Sattumalta kävi silviisiin, että diipadaapalinjaan luotettiin Tallinnassa kuin muuriin. |
Ei kahta Tallinna-postausta ilman kolmatta. Muutama olut
tuli nimittäin maisteltuakin ja tietty jotain pientä siinä sivussa ylöskin
laitettua. Alla vielä linkit matkaraporttiin sekä olutpuotien valikoimista tehtyihin kuvahavaintoihin:
Linjasta muodostui vähän huomaamattakin suoraviivaisen diipadaapa-painotteinen, jollei lasketa Kaubamajan viini- ja olutosaston rajalla maistettuja näyteolutfingerporillisia.Ruokakaupassa oli tosiaan pieni maistatatusständi, jossa vanhassakaupungissa vaikuttavan Olde Hansa -ravintolan konsulentti kyseli ihmisiltä josko perinneolutmaistiainen kelpaisi. No kyllä maar kelpasi, vaikka melkoisia maustevirityksiä tarjolla olikin.
Linjasta muodostui vähän huomaamattakin suoraviivaisen diipadaapa-painotteinen, jollei lasketa Kaubamajan viini- ja olutosaston rajalla maistettuja näyteolutfingerporillisia.Ruokakaupassa oli tosiaan pieni maistatatusständi, jossa vanhassakaupungissa vaikuttavan Olde Hansa -ravintolan konsulentti kyseli ihmisiltä josko perinneolutmaistiainen kelpaisi. No kyllä maar kelpasi, vaikka melkoisia maustevirityksiä tarjolla olikin.
The Crafty Monk –nimen alla kulkevat ravintolaoluet on
valmistettu Lehe Pruulikodan laitteistolla. Ravintolan lisäksi niitä on kuulemma
myynnissä melko kattavasti ainakin Tallinnan alueen kaupoissa. Oluita saa myös
kolmen kappaleen lahjapakkauksissa, jonka ulkomuoto apinoi ravintolan
jyrkkäkattoista ja kapeaa ulkomuotoa. Hauska idea, kieltämättä. Oluetkin on
sovitettu keskiaikaisen ravintolan teemaan sopiviksi eli niiden reseptiikka
pohjautuu ainakin jossain määrin ”vanhoihin” resepteihin. Pientä kielimuuria
tuntui konsulentin kanssa aika ajoin olevan, mutta jotenkin näin se meni.
En ole varma, oliko kaikissa oluissa sama pohjarunko, jonka
varaan kukin maustekirjo oli sitten kipattu. Ainakin vahvuudet vaihtelevat
5,8-6.0% välillä ja suutuntumissakin oli selviä eroja. Vaihtoehtoina oli joko
hunajalla, kanelilla tai ”yrteillä” maustettu versio.
Valmistuttaja: Olde Hansa –ravintola, Tallinna, Viro
Valmistettu: Lehe Pruulikoda, Keila, Viro
|
The Crafty Monk's Famous Honey:
Aromatisoitu olut / 6,0%
Makea, tummahkon maltainen
ja todellakin paahtuneen hunajainen. Kolmikosta ainut oikeasti toimiva, muttei
ostamisen arvoinen kuitenkaan.
The Crafty Monk's Heavenly Herbal Beer:
Aromatisoitu olut / 6,0%
Hyvin aniksinen,
muutoin sekalaisen lääkeyrttinen. Siinä suhteessa raikas, mutta liian unicummainen ja terävä. Yskänlääke, joka varmaan toimisi jonkin ruokaparin kanssa edes jossain määrin, mutta ehkä sille ruualle paremmankin kaverin voisi kaivella...
The Crafty Monk's Old Recipe Cinnamon:
Aromatisoitu olut / 5,8%
Ohutta kanelivettä.
Runkoa ei ole nimeksikään ja tätä taisi vieressä seissyt virolaisrouvakin
esittelijälle selittääkin. Nyökyttelin varmuuden vuoksi mukana. Aika karmea, mutta niinhän nuo nestemäiset kaneliviritykset
aina.
nanoPruul Troopika
nanoPruul, Tallinna, Viro / American Pale Ale / 5,9%
|
Pahimmat kanelin käryt tasoittuivat onneksi melko pian ja
loputkin huuhdeltiin alas ”virallisemmalla” alkumaljalla. Kaubamajan
kylmähyllystä haettu nanopruulin Troopika valikoitui lasiin lähinnä värikkään
etiketin ja ennen kokemattoman panimotuttavuuden innoittamina. Hakusessa oli
myös kepeä humalapommittelu, mikä ohjasi valintaa kirjaimellisesti puoleen
väliin – valtaosa kylmähyllystä kun tuntui jonkilaista Session IPAa, IPAa,
Double IPAa tai APAa olevan.
Tummahkon keltainen ja runsasvaahtoinen, tiiviin hedelmäinen
APA. Greippiä löytyy aika paljon ja peräkärrykin on melko raskasta tekoa.
Trooppisuus on kypsää, mutta raikasta sekä mainitun tiivistä - intensiivistä,
sanottakoon. Toimii hyvin, vaikkei varsinainen tähdenlento Vironkaan skenessä
varsinaisesti ole. Perusvarma valinta kumminkin.
Pisteet: 33/50
Brewski Red Robot DIPA & Pango IPA
Brewski Red
Robot DIPA / Double IPA / 7,5%
Brewski Pango IPA / India Pale Ale / 5,9%
Brewski, Helsingborg, Ruotsi
|
Iltaoluet löytyivät tosiaan Koht Baarista, missä maisteltiin
ristiin kaksi sympaattisten etikettien taakse pakattua Brewskin hedelmä-humala
-pommia. Red Robot oli kaksikosta runsaampi, passionhedelmällä ja ananaksella
maustettu Double IPA, Pangon keventyessä tavallisten IPOjen kastiin. Sen hedelmäkorista
löytyi samat antimet kuin punarobonkin, mutta ekstrana sen valmistuksessa oli
käytetty myös mangoa.
Brewski Red Robot DIPA
Charming and cute as
they are, the capabilities and intelligence of “emotional” robots are still
very limited. They don't have feelings and are simply programmed to detect
emotions and respond accordingly. But things are set to change very rapidly and
they just learned how to give robot hugs. So lets enjoy a hug from this little
red robot with lots of love, passion and pineapple
Hedelmälihaisa, ananaksen ja passionin tähdittämä DIPA.
Greippinen purevuus toimii, mutta tuhti hedelmäannos latistaa humalapuolen
aromaattisuutta ja antaa myös kevyen kitkerän terän loppuliukuun. Ei Brewskin
parhaimmistoa, mutta hyvää keskitasoa kumminkin.
Pisteet: 35/50
Brewski Pango IPA
Pango is a mix of passionfruit, pineapple and
mango merged into a fresh and easy IPA. The fruit and hops in combination is
lifting this beer into the fresh fruity flavors we strive to accomplish. Drink
this beer as it is or accompanied to your favorite barbeque dish.
Raikkaampi kuin edellinen. Greippi saa tukea hedelmätriolta,
mutta hedelmälihaisa yleistunnelma on edelleen hieman raskas ja kyykyttää
humala-aromien trooppista liverrystä. Ei pahasti, mutta mainitsemisen
arvoisesti. Juotavuudeltaan hyvän oloinen ja nurinasta huolimatta hedelmäisyydessään
melko vakuuttava. Ei huippu, mutta hyvä.
Pisteet: 36/50
Põhjala F-hoone IPA
Põhjala, Tallinna, Viro / India Pale Ale / 7,1%
|
F-Hooneen nimikko-IPA olisi varmaan jäänyt tilaamatta,
mikäli puolukkulisä olisi tullut ajoissa hoksattua. Asia paljastui itselleni
vasta jälkikäteen, kauan oluen nauttimisen jälkeen ja olin kieltämättä melko
pöyristynyt. Olen nimittäin aika vakaasti sitä mieltä, ettei marjoja saisi
humalapommeihin lähteä sotkemaan, mutta näemmä poikkeuksiakin löytyy. F-Hoone
IPA oli nimittäin äärimmäisen hedelmäinen ja raikas ilmestys keskellä paahtavaa
iltapäivää, eikä puolukoista vaikuttanut olevan tietoakaan. Ehkä niitä
siellä jossain piili, mutta alitajunta
ei niihin katsettaan asianlaidasta tiedottomana kohdistanut.
Kyseinen IPA on tosiaan varta vasten ravintolaa varten
teetetty, sitruunan kuorella ja puolukoilla maustettu IPA. Samean nektarin
humaloinnista vastaavat Centennial, Ekuanot, El Dorado, Galaxy ja Cascade eli
kieltämättä oivallisesta kesäoluesta puhutaan. Seitsenprosenttinen
vitamiiniosuus tosin tuli vähän yllätyksenä, sillä juotavuus oli todella
kepeällä tasolla. Hyvässä mielessä siis. Tai sitten minulla oli vain karmea
jano.
Samea, hedelmäinen, hyvin hedelmäinen olut greippitrooppisella
yleisilmeellä. Sopivan pureva, raikkaan trooppinen ja sameutta ilmentävän
soljuva. Puristuksessa ainakin sitrusmaista happamuutta sekä yrttistä
mausteisuutta. Brewskin kaksikkoa onnistuneempi, jollei jopa huippu.
Pisteet: 38/50
TANKER Reloaded
TANKER, Vaida,
Viro / Session IPA / 5,8%
|
Matkan viimeisenä oluena toimi arvioistakin tuttu TANKER
Reloaded. One Sixtyn hanoissa kuului olevan vakiona neljä TANKERin tuotosta,
joista vajaa kuusiprosenttinen Session IPA kuulosti siihen saumaan parhaalta vaihtoehdolta.
Se pelittikin mainiosti niin ruokaa odotellessa kuin sen kanssakin. Reloadedin
seassa ei hedelmiä tai marjoja ole, vaan sen taika perustuu Mosaicin, Cascaden,
Centennialin ja Zeusin voimaan.
Raikas, sitrus- ja greippivibainen, sopivan hedelmäinen ja
kokonaisuutena suunmukainen IPA. Trooppineen tuulahdus on raikas, eikä hieman
karamellinen runkokaan pääse aromaattisuuden alta liikaa valloilleen. Puree
riittävästi, virkistää tarpeellisesti. Tykkään edelleen.
Pisteet: 36/50
Itselle tuodut tuliaiset olivat sitten vähän toista linjaa ja lämmittänevät kivasti, jahka se Suomen "oikea kesä" jossain vaiheessa alkaa. Jos alkaa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti