä paikallispanimoita sekä hieman keskittyneempiäkin panimoalueita,
kuten Örebro. Erityismaininta Gotlannin kymmenpäiselle panimoedustukselle.
Suomi tulee perässä
Suomi oli Ruotsin kanssa panimomäärissä samalla viivalla vuosikymmen
sitten. EU-jäsenyyden alkuaikoina panimoiden perustamistahti oli itseasiassa
Ruotsia ripeämpää ja maassa toimikin useampi kymmen paikallis- ja
ravintolapanimo vielä 2000-lukua lähestyttäessä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen
määrä lähti Ruotsin tavoin hienoiseen laskuun, määrän vakiinnuttua useaksi vuodeksi kolmenkymmenen toimijan kieppeille.
Uusi panimoaalto rantautui meille vuoden ruotsalaisia
myöhemmin (2012) ja trendi seuraili alusta lähtien hyvin pitkälti naapurimaan
käyriä, huomattavasti pienimuotoisempana tosin. Uuden aallon alkuvuodet mentiin
alle kymmenen panimon vuositahtia, mutta vuonna 2015 ensioluensa sai
markkinoille jo panimo per kuukausi. Vuoden 2016 alku osoittautui hyvinkin
vilkkaaksi ja vaikka loppukesästä tahti hetkeksi hiipuikin, nousi kauppojen hyllyihin
yhteensä 18 uuden panimon oluita. Vuosi 2017 on näyttäytynyt Ruotsin tavoin
edellisvuotta hieman hiljaisempana, vaikka juuri oluensa lanseerannut Kvarken seitsemäs
markkinoille tullut panimouutuus jo onkin.
Lisää pitäisi lähiviikkoina olla jo tuloillaan, sillä huhujen ja sometoiminnan perusteella olutta on valmistettu jo ainakin Keppo Bryggerin, Nilkko Brewingin, Taiwalkosken Panimon sekä Espoon Oma Panimo toimipaikoilla. Myös vielä hakemus- ja asennusvaiheessa olevia toimijoita löytyy useampikin ja lista saanee jatkoa mm. Panimo Kiiskin muodossa jossain vaiheessa. Näiden hankkeiden myötä panimoyritysten kokonaismäärä ylittäisi jo 90 toimijan rajan.
Lisää pitäisi lähiviikkoina olla jo tuloillaan, sillä huhujen ja sometoiminnan perusteella olutta on valmistettu jo ainakin Keppo Bryggerin, Nilkko Brewingin, Taiwalkosken Panimon sekä Espoon Oma Panimo toimipaikoilla. Myös vielä hakemus- ja asennusvaiheessa olevia toimijoita löytyy useampikin ja lista saanee jatkoa mm. Panimo Kiiskin muodossa jossain vaiheessa. Näiden hankkeiden myötä panimoyritysten kokonaismäärä ylittäisi jo 90 toimijan rajan.
On sinällään mielenkiintoista seurata kahden lainsäädännöllisesti
kireän maan reagoimista trendien virtaan. Vuosikymmen sitten molemmat maat
olivat panimomäärän suhteen lähes keskenään verrannollisia, mutta Ruotsin
vuoden etumatka on siivittänyt sen aivan omille sataluvuilleen kansainvälisestä
huomiosta puhumattakaan. Historia näkyykin toistavan itseään, sillä siinä missä
Suomessa vaikutti satakunta panimoa aikana ennen kieltolakia, oli Ruotsin
vastaava määrä viisinkertainen vielä 1800-luvun lopussa.
Lisää aiheesta:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti