torstai 17. toukokuuta 2018

Vehniän Metal God Sahti


Kerrankin alkoholipitoisesta juomasta löytyy selvät
varoitusmerkinnät. Tästä olisi viranomaistahot innoissaan.
Vehniän sahtipitäjässä on pienen tauon jälkeen taas keitelty juomista kauneinta. Mahtipontisen nimen innoittajana toimii viikonloppuna Kuohun kylällä järjestettävä metallimusiikin täyteinen kylätapahtuma, Metal Massage vol.4, jonka alkumaljaksi nyt esiteltävä perinnejuoma on valmistettu.

Metallihierojaisten virallinen janojuoma poikkeaa reseptiikaltaan hieman Vehniältä aiemmin tulleista Runtusahdeista. Mallastetun rukiin osuus on kasvatettu 1,5-kertaiseksi ja sahti on saanut tekeytyä hieman aiempaa kauemmin, eli noin nelisen viikkoa. Humalointi on hoidettu tsekkilajikkein ja saamani näyte-erä on ilmeisesti otettu talteen ennen toista lapotusta – tämä siksi, että arvio ehtii eetteriin ennen tapahtuman alkua.

Komean etiketin ilmoittamaan, saatanalliseen 6,66-prosentin lukemiin ei tämä sahti lopulta asettunut, vaan vahvuudeksi ilmoitettiin 7,9%, mikä  vastaakin paremmin omaa suunmukaisuustasoa. Pian kävikin ilmi, että lasiini kaatui kenties parasta antia, mitä Vehniältä on tähän asti testiin saatu. Hemmetin hieno sahti, joka syvyydestä ja muhevasta maltaisuudestaan huolimatta ei mässäile liialla makeudella, vaikka sitä tietty paljon tarjoaakin. Rymistelymusiikkia syvästi vieroksuvana voisin piipahtaa paikalle ihan vain tämän sahdin vuoksi…

Metal God Sahti
Keskitumma, toffeisen ruskea, likaisen samea sahti. Tuoksussa tuntuu aluksi olevan iso annos tummaa, kypsää banaania, mutta leivosmainen makeus ajaa siitä melko pian ohi. Semmoinen banoffeemaisen makea, mausteinen pehmeys valloittaa tuoksukentän banaanin ja kevyen liuotinmaisen terävyyden seistessä taka-alalla. Tunnelma ei kuitenkaan ole ylitselyövän makea, vaan matkasta löytyy myös mukavan rustiikkista tuntua tuovaa kuivuutta sekä tuota leivosmausteisuutta.

Maku on hyvä. Mausteinen kuivuus on tuoksua runsaampaa ja etenkin lopussa kevyen katkeruuden kanssa mukavan vahvaa otetta ottavaa. Alku taas on banaanisempi, leivosmaisen maltainen ja toffeinen. Myöhemmin luonne muuttuu kypsemmän hedelmäiseksi, mutta mausteen alla myös toffeisesta viljavammaksi. Rukiin kaunis rouheus on parhaiten esillä mausteen valloitamalla loppupuoliskolla. Jälkimaussa on mausteisuutta ja katajaa, pientä yrttisyyttä myös.

Sahti tahmaa huulet ja valloittaa sydämet. Erinomainen, suorastaan saatanallisen hyvä sahti.

Pisteet: 41/666

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti