.jpg) |
Gdanskin harmaata ilmatilaa Pyhän Marian kirkon tornista käsin. |
Käytiin talvilomaviikolla
perheen kesken useamman päivän reissulla Puolan Gdanskissa. Harmaa ja sumuinen
sää ei kaupunkiin tutustumista juurikaan haitannut, vaikka parhaat näköalat
ehkä jäivätkin tällä kertaa kokematta. Sodan jälkeen käytännössä maantasalta alkaen
uudelleen rakennettu vanhakaupunki pikkukujineen oli aika luonteva sijainti
majapaikalle ja toimikin hyvänä lähtöpisteenä ympäristöön tutustumiselle.
Alueet, joilla
matkalaisten ensisijaisesti odotetaan liikkuvan, ovat kaikki kävelymatkan päässä
toisistaan. Tiivistä ja helposti liikuttavaa aluetta, jossa on aika paljon
nähtävää. Kokonaisuutena kaupunki kuitenkin levittäytyy melko laajalle, kun
hiljaiset lähiöt ja kolmoiskaupunkien radanvarsi lasketaan lukuun. Etäämmälle
liikkuminen ei kuitenkaan ole ongelma, sillä julkinen liikenne on paitsi halpaa
ja hyvin toimivaa, myös erittäin helppokäyttöistä.
.jpg) |
Pyhän Marian kirkon torni oli kokemisen arvoinen. Jo nouseminen oli oma seikkailunsa. |
.jpg) |
Gdanskin vanhaa kaupunkia. |
.jpg) |
Julkinen liikenne toimii hyvin ja vie näppärästi vähän syrjemmille seuduille, jos niin haluaa. |
Keskustan alueella toimii
kolme panimoravintolaa, joista kahdessa ehdin matkan aikana käymäänkin. Neljäs,
Browar Piwna on ilmeisesti lopettanut toimintansa, mutten tuota huomannut edes
ohi kulkiessani tarkistaa. Kylttiä en ainakaan omaan muista Piwnan varrella
havainneeni. Lisäksi craft-kaljastajia palvelee myös Labeerynt ja Pułapka, joiden tunnelmista saa parhaan käsityksen Arden matkaraporteista. Itseltäni nämä jäivät käymättä.
Rautatieaseman vieressä
kohoavan Central Hotellin alakerrassa toimiva panimoravintola PG4 lienee yksi
niistä paikoista, joissa kaupungissa vierailevan olutmatkalaisen on syytä
piipahtaa. Panimolaitteisto on ripoteltu pitkin alakerran ravintolasalia ja
paikka vaikutti olevan varsin suosittu arki-illan alkumetreiltä lähtien.
.jpg) |
PG4 toimii Central Hotellin alakerrassa. |
.jpg) |
Jopenbier on gdanskilainen erikoisuus. Vahvuutta rapeat 10,1% ja makumaailma varsin syväpiirteinen:
Kypsää rusinaa, pitkälle jatkuvaa tahmeutta, hieman paahteisuutta, pehmeää marjaisuutta. Sanoisin että tervaa tai jotain muuta vastaavaa taustakaikua, joka tuo mukaan maltaan makua ja erottaa tunnelman mm. portviinistä. Oikein miellyttävä jälkiruoka pikkuannoksena Pisteet: 38/50 |
|
.jpg) |
PG4 on hyvin esillä rautatieaseman vieressä. Sisällä rosteria ja kuparia ei suotta piilotella, vaan laitteisto on esillä ympäri panimoravintolaa. |
.jpg) |
Panimoravintolaan löytää parhaiten takakautta. |
PG4 valmistaa varsin
peruslinjan germaanityylejä, mutta sen valikoimiin kuuluu myös kaksi
paikallista erikoisuutta: jyhkeän nautinnollinen Jopenbier sekä kevyempi
arkiolut Tafelbier. Näistä ensimmäisen valitsin itselleni jälkiruoaksi.
Vanhankaupungin
sydämessä, aivan kaupungintalon vieressä majaileva kellaripanimo Piwnica Rajców
oli yllättävän hankala löytää, vaikka sen sisäänkäynti sijaitseekin suoraan
Fontana Neptunan takana. Ravintolapanimo sijaitsee yli 400 vuotta vanhoissa
holvikellareissa ja on tunnelmaltaan PG4:stä jäykempi, mutta ihan viihtyisä
kumminkin. Tuntuu olevan hieman varttuneempien ruotsalaisten suosiossa. Panimon
tuotekirjo kuuluu elävän pitkin vuotta ja nyt tarjolla oli kaikkiaan kuutta eri
olutta. Nappasin maistoon kolmen oluen tasting-setin, jolla tuli hintaa
kuutisen euroa.
.jpg) |
Piwnica Rajcówin kolmen oluen tasting-setti: Pils, Koźlak Wędzony (savubock) & Mokra Szycha (wet hop ale).
Pils: Kevyen utuinen, hyvin vaalea pils. Napakka, yrttinen ja hieman ruohoinen humalpurenta on selkeässä pääroolissa. Kukkaisuuttakin löytyy. Vaalea, hieman pyöreä, mutta pääosin olkinen maltaisuus pysyttelee taustalla. Raikas ja rapea. 36/50 --- Koźlak Wędzony: Kuparinen savuolut. Maussa runsasta savuisuutta, muttei Schlenkerlan mitoissa kuitenkaan. Keskitumma maltaisuus antaa pientä makeutta taustalle, tummahko limppuisuus on myös melko hyvässä roolissa. Taustalla mausteisuutta ja lopussa pientä yrttisyyttä. Jälkimaku on mukavan savuinen, hieman nahkainen. Runsas ja puhutteleva savuolut. 38/50 --- Mokra Szycha: Keltainen, hieman oranssiin taittuva väritys. Maku on mielenkiintoinen. Siinä on kohtalaista maltaisuutta mm. keksimäisen, ehkä leivoksisenkin tunnun sävyin. Kohtalaista katkeruutta, yrttisyyttä ja suht runsasta hedelmäisyyttä. Ei kuitenkaan moderneissa mitoissa, vaan varsin maanläheisenä tämä pysyy. Tasapainoinen ja miellyttävä juotava. Tyyli olisi lennosta hankala napata. 35/50 |
.jpg) |
Kellariravintola sijaitsee reilusti katutason alapuolella. Puhelinyhteyksistä ei maan uumenissa kannata haaveilla. |
.jpg) |
Piwnica Rajcówin sisäänkäynti oli melko vaikea löytää, sillä kummalliset sydänhässäkät peittivät ravintolan nimen. Oviaukko sijaitsee Fontana Neptunan vieressä, joten olisihan se pitänyt siinä mielessä helposti bongata. |
Eritoten panimon savubocki jäi tästä kolmikosta mieleen. Pils oli myös hyvässä iskussa ja puolalaisille humalille pyhitetty, wet hop -humaloitu Mokra Szycha oli varsin mielenkiintoinen. Tätä luonnehdittiin panimon ipamaisimmaksi tuotteeksi. Harmillisesti panimon balttiportteri ei kolmen oluen settiin kuulunut, enkä sitä ehtinyt jäädä erillisannoksena ihmettelemään.
Olin ennen lähtöä
katsonut hieman listaa lähialueen panimoista ja koetin silmäillä niiden
tuotteiden perään katukuvassa ja kauppareissuilla – melko laihoin tuloksin.
Katukuvaa hallitsevissa Zapkoissa on kokoonsa nähden paljon olutnimikkeitä
hyllyssä, suuremmat Bierdronkat vaikuttavat keskittyvän lagereiden
monipakkauksiin. Satunnaista Pintaa syvemmälle tarjonnassa ei kuitenkaan
yleensä sukelleta. Toki joukosta löytyi mm. paikallisen Browar Amberin tavaraa
sekä suuremman Fortuna-panimon Komes- ja Miroslaw -brändejä, joissa oluttyylit
ulottavat aina IPAsta Imperial Stoutiin ja Baltic Porteriin saakka.
 |
Brovarnia Gdańsk toimii rannan tuntumassa varsin jyhkeän oloisessa linnoitteessa. Panimo on PG4:n tapaan hotelliravintolapanimo.
|
 |
EuroSparissa oli jo vähän värikkäämpää tarjontaa. Pääpaino puolalaisessa craftissa. |
 |
Perus-Zapkan hyllyä. |
Keskustan vieressä
sijaitsevan Forum-kauppakeskuksen alakerran EuroSpar tarjosi jo suht kattavan
craft-hyllyn, jossa pääosassa olivat puolalaiset tekijät (mm. Pinta, Browar
Artezan, Funky Fluid, Nepo Brewing, Nowy Browar Gdański, Browar Moczybroda…).
Forumissa on myös viinikauppa, jonne en jalkautunut, mutta Meadin etsijöille se
voisi ehkä olla oljenkorsi. Hunajanektaria kun ei tullut vastaan ennen
lentokentän tax freeta, jonne Apis oli saanut kokonaan oman kaappinsa esille.
Varsinaisia olutkauppoja
en katukuvasta löytänyt, mutta Motławan itäpuolella olisi parikin AlkoSpottia,
joissa pitäisi olla ihan kohtalainen olutvalikoima kaiken muun lisäksi.
Varsinaiset olutpuodit näkyvät piilotetun syrjemmälle, lähemmäs
paikallisasukkaiden kulkureittejä. Pieni Moze Piwa? toimii Gdansk Oliwa
-juna-aseman lähistöllä, kun taas vähän aktiivisemmalta vaikuttavalle
Sklepzpiwem.pl-kaupalle kannattaa ottaa alle raitiovaunu. Zaspan
kaupunginosassa kannattaa käyttää aikaa myös kerrostalojen päätyseiniä
koristavien muraalien kiertelyyn.
Oliwan suuntaan
reviiriään laajentavan matkaajan tien varrelle puolivälin paikkeilla
vaikuttavat Rockmillin ja Nowy Browar Gdańskin taproomit. Lisää panimoita
löytyy myös Sopotin ja Gdynian puolelta.
Gdansk on kaikkinensa kaunis ja helposti lähestyttävä kaupunki. Paikkana se on eräällä tapaa aika pieni, mutta nähtävää riittää silti pidemmäksikin aikaa. Pierogeista sen verran, että parit ihan maistuvat pinaattipierogit matkalta toki löytyi, mutta mitään erityisen suositeltavaa paikkaa ei tällä kertaa vastaan tullut. Aika tuhtia tavaraa nuo ovat, kannattaa testata.
 |
Brzeznon rantabunkkereita ja -laituria. Itämeri verhoutui sumun taakse. |
 |
Juna vie myös Gdyniaan, mistä ei sen enempää nostoja löytynyt lyhyen kävelyn tuloksena. Pari panimoa täälläkin olisi. |
.jpg) |
Vanhassa myllyssä toimiva meripihkamuseo on näkemisen arvoinen paikka jo ihan rakennuksena. |
 |
Montownia Food Hall on näppärä paikka lounastamiseen. Yksi craft-kaappikin tuli bongattua, mutta tuo tiski oli lounasaikaan sulki. Banditos-ravintolalla oli tarjolla Browar Amberin APAa, josta ei kerrottavaa jälkipolville oikein jäänyt. |
.jpg) |
PG4 Dunkel on miellyttävän pehmeä, maltainen ja kepeän paahteinen lager. Pelaa hyvin yhteen ravintola leikkeen kanssa. |
.jpg) |
Nälän sai siirrettyä hyvin. |
.jpg) |
Publiczna Pizza etsitytti hieman itseään. Paikka on sivussa vanhasta kaupungista ja piilossa sivukujalla. Erinomaiset panuozzot, hyvä natuviinivalikoima ja ysäriräpin täyttämä soittolista. Vahva suositus. |
.jpg) |
Publiczna Pizza |
.jpg) |
Wu-Tang Fries oli sitä mitä nimi lupailikin: Wu-Tang -teemainen burgeripaikka alusta loppuun. |
.jpg) |
Burgereille kehuja laajalla rintamalla. Myös Eric Cantona -annokselle saatiin selitys. Taustalla piilee sanaleikki. |
.jpg) |
Konsepti omaan makuun. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti