keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Kevätuutuuksia: Olvi APA ja KOFF APAKevät tekee tuloaan ja tuttuun tapaan se aiheuttaa tohinaa myös oluthyllyjen äärellä. Alkossa on totutun hiljaista kotimaisten uutuuksien puolesta, joten varmin tapa on suunnata jälleen duopolin K-siiven antimia ihmettelemään. Viime keväänä Iisalmessa tehtiin peliliike, joka herätteli hiljalleen koko makropanimorintamaa. Sandels Vehnä oli jo aiemmin ihan hyvä alku, mutta Olvi IPA osui kohdilleen ja sen menestyksen hedelmiä on rohmuttu vuoden mittaan vähän joka taholla – niistä osa on kuitenkin ollut vähän mädempiä, osa vähän enemmänkin.

Sinebrychoffilla ryhdyttiin keräämään kermaa kakun päältä erinäisin ”craft-asenteellisin” sokerilurukölööriaromigaragein ja ruotsalaiscarlsbergilaisinmestarioluin Hartwallin noustessa taistoon ”erottuviin lyhytkaulaisiin pulloihin pakattujen, craft-kysyntään vastaavin tanskalaisten napa-apinaoluiden” muodossa. Jonkinlainen Hopventure-virityskin ”Lahdesta” on tuloillaan, mutta en pidättele hengitystä. Oli niitä varmasti muitakin, mutta eipä niistä sen enempiä. ”Craft-hengellä” on joka tapauksessa surutta ratsastettu. ”Asenne on rock” ja sitä rataa. Pthyi!

Värikkään lumen sijasta tämä kevät kuitenkin paljasti jotain muutakin. Iisalmessa taotaan hyväksi havaitulla kaavalla, eli Olvi IPA sai seurakseen sinikylkisen Olvi APAn. Rehdisti omalla nimellä ja logolla varustettu uutuus herätti mielenkiinnon heti kättelyssä ja pitihän tuo käydä hakemassa heti kun hyllyyn ilmestyi. From Iisalmi with love –saga jatkuu Citra-, Chinook- ja Equinox-humaloidun American Pale Alen muodossa. Rungosta löytyy ohramaltaan lisäksi myös vehnää.

Hieman yllättäen myös Sinebrychoffilla on herätty uuteen kevääseen. Tähän saakka ”craft-oluttyylejä” on painettu tulemaan Carlsbergin varjopanimoiden alla ja brändäykseen panostettu tuotetta enemmän jo pitkän aikaa. Onpa epätoivon hetkellä mannekiiniksi (jostain ihmeen syystä) raahattu Jone Nikulaakin, mutta nyt puhaltavat vähän raikkaammat tuulet. KOFF APA! Kuka olisi uskonut? Rehdisti omalla nimellä, rehdisti Keravalta. Täysmallasta, tutun punaisiin väreihin sunnustettua American Palea Alea (mikä sattuma!?) Citralla ja muodikkaalla Mosaicilla humaloituna. Mosaic taitaa vähän jakaa kuluttajakuntaa, mutta itselleni se sopii. Silti herää kysymys, olisiko suuri yleisö ottanut jonkin puhtaammaan greippisen lajikkeen paremmin vastaan? Joka tapauksessa kutkuttava uutuus. Upicidermainen markkinointirunous kuuluu näin:
”KOFF APAa raikkaampaa American Pale Alea tulet tuskin käsissäsi pitelemään. Sitruksisesti rokkaava APA nostaa fiiliksen kattoon, nautitpa sitä yksin tai porukassa.”
---
Olvi APA
Alk.%: 4,7 / Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi / Tyyli: American Pale Ale / Humalat: Citra, Chinook, Equinox / Muuta: Rungossa myös vehnämallasta

Olvi APA

Kirkas, viljavan keltainen, runsaalla ja kestävällä vaahdolla varustettu olut. Tuoksu on terävä, raikas ja varsin hyvä. Mäntyhavuinen, kevyemmän greippinen humalointi on tuoretta, ehkä vähän odotettua niukempaa mutta joka tapauksessa kohtalaisella tasolla kuitenkin.

Maultaan vähän samoilla linjoilla. Mäntyistä havuisuutta, kevyttä greippiä ja ehkä vähäistä hedelmääkin. Mallasta ei juuri esitellä, mutta kevyttä toffeisuutta tuolta kuitenkin nousee. Yleisilme on lopulta sopuisan katkera, kuivahkoon kääntyvä ja lopussa vähän mausteisenkin potkiva. Hieman kulmikas, toisaalta aavistuksen kevytkin kuva tästä jää.

Lopun greippisempi rutistus on hyvä, hieman kukkainenkin. Hyvä kesäjuoma tässä on, mutta kyllä Olvi IPA kolahti paremmin. Eipä siinä, varmaan tulee tapailtua kesäaikaan mökkisaunan tunnelmissa. Mutkaton ja lähestyttävä APA. Ei enempää eikä vähempää...

Pisteet: 30/50---
KOFF APA
Alk.%: 4,5 / Panimo: Sinebrychoff, Kerava, Suomi / Tyyli: American Pale Ale / Humalat: Citra, Mosaic

KOFF APA
Kevyen oranssinen, sameahko ja erittäin runsaasti vaahtoava olut. Tuoksultaan alkuun muhkean hedelmäinen, mutta taittuu pian greippiseksi, marjapensaan vihertäväksi purevuudeksi sekä karamellisen maltaiseksi. Vähän tuhti, tunkkaisen rajamailla liikkuva mutta ihan hyvä. Kevyt odottelu nostaa taas hedelmät esiin ja selkeyttää palettia.

Maultaan vähän selkeämpi, mutta ensiminuuteilla edelleen ajan mukaan elävä. Hedelmää on, samoin greippistä purevuutta sekä kukanvartista tuoreutta. Jotain mustaviinimarjapensaan lehtien tapaista tuossa aromissa on, Mosaicista sitä tulee usein poimittua. Hyvä tunnelma, mukava suutuntuma, vähän katkerampi voisi kuitenkin olla. Karamelliin vivahtava mallasrunko on ryhdikäs, hyvin suutuntumaakin tuova ja kokonaisuudessa toimiva mutta samalla raikkautta selvästi syövä. Itselleni tuo ei kuitenkaan ole ongelma, mutta jotakuta voinee häiritä.

Greippiä, keväistä marjapensaikkoa ja kevyttä hedelmää keskirunsaalla mallaspedillä tarjoiltuna. Pätevähän tämä on. Erottuvalla raikkaudella mainostaminen ei ehkä silti istu tähän kokemukseen, mutta pitäähän sille markkinointiosastollekin jotain hommaa keksiä…

Pisteet: 33/50

Mitään suuria tunteita ei tämä kaksikko tarjoile, mutta täytyy silti todeta, että varsin mieluustihan näitä hörppii. Potentiaalia etenkin päivien valostuessa ja lämpötilan noustessa riittää ja uskoisin että perinteinen ”mökkibulkki” tulee yhä useammassa kesäkunnassa korvaantumaan vähän katkerammilla mauilla. Selvää potentiaalia tässä APA-kaksikossa nimittäin on. Olvilla on toki myös mainio IPA, jota pidän ehkä edelleen onnistuneimpana suurpanimo-diipadaapana… KOFF APA hyvänä kakkosena vähän ryhdikkäämmän rungon myötä.

1 kommentti:

  1. Oma makuni asettuu samoille linjoille, joskin ruuan kera en Olvin IPAa suosisi. Koffin APAssa on kokonaisuus tasapainoisempi kuin Olvin vastaavassa. Olvin APA ei riittävästi ota välimatkaa veljeensä IPAan.

    VastaaPoista