maanantai 11. heinäkuuta 2022

Lammin Sahti Kesävehnä

Lammin Sahti Kesävehnä

Näin sosiaalisen median virrassa alkukesän aikaan useampiakin kuvia kellertäväntäyteisestä Kesävehnä-tölkistä. En jotenkin noteerannut asiaa sen tarkemmin, mutta jotenkin tuo kuvajainen jäi takaraivoon pyörimään. Eräänä keskikesän alusiltana tölkki kummitteli taas näyttöpäätteelläni, jolloin aiheesta oli pakko ottaa selko. Kenen tuote mieltäni oikein kalvaa? Oho, Lammin Sahti.

Sahtipitäjässä on tosiaan aloitettu taas oluen valmistus ja tällä kertaa kantavana astiamuotona on pullon sijaan tölkki. Tyylilajiksi on valittu osuvasti vehnäolut, josta löytyy paljon maullisia yhtymäkohtia sahdinkin kanssa. Oluen tekoon ei ole ryhdytty Lieson kylällä sattumalta, vaan se on osa Jouni ja Antti Kääriäisen mestaroiman panimon kehityssuunnitelmaa. Olutpostista lyötyykin tuore Kääriäisten haastattelu, jossa yrityksen sukupolvenvaihdosta, toimintaa ja historiaakin käsitellään itse tekijöiden kertomana.

Oluena Kesävehnä on nimensäkin mukaisesti hieman kepeämmän tyylinen, silti mauiltaan riittävän runsas Hefeweizen. Helppoa ja mutkatonta nautittavaa vehnähampaan kolotuksen taittamiseksi siis.

Lammin Sahdin valmistama ”Kesävehnä”-vehnäolut on aito saksalaistyylinen vehnäolut, joka on valmistettu käyttäen kotimaista ohra- ja vehnämallasta. Maltaiden osuuksissa on noudatettu tiukkaa saksalaista tulkintaa, jossa vehnäolueksi saa kutsua olutta, jonka vehnämaltaan osuus kokonaisuudesta on vähintään 50%.


Lammin Sahti Kesävehnä

Vaaleankeltainen, samea olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on miedohko, pehmeä ja varsin hyvä. Hieman banaania, muita käymisaromeita, mausteisuutta ja neilikkaa.

Maku myötäilee tuoksua. Pehmeää vehnämaltaisuutta, kevyttä banaanisuutta ja neilikkaista yrttistyyttä. Lopussa makuja pientä sitruksisuutta. Alussa pehmeyttä korostava makeus hiipuu kuivaa lopetusta kohti kuljettaessa. Varsin maistuva, nimensä mukaisesti kesään sopiva hefe. Ei kilpaile runsaudellaan saksalaisvakioiden kanssa, vaikka maussa voimaa riittääkin. Tämä on tuntumaltaan hieman kevyempi kuin esimerkiksi Weihenstephanerin klassikko. Tykkäsin.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti