lauantai 30. heinäkuuta 2022

Tornion Lapland Original Lager

Tornion Lapland Original Lager

Panimomestari Leo Andelinin jo yli 50 vuotta sitten suunnitteleman torniolaisoluen uusi tuleminen on mielestäni käynyt lasissani jo aiemminkin, mutten siitä blogimerkintää kuitenkaan löytänyt. Tätä Tornion Panimon nyt tributoimaa Original Lapland Lageria on myyty aiemmin myös Original 1964 Lager -nimellä.

Resepti on joka tapauksessa Andelinin käsialaa ja se noudattelee takavuosien klassikon reseptiikkaa aina hiivaa myöten, sillä alkuperäisen oluthiivan lähtöjuurikin on saatu Torniossa tätä varten jäljitettyä.

Pitkän tarinan omaava lager on luonnollisesti hyvin suomalaiseen suuhun sopiva, hyvänmakuinen mutta harrastelijan hypisteltäväksi ymmärrettävästi yllätyksetön olut. 

Peruslageriksi tätä on vähän ehkä väärin määrittää, sillä makua ja purentaakin on salkkutavaraa enemmän ja makukin on kauttaaltaan miellyttävä. Peruslageriksi oluen voisi kuitenkin siinä mielessä tyypittää, että tähän on varmasti aika laajankin yleisön miellyttävää tarttua ilman ”kaiken maailman höpöhöpökaljojen” aiheuttaman mielipahan tunteen kokemista. Hyvää olutta ja selkeitä makuja siis. Olut on myös gluteeniton, kuten moni muukin torniolainen tänäpäivänä.

Lapissa käsityönä valmistettu pastöroimaton täysmallaslager. Lapland Original Lagerin vaiherikas tarina on vailla vertaansa. 60-luvulla Tornion panimomestarit saivat tehtäväkseen suunnitella oluen, josta kasvoi Suomen kaikkien aikojen tunnetuin. Nousukauden aikana legendaarisen oluen resepti ja valmistusprosessi muuttuivat. Suosikkioluesta katosi tuttu maku. Kansainvälisen omistajan myötä tuotanto siirtyi etelään ja aiheutti lopulta panimon sulkemisen.

Takaiskusta selvittyään pohjoisen asukkaat polkaisivat hommat uudelleen käyntiin vuonna 2016. Joukkoon liittyi myös panimomestarilegenda Leo Andelin – takataskussaan suosikkioluen alkuperäinen resepti. Näin henkiin heräsi paitsi historiallinen panimo, myös kuuluisa kultamitaliolut, joka sai uuden nimen Lapland Original Lager. Toisinaan pienten pitää tehdä suuria tekoja, jotta perinteet säilyvät ja Suomi saa nauttia hyvää olutta.

Tornion Lapland Original Lager

Kirkas, kauniin kullankeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on vaalean maltainen, hieman ruohoinen. Aavistuksen metallinenkin, mutta pääosin raikas ja kutsuva.

Maku on aika hyvä. Perusvarmaa lageria, josta löytyy mukavasti makua. Maltaisuus on vaaleaa, ei juurikaan makeutta antavaa ja alkuun hieman kovaluontoista. Aika tuo mukaan pientä pehmeyttä, mutta kohtalaisen terävät hiilihapot keventävät sen vaikutusta aika tehokkaasti. Lopussa sopivasti ruohoista purentaa, jälkimaku on varsin raikas. Helposti juotava ja hyvänmakuinen "peruslager".

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti