keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Kakola Brewing Company: Riemu & Hurlum


Tuoreita Kakola Brewing Companyn oluita testissä
Tällainen Keski-Suomessa tiukasti jöröttävä harrastaja pääsee harvoin tuoreeltaan käsiksi uuden pienpanimon tuotteisiin, joten kollegan vappuhulinointi rannikolla tarjosi harvinaisen hyvän tilaisuuden nakittaa hälle hieman kuriirin tehtäviä. Näinpä vappuna homman korkanneen Kakola Brewing Companyn oluet matkasivat käsiini pahimman vappuhumun laannuttua ja lähtivät testiin viikonloppuna. Tai kaksi kolmesta ainakin. Yksi jäi odottamaan kohtaloaan.

Kakolan tyhjennetyn vankilan alueelle on tosiaan suunniteltu jos jonkinlaista uusiokäyttöä ja hienolla paikallahan tuo Turun ytimen ja joen läheisyydessä onkin. Ensimmäisten joukossa aluetta ilostuttava Kakola Brewing Company esittelee itsensä naapurustopanimona, mistä tulee hieman mieleen nykyisessä pääkaupungissamme vaikuttava Vallilan Panimo. Rosoinen, uuden käyttötarkoituksen saava kaupunkimiljöö varustettuna omalla panimolla on myös aika trendikäs juttu ja muutoinkin kannatettava kaupunkikulttuurillinen asia. Esimerkiksi Jyväskylän Kankaalle olisi mukava saada vastaavaa toimintaa…

No, turkulaiset aloittivat urakoinnin neljän oluen voimin. Sain näistä käsiini kolme kauppavahvuista eli Hurlum-lagerin, Riemu-pale alen sekä Vautsi-vadelmasourin. 6,5-prosenttinen Riviera-IPA olisi toki ollut saatavilla panimopuodista, mutta em. kolmikko oli poimittu keskusta-alueen marketista, minne sillä ei tietty ollut asiaa.

Kakolan etikettipuoli on omaan silmään erittäin hyvännäköinen, mikä yhdistettynä hieman lättänään pikkupulloon luo mielleyhtymän Duggesin tuotteisiin. Oluentuotannossa tavoitellaan tynkävuonna 35 000 litraa ja jatkossa tähtäimessä kuuluu olevan n. 60 000 litran vuosituotantotahti.

Käsiin saatu kolmikko.
Olutmedi(t)oinnin sekatyömies Teemun Bönthöö Bönthöö –blogin sivuilta voi lukea panimon ja samalla avautuneen panimopuodin tuoreita tunnelmia menneeltä vapulta. Ääneen on päästetty turkuuntunut, aiemminkin Bönthörin blogissa vieraskynäillyt ja Lahtikossakin tarinoinut Teijo Aflecht:

Bönthöö Bönthöö: Kakola Brewing Company – naapurustopanimo esittäytyy


Ja sitten oluiden kimppuun. Ensikosketus tuli otettua kevään juhlateemaan nimensä puolesta istuvan Riemun voimin. Kyseessä on varsin mukava, havuisen pihkainen ja greippisen hedelmäinen APA. Seuraavaksi testiin lähti saksalaista tyylipuhtautta tavoitteleva Hurlum Helles Lager, joka ihan maistuvalla linjalla liikkuikin.

Kokonaisuutena ihan tasapainoinen ja hyvältä vaikuttava avaus, vaikkei sen sykähdyttävämpiä hetkiä vielä vastaan tullutkaan. Karikot on joka tapauksessa vältetty hyvin ja tässä tasapainosuhteessa osuu varmasti melko ison kuluttajasegmentin mieliin, aina satunnaisseikkailijasta mallasjuomien urbaaneihin konossööreihin. Ainakin tämä keveämmän pään startti petaa hyvin paikkaa yhdessäolon ja rennon oleilun kaltaisiin tunnelmiin, kuten puistopiknikeille, taajaman ulkopuolelle jäävään luonnonhelmaan tai saaristotuulten hyväilemiin mökkimaisemiin.

Kakola Riemu

American Pale Ale / 5,0%
Comfortingly balanced Pale Ale with rich aromas of pine and citrus.
Malty, hoppy, balanced.
Punakka, hieman utuinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on ananaksisen trooppinen, kypsän mangoinen, sitrusvivahteinen, kevyen kukkea ja isommin pihkainen. Rungon puolelta vaaleahko, keskirunsas sekä hivenen karamellinenkin.

Maussa pihkainen havu korostuu, sitruksinen puoli saa greippisempääkin särmää, mutta kypsä ananas tropiikin lisineen pehmentää tunnelmaa miedon karamellin tukemana. Lopussa esiintyy myös yrttisyyttä ja kukkaisuutta, jälkiliuku on silti enempi greippinen.

Alkuun tuntuu että purenta voisi olla runsaampikin ja tunnelmasta puuttuu muutenkin se selkeä, rohkeasti esiin astuva pääväri. ”Hyviä makuja, mutta liian tasaisena soppana ja ajoittain alta vähän onttonakin” ajattelen, mutta pian sävyt alkavat selkiytymään.

Greippi ja pihkainen, havuinen humina löytävät toisensa ja runkokin tukee menoa mukavan jämäkkänä, silti tyyliin sopivan kepeänä. Makumaailmasta löytyy edelleen ajoittaisia aukkoja, mutta voimistunut ja selkiytynyt linja tekevät oluesta varsin miellyttävän juotavan. Ei ehkä kaikkein parhaiten yleisestä diipadaapa-tarjonnasta erottautuva tuote, mutta kuitenkin sen verran toimiva, että ostaisin toistekin. 

Humalanhakuisen katkeralta kantilta muotoiltuna: isomman peräkärryn kyllä kytkisin...

Pisteet: 33/50

Kakola Hurlum

Helles Lager / 4,5%
German style lager full of flavour yet refreshingly uncomplicated.
Bright, crispy and fresh.
Vaalea, hitusen utuinen ja kepeän vaahdon nostava olut. Tuoksu on kiva. Ruohoa, siihen sitoutuvaa yrttisyyttä sekä vaalean viljavaa maltaisuutta. Taustamenosta on aluksi vaikea saada kiinni. Voita ja kukkaa? Siltä se aluksi tuntuu. No ei, vaan vienoa makeutta, kukkeaa yrttiä. Hyvillä linjoilla siis edetään.

Maku toistaa tuoksua. Vaalea mallas on viljavaa, mutta myös hivenen paahtoleipäistä. Ruohoinen tuoreus sulautuu yrttisyyteen, hillity kukkaisuus kaikuu taustalla. Lopussa on myös jännää mausteen tuntua, mikä hieman raskauttaa tunnelmaa. Ei aivan täysosuma, mutta suht hyvällä tasolla liikutaan.

Pisteet: 31/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti