lauantai 5. huhtikuuta 2014

Kansallisjuomamme Sahti - Mistä sitä saa?Perinteinen kansallisjuomamme...
Perinteikästä sahtia voidaan hyvillä mielin kutsua kansallisjuomaksemme. Se on monikäyttöinen, niin arkeen kuin juhlaan sopiva nautiskelujuoma joka ei kavahda kesäistä rantasaunan rauhaa saati talvista takkatulen lämpöä. Sen saatavuus on statukseen, pitkiin perinteisiin ja nousevaan arvostukseen nähden varsin vähäistä ja yllättävän usein törmätään kysymykseen ”mistä sitä sahtia sitten saa hankittua?”.

Vaihtoehtoja on kolme: Alko, ostaminen suoraan valmistuspaikalta tai itse tekeminen. Satunnaisesti sahtia saa myös hyvin varustelluista olutravintoloista, mutta tässä jutussa keskitytään nyt siihen, kuinka sahtia saa hankittua kesämökin rauhaan tai kotioloissa nautiskeltavaksi.

Vaihtoehto nro. 1: AlkoAlkon valikoimista löytyy kolmea eri sahtilaatua, joista Lammin Sahtia on saatavilla Lammin Alkosta. Finlandia Sahdin tuotteita on sen sijaan mahdollista löytää hieman laajemmaltakin alueelta ja parhaiten saatavuuden saa selvitettyä kysymällä sitä omasta lähi-Alkosta tai tarkastamalla hyllysaatavuutta Alkon verkkosivuilta. Huomaathan, ettei sahteja ole tilattavissa Alkon verkkokaupan kautta.

Kyltti, jota kannattaa metsästää...

Vaihtoehto nro. 2: Lähde tien päälle!Maakuntamatkailu on ajanvietettä parhaimmillaan ja siinä sivussa voi kätevästi hoitaa myös sahtiostoksensa. Sahtia valmistavilla yrityksillä on muiden pienpanimoiden ohella oikeus myydä tuotteitaan suoraan valmistuspaikaltaan.

Suomessa on tällä hetkellä VIISI sahdin valmistajaa, joiden tuotteita saa ostettua mukaan suoraan valmistuspaikalta: Lammin Sahti, Viiniheila, Finlandia Sahti,  Olu Bryki Raum sekä Varastopanimo Joutsassa. Näiden lisäksi Hollolan Hirven ja Sahti Krouvin sahteja voi maistella niiden valmistuspaikalla. Hollolan Hirvi myy satunnaisesti sahtieriä myös mukaan.
Sahtimatkailussa on hyvä huomioida kylmäketjun säilyminen eli etenkin kesäaikaan liikuttaessa kylmälaukku on ehdoton. Lämpenemään päässeen sahdin saa kuulemma tokenemaan siirtämällä sen takaisin kylmään vähintään vuorokauden ajaksi, mutta varmin tapa varmistaa juoman nautittavuus on olla huolellinen alusta lähtien.

Sahtiin vihkiytyneiden valmistajien lisäksi myös jotkut pienpanimot valmistavat  sahtia satunnaisesti. Osa näistä myy sitä uuden alkoholilain mahdollistamina myös suoraan toimipaikaltaan, mutta saatavuus on hyvin vaihtelevaa ja usein lähes olematonta. Viime aikoina sahdin saralla kunnostautuneita toimijoita ovat mm. UG Brewery, Moose on the Loose Brewing Co., Panimo Kiiski sekä Fiskarsin Panimo. Näistä etenkin porilainen Moose on the Loose valmistaa sahtia enemmän tai vähemmän säännöllisesti!


Sahtikartan symboleiden selitykset: Tähti = Sahdin suoramyynti / Neliö = Sahtia saa vain paikan päällä

Sahdin lisäksi voit löytää paljon muutakin...
Lammin Sahdilla on uusi hanapakkaus.
Sahtia vaikka järven jäällä...

PIHAMAAN SAHTI


  Pihamaan Viinitila, Viini-Heila ja Pihamaan Panimo muodostavat suomalaisittain harvinaislaatuisen ja valikoimaltaan laajan kokonaisuuden, joka tarjoilee makuja tilaviineistä siidereihin, sahdista mallasjuomiin ja pontikkaan. Idyllisessä Kalkkisten kylämiljöössä sijaitseva Viini- ja Puutarhatila Pihamaa on suositeltava kesämatkailukohde Asikkalan maaseudulla. Vuodesta 2000 lähtien tilaviinejä ja siidereitä valmistanut Pihamaa on yksi Suomen arvostetuimpia viinitiloja. Sen pienessä myymälässä on tarjolla omien viinien lisäksi marjoja sekä vaihtuvia lähituottajien tuotteita aina leivästä myllytuotteisiin ja makkaroihin.

  Hämäläisiin perinteisiin kuuluvasti myös sahdilla on sijansa laajassa tuotevalikoimassa. Se kuuluukin Pihamaa-trilogian toisen osan, vuodesta 2008 matkalaisia palvelleen Heila Lähiruokatorin suojissa toimivan Viini-Heilan antimiin. Itähämäläinen sahti valmistetaan ja myydään Heilassa toimivan viinitilan toimesta, joten Kalkkisiin ei sahtiostoksille kannata suunnata. Sahtia tosin anniskellaan myös Kalkkisten viinitilan kahviossa tilaviinien, -likööreiden ja muiden tuotteiden ohella. Sahtia pääsee maistamaan myös Heilan ravintolan puolella.

  Lähiruokatorin valikoimiin kuuluu suuri määrä lähituottajien tarjontaa. Erityisesti laaja lihatiski kerää kiitosta, mutta olutintoilijan kannattaa kurkata myös vuoden 2017 puolella toimintasa aloittaneen olutpuodin puolelle! Heilan ravintolapuolen ruokalista on hyväksi havaittu ja laadukas, mutta kahvilan puolelta löytyy hyviä vaihtoehtoja myös pienempään nälkään. Sijainti moottoritein välittömässä läheisyydessä, Heinolan ABC:n pihapiirissä on lyömätön pidempääkin matkaa taittaville! Sahtia myydään 0,5l ja 0,75l lasipulloissa sekä 3l kanistereissa.

  LAMMIN SAHTI

  Lammin Sahti on maamme vanhin toiminnassa oleva pienpanimo. Sen juuret ovat nimensä mukaisesti Hämeessä, josta sen kehuttua sahtiakin kannattaa lähteä etsimään. Lammin Sahtia saa tilattua Lammin Alkoon kymmenen litran erissä, mutta pienempiä määriä metsästävän kannattaa suunnata kymmenen kilometriä Tampereen suuntaan.

  Kauppakeskus Tuulosen sisällä toimiva Sipen Saluuna nimittäin myy pizzan ohella Lammin Sahtia sekä muutamia pienpanimo-oluita. Tuulonen sijaitsee valtateiden 10 ja 12 risteyskohdassa ja sahdin myyntipisteen löytyy helpoiten rakennuksen Tampereen puolimaista sisäänkäyntiä käyttämällä. Sahtia myydään 0,5l ja 0,75l lasipulloissa sekä 2,8l hanapakkauksissa.


  FINLANDIA SAHTI & FINLANDIA SAHTI STRONG

  Finlandia Sahtia saa tosiaan tilattua myös Alkoon, mutta sitä saa hankittua myös Finlandia Sahdin toimipaikalta Sastamalasta. Sahdin lisäksi mukaan saa ostettua myös vierrettä ja myymälän yhteydessä oleva baari tarjoilee sahdin lisäksi satunnaisesti myös panimon omaa olutta. Sijainti Tampere-Pori-valtatien puolivälissä on oivallinen Yyterin sannoille suuntaaville matkaajille! Sahtia myydään Alkon tapaan 0,75l muovipulloissa sekä 3l hanapakkauksissa (näiden saatavuus voi vaihdella).

  OLU BRYKI RAUM

  Isojoelle toimintansa siirtäneen, muinaisoluisiin ja -menetelmiin perehtyneen Olu Bryki Raumin (myös Lapin Voima ja Suupohjan Panimo) toimipisteellä toimii myös sahti-, olut- ja elintarvikemyymälä. Aiemmin lähinnä kesän oluttapahtumissa saatavilla olleet sahtituotteet on nyt siis "koko kansan" saatavilla. Myymälästä voi ostaa myös limonaditehdas Honkajoen Panimon oluita ja muita tuotteita.

  VARASTOPANIMO

  Kesällä 2020 ovensa avannut Varastopanimo on Suomen tuorein sahdinvalmistaja. Joutsalaispanimo jatkaa pitäjän pitkien sahdinvalmistusperinteiden vaalimista. Tuotantoon kuuluu seitsenprosenttisen sahdin ohella myös pienemmässä suhteessa olutta. Lisätietoa ja maistokokemuksia löytyy seuraavista jutuista:
   

  Sahdeistamme kenties kuuluisin...
  Muinaisoluiden tarinat elävät mm. Olubrykin sahdeissa ja esiintymisessä.

  HOLLOLAN HIRVI KIVISAHTI

  Hollolan Hirvi valmistaa sahdin lisäksi myös maistuvia oluita, mutta ulosmyyntiä ei maaseuturavintolan toimesta harrasteta. Tilalta löytyy kuitenkin rajoitetusti auki oleva anniskeluterassi ja sekä tilausravintola juhlapalveluineen ja olutkouluineen. Sahtia ja muita tuotteita löytänee tilan anniskelualueen lisäksi Lahden olutravintoloista ja kesän oluttapahtumista. Etenkin hyvin perinteisellä menetelmällä valmistettava Kivisahti on haluttua juotavaa.
  "Kivisahdin erikoisuus on, että mäskäyksen loppuvaiheessa mäskiä kuumennetaan laittamalla mäskäysastiaan hehkuvia kiviä. Tämä on vanhin tapa kuumentaa mäskiä, ajalta ennen rauta-astioita. Kuumat kivet antavat sahdille oman ainutlaatuisen makeahkon savuaromin ja lisäävät ruismaltaasta peräisin olevaa tummahkoa väriä."

  HARTOLAN SAHTI

  Hartolan Sahti kuuluu saatavuutensa puolesta sahtimaailman harvinaisuuksiin, sillä sitä tarjoillaan vain vuodesta 1956 saakka ihmisiä tanssittaneen Krouvin Lavan hanikoista. Melko syrjässä, rauhallisella seudulla sijaitseva Krouvipanimo on osa tanssilavan ja camping-alueen muodostamaa kesäkeidasta. Mukaansa sahtia ei sieltä siis saa, mutta vierrettä sen sijaan on tarjolla.


  Hartolassa on yhdistetty tanssilavakulttuuri ja sahtiperinteet krouvimaiseksi kokonaisuudeksi.
  Hollolassa valmistetaan perinteikkäitä, aitoja olutelämyksiä maalaishengessä

  Vaihtoehto nro. 3: Tee se itse!  Kolmas vaihtoehto on luonnollisesti sahdin valmistaminen itse. Mikäli työ tuntuu ylitsepääsemättömältä urakalta, kannattanee lyöttäytyä aiempaa kokemusta kartuttaneen sahtimestarin seuraan ja imeä oppia tuon jalon juoman valmistuksesta. Smetana-blogistilta löytyykin oikein inspiroiva reportaasi perinteisestä sahdin valmistuksesta, jonka tunnelma on käsin kosketeltavissa!

  Mutta onnistuu se valmistus (kuulemma) kotikonsteinkin, tästä hyvänä esimerkkinä arvostettu blogikollegani Raumalta – Reittausblogin Harri, on tehnyt sahtia mm. tavallisella mehu-Maijalla. Samaa tapaa on testannut myös legendaarinen TV-kokki Kokki-Kolmonen. Yllä olevistakin toimijoista osa myy asiakkailleen myös vierrettä, mutta myös muita vierteen myyjiä maastamme löytyy - listan voi tarkastaa esimerkiksi Sahtiverkon sivuilta...

  Muutamia linkkejä sahdin valmistukseen: 
  Ja sitten vain nautitaan...

  2 kommenttia:

  1. Alkon sahtitilannetta voi myös seurata seuraavan linkin kautta vaihtamalla haluttu tuotenro ja kaupunki:
   http://www.alko.fi/api/product/Availability?productId=923387&cityId=Tampere&language=fi

   Esimerkki-linkkinä Finlandia Sahti ja Tampere.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Näin on ja vaihtamalla cityId:ksi "all" saa kerralla näkyviin koko Suomen tarjonnan kunkin tuotteen kohdalla. Hyvä huomio, lisäsin juttuun :)

    Poista