lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäisherkkua kellarista: Gouden Carolus Easter Beer 2012

Pääsiäisen makuja säilöttynä...

Pääsiäinen tarjoaa pakanallekin pitkät vapaat, mitkä tänä vuonna tulivat kyllä tarpeeseen. Aurinkoiset hankikelit loistavat tänä vuonna poissaolollaan, mutta onhan harmaudessakin viehätyksensä. Saksasta saapunut vehnäolutkuorma sai kuitenkin jäädä odottelemaan keväisempiä kelejä kun suuntasin kulkuni kohti kellaria.

Kaivelin kellarin kätköistä esiin belgipanimo Het Ankerin jyhkeän pääsiäisoluen. Se on odotellut varmassa tallessa avaamista jo useamman vuoden, lähinnä siksi etten ole sitä koskaan muistanut pääsiäisrientoihin mukaani kaapata. Pullo on muistaakseni ostettu Alkosta keväällä 2012, joten ikääkin alkaa olemaan jo reippaasti nelisen vuotta. Parasta ennen –päiväys näkyy umpeutuneen jo viime vuoden lopulla mutta eipähän tämmöinen 10,5%:nen nektari mihinkään karkaa. Joskus jopa päinvastoin.

”Hankkeri” tunnetaan eritoten ryhdikkäistä ja vahvoista belgialeistaan ja samaa linjaa jatkaa myös aniksella ja curacaon kuorella maustettu Easter Beer. Pupuja, pääsiäismunia ja värikkäitä vaskikelloja vilistävä etiketti muuten on mainio esimerkki lainsäädäntömme mielivaltaisuudesta ja tekopyhyydestä. Joulupukin kuva kun on olutpullossa suuri soosoo, mutta puput ja pääsiäismunat eivät saman tulkinnan mukaan lapsia luonnollisesti kiinnosta. Veikeää…

Lisätäänpä vielä loppuun tällainen: EHYTin projektipäällikkö Anne Ahlefelt muuten sanaili lapsi, pääsiäinen ja viini –aiheesta ihan osuvasti: Saanko minäkin viiniä? –kirjoituksessa pulloa ei kehoiteta piilottamaan lapsosten silmiltä, eikä yksiselitteistä kieltämistä suositella aiheen läpikäyntiin. Avoin keskustelu, perustelu ja niiden pohjalta rajojen asettaminen ovat hyvä tapa ohjata jälkikasvua terveen kulttuurin pariin. Tästä olen samaa mieltä.

Gouden Carolus Easter Beer 2012
Rusehtava, valoa vasten punertava ja melko samea olut. Jonkin verran sakkaa näyttää mukana leijuvan, vaahto on oikeastaan ainut kaunis asia tässä oluessa – ainakin lähempää tarkasteltuna. Tuoksu on suoraan pullon suusta pehmeän aniksinen, vähän salmiakkimainen ja lempeän yskänlääkemäinen. Lasiin kaadettuna tuoksu hieman tasaantuu. Anis ottaa tukevan jalansijan muttei käy päälle. Se henkii pehmyttä, tasaisesti levittäytyvää ja muuhun lääkeyrttisyyteen nojautuvaa tunnelmaa. Yskänlääkettä, salmiakkisuutta sekä paahtuneen siirappista makeutta löytyy myös. Samoin kuivaluumuista ja rusinaista hedelmäisyyttä sekä karamellista, osin kuivakakkuista maltaisuuttakin.

Maku jatkaa tuoksun linjoilla. Anis on hienosti esillä ja määrittää oluen hyvin pitkälle menemättä silti äärimmäisyyksiin. Oluen perustana on rusehtavan karamellinen, kuivatun luumuista ja rusinaista hedelmäisyyttä henkivä kokonaisuus. Paahtuneen siirappinen imelyys on melko tiivistä, lähinnä loppumaussa esiintyvää, aniksiseen raikkauteen ja kevyeen katkeroon sekoittuvaa. Hyvällä tasolla siis liikutaan. Tunnelma on lämmin, hieman huulia tahmaava ja lopussa kevyesti polttelevakin. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että se viimeinen silaus, ryhdikäs potku jää mauista uupumaan. Osin laimea kuva kokonaisuudsta nimittäin jää. Liekö aika sitten pyöristänyt parhaimman terän…

Mutta. Hidas nautiskelu on paikallaan, sillä oluen nerokkuus pääsee valloilleen hyvin hitaasti. Maut syventyvät, tunnelma tiivistyy ja belgihedelmäinen, tumman karamellimaltainen ja hivenen paahtunut nektari hyväilee makunystyröitä. Anismainen tunnuspiirre sulautuu joukkoon saumattomasti täydentäen hienon kokemuksen. Tätä vaihetta vain piti vartoa pitkälti toista tuntia…

Tuomio: Anista, rehtiä belgitunnelmaa ja vähän ehkä ajan hampaankin jälkeä henkivä pääsiäisolut. Hyvä, tunnelmaltaan toimiva mutta ehkä vähän parasta teräänsä menettänyt belgi. Iski tuoreena paremmin, vaikka ihan hyvä on nytkin. Maltti on tässäkin valttia ja odotus palkitaan.

Malttamattoman pisteet: 34/50

Nautiskelijan pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti