keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Mikkeller Black Hole


Joulun alla pieni osa Alkon hyllymetreistä hävisi kirjaimellisesti mustan aukon vaikutuksesta. Mikkellerin jyhkeä, kahvilla, vanilja- ja cassonadesokerilla sekä hunajalla tuunattu imperial stout nimittäin iskeytyi talven kunniaksi valikoimiin. Minulla on jossain kellarin perukoilla useamman vuoden ikäinen pullo Mikkeller Blackia, joka on oikeastaan puolivahingossa unohtunut sinne. Black on the strongest beer in Scandinavia ja muistaakseni oman pulloni vahvuus huitelee siellä 16,5% hujakoilla.

Nyt kuitenkin maistellaan samaisen panimon Black Holea. Se on ”kevennetty” versio Blackista, vahvuudeltaan vaivaiseen 13,1%:iin jäävä imperial stout. Mausteaineiden lisäksi oluen valmistuksessa on käytetty muun muassa suklaa- ja savumaltaita, paahdettua ohraa ja kaurahiutaleita. Melko töpäkästä humaloinnista vastaavat Simcoe- ja Amarillo-lajikkeet. Oikeastaan maistelu suoritettiin jo joulun välipäivinä, kuten hämyisen kuvan rekvisiitasta voi päätelläkin. 

Mikkeller Black Hole
Käytännössä täysin musta olut ruskealla vaahdolla. Aika jyhkeän oloista tavaraa... Tuoksun runsas greippisyys on melko pistävää, jopa autonkumista kitkeryyttä henkivää. Tumma tunnelmaisuus pysyttelee taaempana paahtuneen maltaisuuden ja kahvin aromikkuuden teesein.

Myös maussa on läpitunkevaa greippisyyttä, joka autonkumin sijaan esittäytyy hieman raakana, kuoren rapeana kitkeryytenä. Ominaisuus ei leimaavuudestaan huolimatta varasta näyttämöä täysin. Kahvinen, paahteisen maltainen puoli tasapainottaa tunnelmaa soljuvan syvän olemuksensa myötä. Hieman tahmaavaa makeutta, ehkä vienoa mausteistakin särmää... Myös alkoholi lämmittää. Tuntumaltaan runsas, kevyen öljymäinen mutta toisaalta kohtalaisilla hiilihapoilla hieman särjetty.

Tuomio: Kitkerän greippinen, hennommin paahteinen imperial stout taustan siirappisella makeudella terästettynä. Ei oma suosikki vaikka kiehtova onkin.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti