keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Varastopanimo Nenätippu

Varastopanimo Nenätippu

Joutsan Varastopanimon kenties kiehtovin tuote ei suinkaan ole sahti, vaan sitäkin harvemmin vastaan tuleva Nenätippu. Sahdin valmistuksen jälkituotteena syntyvä olut yhdistelee tunnelmassaan perinnejuoman ja baijerilaisen vehnäoluen sävyjä. Olutta on tarjoiltu sahdin sijaan muun muassa peltotöiden virkistäjänä, jottei heinätöihin tullut talkooväki veltostu turhaksi asti.

Jälkikaljanakin tunnettu Nenätippu tehdään sahtivierteen siivilöinnin jälkeen maltaista irti saatavasta, jo huomattavasti laimeammasta vierteestä. Maltaita huuhdotaan kuumalla vedellä, jolloin sahtiin jo liian kevyiksi jääneet mehut saadaan puristettua talteen ja käytettyä noin viisiprosenttiseksi talkoo-olueksi. Koska olut taiotaan sahdin teon jälkilämmöistä, kuuluu kataja sen raaka-aineisiin ja makumaailmaan.

Mielenkiintoinen ja maistuva tapaus. Makumaailmaa vaivaa ehkä ajoittainen mietous ja kepeys, mutta toisaalta oluessa on jotain, mikä vetää alati puoleensa. Kiehtova tuote.

Sahdin ja vehnäoluen lempeä kädenpuristus. Käypä talkoojuoma!

Varastopanimo Nenätippu

Kauniin vaaleankeltainen, samea ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on sekoitus vaaleaa sahtia ja ehkä vähän korostetummin vehnäolutta. Banaania ilman makeutta, mausteisuutta, neilikkaisuutta ja katajaa. Oikein hyvä.

Maku nojaa tuoksuun. Vähän enemmän vaaleita hedelmäestereitä kuin tuoksussa, kevyttä banaanisuutta, runsaampaa mausteisuutta, neilikkaista otetta, joka yhtyy katajaisuuteen. Vaalea, loppuunsa varsin kuiva, mausteinen ja maistuva. Ehkä ajoittain ohkaisen tuntuinen eli perustyylin saksavehnän runsauteen ei luonnollisesti ylletä. Mutta tykkäsin.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti