Koska arvostelurintamalla on ollut nyt vähän hiljaisempaa,
päätin tehdä pienen katsauksen positiivisiin olutuutisiin. Näitäkin onneksi löytyy.
Absoluuttista totuutta en väitä asioista kertovani, osa tiedoista perustuu
huhuihin ja pintaa raapiviin uutisiin. Mutta sehän on juuri omiaan lisäämään
mielenkiintoa ja odotuksen nälkää. Jo aiemmin kerroin tällä viikolla Alkoihin
tulleista pienpanimo-oluista ja muutamasta muusta uutuudesta, mutta myös
monopolin ulkopuolella on elämää. Aloitetaan uusista oluttapahtumista – suunnataan
katseemme Kouvolaan!
Tapahtumat kehittyy, lait eivät. |
Kymijoki Beer Festival on nuoremman polven oluenystävien
organisoima tapahtuma, jossa pienpanimokulttuuria tuodaan lähemmäksi
tavallisten kouvolalaisten arkea. Neljän pienpanimon tarjonnan voimin toimiva
tapahtuma järjestetään luonnonkauniilla Kallioniemen tanssilavalla Korialla,
aivan Kymijoen äärellä siis. Järjestäjän suusta kuultua: "KBF on erilainen
pienpanimotapahtuma, jossa tunnelma on varmasti korkealla", joten elokuun
kymmenes kannattaa ilman muuta merkata valmiiksi kalenteriin. Lisäinfoa tästä
varmasti kevään mittaan tipahtelee. Hienoa työtä pojat ovat joka tapauksessa
tekemässä.
Kouvolasta Seinäjoelle, Mallaskosken panimon kotipaikalle,
jossa järjestetään niin ikään pienpanimo tapahtuma. Panimon sivuilla olevan
infon mukaan Mallaskosken Panimoravintolassa on mahdollisuus maistella 25-30 erilaista pienpanimo-olutta, eli omien tuotteiden lisäksi myös muita panimoita
on edustettuna. Lisäksi tarjonta pyrkii palvelemaan myös lonkeron ja siiderin
ystäviä. Tapahtuma ajoittuu jo lähitulevaisuuteen, sillä ajankohdaksi on
määräytynyt maaliskuun toinen viikonloppu (8.3-10.3.2013).
Myös pääkaupungissamme tapahtuu, sillä Helsinki Beer Festival palaa vuoden tauon jälkeen alkukesän ohjelmaan. Kaapelitehtaalla
järjestettävän tapahtuman päivämääräksi on ilmoitettu 19.-20.4.2013. HBF:n
lisäksi Helsingissä on kaavailtu järjestettävän Suomen OlutExpo 2013, joka
ajoittuu lokakuulle. Expon tapahtumapaikkana toimii Katajanokalla Wanha Sataman
tilat. Lisäinfoa odotellessa.
Ja panimoasiaa. Viime vuodet ovat olleet hienoa aikaa
kotimaisen oluenystäville, ainakin uusien panimoiden muodossa. Uusia panimoita
on ilmoittautunut mukaan taistoon paremman tarjonnan puolesta, tästä täytyy
olla iloinen ja oikeastaan ylpeäkin. Asiaa olisi paljon, mutta tehdään nopea
tilannekatsaus tässä vaiheessa.
Pienpanimotuotteiden arvostus kasvaa jatkuvasti |
Aloitetaan jo jonkin aikaa olemassa olleesta tamperelaisesta
Pyynikin Käsityöläispanimosta. Alun perin ravintolapanimoksi tarkoitettu idea muotoutui
laajemmaksi panimon perustamistoimenpiteeksi osittain tilateknisten ongelmien
kautta. Oluen harrastajan näkökulmasta tämä ei ole ollenkaan huono asia, sillä
panimon tarkoituksena on saada olutta myös vähittäiskaupan hyllyille.
Osittain rahoitusta haettiin julkisella osakeannilla jossa kysyntä oli ilmeisen
kovaa ja annin tavoite täyttyi hyvin, allekirjoittanutkin kantoi kortensa
kekoon yhden osakkeen verran. Annilla rahoitettiin mm. panimon laitteistoa ja
tilapolitiikkaa. Uusi anti, jonka tavoitteena on kerätä rahoitusta mm.
suurempaa valmistuslaitteistoa ja omaa raaka-aineiden tuotantotilaa sekä omaa
kiinteistöä varten, ajoittuu tällä tietoa keväälle. Helmikuun alussa uusiin
tiloihin siirtynyt panimo kaavailee jo mielenkiintoiselta vaikuttavaa
muinaisolut-sarjan tekoa yhteistyössä Finlandia Sahdin kanssa sekä Tampereen
Paahtimon kanssa kahviportterin valmistusta. Näistä kuulemme varmasti myöhemmin
lisää.
Yksi mielenkiintoisimmista uutukaisista panimoista on Turun
saaristoon perustettu n. 40m2:n pinta-alalla toimiva ”kellaripanimo” Rousal Brygghus. Patrik Laineen pyörittämän panimon on tarkoitus lanseerata kolme
pastoröimätöntä ja suodattamatonta olutta kesäkaudeksi. Tyyleiksi on
valikoitunut vaalea pils (4,6 %), tumma bock (7,5 %) sekä ale (5,6 %).
Sijainniltaan RB ei ole se helpoiten saavutettavissa oleva, mutta Kemiönsaaren
kärjestä – Kasknäsistä on lauttayhteys sekä panimon kotisaarelle Rosalaan, että
legendaariselle Bengstkärin majakalle. Hyvä tilaisuus yhdistää useampi asia
kerralla. Suosittelen myös maistamaan Laineen vanhempien leipomon Hiittisten
mustaleipää, toimii.
Nautitaanko Taalintehtaan Baltic Jazzeilla tänä vuonna naapurisaaren herkkuja? |
Sitten Hämeen maille Pälkäneelle. Rönnvikin viinitilan yhteyteen jo
pidemmän aikaa kaavailtu olutpanimo käynnistyy meidän kaikkien iloksi. Panimon
puuhamiehinä häärivät mm. Stadin Panimollakin meriittejä kerännyt, viisinkertainen vuoden kotipanija Timo Jukka, jyväskyläläinen pitkän linjan
kotipanija (vuoden kotipanija titteli 2006) Mika Laitinen sekä ravintoloitsijat
Tomas Aschan ja Markku Ristevirta. Kertoman mukaan toiminta käynnistynee jo lähiaikoina.
Seuraava kohteemme on Jyväskylä, josta tulee ehkä ne
tuoreimmat ilouutiset! Jo toista vuosikymmentä ilman omaa panimoa kärvistellyt
yliopistokaupunki, Päijänteen helmi, saa vihdoin itsensä takaisin
pienpanimollisten kuntien kartalle. Tämän suuren aukon kaupungin
meriittilistassa paikkaa Panimoyhtiö Hiisi. Palokan suunnalle Heinämäkeen
sijoittuva Hiisi on kahden oluen asiantuntijan yhteistyön hedelmä. Tatu Hiitola
on aiemmin vastannut Stadin Panimon oluttuotannosta, jonka tuotoksia myös aiemmin
tarjolla olleet Palokka-oluet ovat. Mika Silajärvi taas on tuonut
olutkulttuuria tutuksi kansalle mm. oluen maisteluiltojen ja viime kesäisten
pienpanimo festivaalien – Pirskeiden – myötä. Lisäksi hän on toiminut
pienpanimotuotteiden kauppaan erikoistuneen yrityksen pyörittäjänä. Mikäli
kaikki menee niin kuin elokuvissa, saadaan panimon tuotteita jakeluun jo
elokuussa. Sitä ennen kannattaa tutustua Palokka-sarjan seuraavaan olueen,
Savukataja Palokkaan, joka todennäköisesti tulee myyntiin ystävänpäivänä eli
14.2.2013!
Metsän hengestä huokuu kuusenkerkkä. |
Pönttövuoren junatunnelin kautta Savon sydämeen, Kuopioon.
Alahovin viinitila on huhujen mukaan aloittanut myös oluen panon. Käytössä
kerrotaan olevan 200l kertaerien tekoon sopivat laitteet ja tuotteina tällä
hetkellä vaalea ja tumma ale-tyyppinen olut (4,7%). Tarkempia speksejä ei
tiedossani ole, mutta selvitellään, huhut ovat peräisin Helsingin Matkamessujen
kävijöiltä. Alahovin siidereitä on ollut jo aiemmin saatavilla mm.
kuopiolaisissa ravintoloissa sekä kevyempää versiota myös maitokauppojen
hyllyiltä. Savon matkaajille vinkki korvan taakse; tilalla on mahdollisuus
pyörähtää kesäaikaan myös sisävesiristeilyn yhteydessä.
Maininnan arvoinen muutos on myös vuonna 1995 perustetun
Suomenlinnan Panimon laajentuminen saarelta mantereelle. Laajennuksen myötä
panimon kapasiteetti kymmenkertaistui, mutta suurin muutos on
pullotusmahdollisuuden myötä tuotteiden saaminen vähittäismyyntiin
ravintoloiden lisäksi. Esimerkiksi Alkon valikoimista voi löytää jo Helsinki Portterin sekä pienpanimoerästä tutun Zander Winter Alen.
Helsinki saa myös uuden panimoravintolan, kun Bryggeri Helsinki aloittaa keväällä toimintansa. Sijainniltaan tämä moderni pohjoismaalainen panimoravintola on nappi paikalla, Sofiankadulla osana
uudistettua Torikorttelia. Panimon taustajoukoista ei meriittejä puutu, joten
makuelämyksiä on odotettavissa niin tiskin takaa kuin keittiön kuumuudestakin.
Vielä kerrottakoon Poriin jo jokin aika sitten perustetusta
Ruosniemen Panimosta. Muutaman tuhannen litran vuosituotannolla ei tavoitella
markkina-asemia vaan perustajien tavoitteena on kehittää pienpanimokulttuuria –
vakavalla harrastuspohjalla mennään. Hieman MacGyverin verta täytyy miehissä
olla, sillä panimon laitteet on tuunattu Turun Meijerin vanhoista laitteista. Ruosniemen Pikkupomoa onkin ollut tarjolla olutravintoloissa. Näitä lisää, pienistä puroista
syntyy suuri virta.
Fiskarsiin oma panimo? |
Loppuun voisi heittää vielä huhun ja tunnustuksen. Huhumylly
velloo, on vellonut jo säännöllisen epäsäännöllisesti, että Fiskarsin
ruukkimaisemaan olisi suunnitteilla, ajatuksena tai vähintäänkin mielenkiinnon
kohteena pienpanimon perustaminen. Tästä ei muutamaa erillislausetta lukuun ottamatta
tarkempaa tietoa korviini ole kantautunut, mutta mielenkiintoiselta
vaikuttaisi. Fiskarsin miljöö on vierailun arvoinen matkakohde jo itsessäänkin,
mutta kyllä ”ruukin panimo” tekisi siitä vieläkin hienomman kokemuksen.
Toivotaan, että asia lähtee realisoitumaan.
Saimaan Juomatehdas muuttaa Lappeenrannasta Mikkeliin. |
Tunnustusta taas on pakko antaa Rekolan Panimon Jarille.
Pienen yrittäjän toimia ei voi kuin ihailla. Maitokauppoihin on saatu panimolta
jo kolmea tuotetta (joissa mm. kuusenkerkkää ja inkivääriä mausteena), lisäksi
hieman vahvempi Munkin tie löytyy joidenkin ravintoloiden tarjonnasta. Panohommien
ohella mies ylläpitää mielenkiintoista, panimon toiminnasta kertovaa blogia,
joka ottaa kantaa myös yleisempiin olutkulttuuriin liittyviin asioihin. Eikä
tässä vielä kaikki; sivujen yhteydestä löytyy myös ruokablogi, jossa
yhdistellään herkullisesti ruokaa ja olutta. Avót! Näin sen pitääkin mennä.
Eiköhän näillä eväillä vuosi lähde käyntiin, paljon jäi
varmasti sanomatta ja nimiä mainitsematta, mutta kirjoitellaan myöhemmin lisää!
Positiivisiakin asioita on vireillä eikä vain järjetöntä
oluenlaimennus-propagandaa, vaan ihan oikeita, olutkulttuuria parantavia
toimenpiteitä.
J-P
Hieno juttu, paljon tietoa kiitos. Mutta korjauksena, että HBF:n päiväyksessä lie kuukausi väärin? Eli tapahtuma on huhtikuussa käsittääkseni.
VastaaPoistaJuu hyvä korjaus, ainakin joku näitä siis lueskelee. Lisäsin samalla linkin ko. kohdan yhteyteen tapahtuman nettisivuille. Kiitoksia tarkkaavaisuudesta!
VastaaPoista